Fly Smart Awards van Miles & More

Fly Smart Awards

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Buiten de zogenaamde Mileage Bargains van Miles & More, bestaan ook de minder gekende Fly Smart Awards. Deze award vluchten kan je maximaal twee weken en minimaal twee of vier werkdagen vóór vertrek boeken. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om tot 50% van de miles te besparen die normaal voor een award vlucht nodig zijn.

Voor een retourvlucht tussen twee Europese bestemmingen bespaar je bijvoorbeeld 15000 award miles, omdat je 15000 award miles in plaats van 30000 betaalt. Fly Smart award vluchten in zowel Economy als Business Class kunnen uitsluitend online geboekt worden. Dit geldt voor vluchten uitgevoerd door Adria Airways, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Condor, Croatia Airlines, Germanwings, LOT Polish Airlines, Lufthansa en SWISS.

Het aantal benodigde miles wordt in de onderstaande tabel getoond.

Fly Smart Awards
Fly Smart Table

* voor leden die in Algerije, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Syrië en Tunesië wonen, worden de award vluchten berekend volgens het tarief van de Europese regio. De luchthaven van vertrek moet in één van deze landen liggen. Fly Smart awards in Business Class worden niet door deze uitzondering beïnvloed en kunnen uitsluitend binnen Europa geboekt worden.

Aan de hand van een voorbeeld waarbij ik zoek naar een vlucht van Brussel op 20 december naar Berlijn met een retourvlucht op 23 december, kan je hieronder zien dat deze vlucht te boeken is voor 15000 miles.

Fly Smart Awards
M&M FlySmart Beschikbare Vluchten

Voor 15000 miles retour vliegen klinkt als een goeie deal, alleen is het jammer dat net als bij de Mileage Bargains of andere award vluchten van Lufthansa er flink wat belastingen en toeslagen worden aangerekend. In dit voorbeeld komt er een totaal van 206,83 euro bij, of nog eens 18000 miles extra! Voor dat geld vlieg je van BRU naar SXF (Berlijn Schönefeld) met Easyjet…

Natuurlijk gelden er voor dit soort award vluchten een aantal voorwaarden: de Fly Smart awards hangen vast aan een minimumverblijf. Voor award vluchten binnen de zones Duitsland en Europa, en voor award vluchten binnen een andere gewenste regio geldt: de eerst mogelijke terugvlucht is de zondag na vertrek. Voor award vluchten naar intercontinentale bestemmingen bedraagt het minimumverblijf zeven dagen.

Fly Smart Awards
M&M FlySmart Beschikbare Tariefklassen Algemene Voorwaarden

Fly Smart awards kunnen enkel worden gereserveerd indien ze beschikbaar zijn, wat logisch is natuurlijk. Ze kunnen in Economy en Business Class online worden gereserveerd en enkel op routes voor bestemmingen die worden vermeld in de keuzelijst “Luchthavens” in de online vlucht reservatie. Ze gelden voor alle door Adria Airways, Austrian Airlines Group, Condor (m.u.v. Business Class), Croatia Airlines, Germanwings, LOT Polish Airlines (m.u.v. Premium Economy), Lufthansa en SWISS uitgevoerde vluchten met JP-, OS-, DE-, OU-, 4U-, LO-, LH- en LX-vluchtnummer.

Bij het uitreiken van een papieren ticket tot vier werkdagen voor vertrek. Het uitreiken van een papieren ticket is enkel mogelijk wanneer voor die route een elektronisch ticket (etix®) niet toegelaten is. Indien hierbij de periode van zeven werkdagen wordt overschreden, wordt een spoedservicetoeslag van € 20 binnen Duitsland en Europa c.q. € 40 wereldwijd aangerekend.

Meer informatie over de Fly Smart awards is te vinden op deze link.

Conclusie

Op het eerste gezicht lijken de Fly Smart awards van het Miles & More programma aantrekkelijke deals, als de bestemming en timing net in je schema past. Maar: het kan slimmer zijn om je miles te besteden voor een award bij een andere Star Alliance partner waarbij de de belastingen en brandstoftoeslagen (veel) lager liggen, zoals bij bijvoorbeeld United voor een award vlucht binnen de VS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *