KLM en TU Delft ontwikkelen supertoestel Flying-V2 min leestijd

Flying-V KLM TU Delft

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Deze week tekenden KLM en de TU Delft een overeenkomst voor het ontwikkelen van een nieuw vliegtuigontwerp. Het heugelijke feit werd gevierd tijdens de IATA Conferentie in Seoul, Zuid Korea. Het samenwerkingsproject moet leiden tot een duurzamere luchtvaart. De zogenaamde Flying-V moet namelijk het energiezuinigste toestel worden, en dat met een wel heel futuristisch uiterlijk.

Airbus A350

Momenteel wordt de Airbus A350 gezien als het zuinigste toestel in zijn klasse. Het bereik en brandstofgebruik zijn bijvoorbeeld perfect op elkaar afgestemd. Bovendien is er gebruikgemaakt van zo licht mogelijke materialen. Het toestel dat KLM samen met de TU Delft wil gaan ontwikkelen moet nóg verder gaan. Het is de bedoeling dat het vliegtuig 20% minder brandstof verbruikt dan de A350-900. In oktober moet er al een vliegend schaalmodel klaar zijn. Ook zal er al een indruk van het interieur beschikbaar moeten komen.

Finnair zet nieuwe A350 in op vluchten naar VS
Airbus A350 van Finnair (Bron: Airbus)

Flying-V

Hoewel het toestel minder lang is dan een A350, heeft het wel dezelfde spanwijdte. Het voordeel is dat de Flying-V daardoor probleemloos gebruik kan maken van de bestaande infrastructuur op luchthavens. Denk bijvoorbeeld aan gates en taxibanen. Ook past het toestel in dezelfde hangar als de A350. Naar verwachting zal de Flying-V ongeveer hetzelfde aantal passagiers vervoeren als de A350, namelijk 314 (in de standaard configuratie). Het toestel kan ook vracht vervoeren, zo’n 160m3. De Flying-V zal kleiner zijn dan de A350, waardoor de weerstand ook lager is.

Het toestel krijgt waarschijnlijk een aandrijving op basis van kerosine. In de toekomst wordt er rekening mee gehouden dat dit duurzamer kan. Bijvoorbeeld door het gebruik van een elektromotor.

Impressie van de Flying-V (Bron: TU Delft)

Pieter Elbers, CEO van KLM, kijkt uit naar de samenwerking:

KLM heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als pionier in duurzaamheid in de luchtvaart sector. De ontwikkeling van de luchtvaart heeft de wereld veel gebracht, het biedt ons namelijk de mogelijkheid mensen met elkaar te verbinden. Dit voorrecht komt met een grote verantwoordelijkheid voor onze planeet. KLM neemt dit zeer serieus en investeert daarom al jaren op verschillende niveaus in duurzaamheid waardoor het inmiddels een brede waaier aan duurzaamheidsinitiatieven heeft ontwikkeld. Wij zijn trots op deze vooruitstrevende samenwerking met de TU Delft. Het sluit goed aan bij de strategie van KLM en is voor ons een belangrijke mijlpaal in de verdere opschaling naar een duurzame luchtvaart.

KLM Experience Days

Het bijzondere aan het ontwerp is dat de passagierscabine, het vrachtdek en de brandstoftanks zijn geïntegreerd in de vleugel. Het verbeterde aerodynamische ontwerp en een lager gewicht zorgt voor het verminderde brandstofgebruik. In oktober 2019 worden een vliegend schaalmodel en een segment van het interieur op ware grootte officieel aan het publiek gepresenteerd tijdens de KLM Experience Dagen op Schiphol (3 tot 13 oktober 2019). Deze dagen worden georganiseerd in het kader van de 100ste verjaardag van de Nederlandse airline.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *