Garuda krijgt 5 Skytrax sterren3 min leestijd

Garuda Skytrax

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Garuda Indonesia heeft gisteren van onderzoeksbureau Skytrax 5 sterren gekregen. Hiermee behoort de Indonesische maatschappij tot de 8 beste airlines ter wereld; ANA, Asiana, Cathay Pacific, Hainan Airlines, Malaysia Airlines (die echter ‘under review’ is), Qatar Airways en Singapore Airlines hebben ook allemaal de prestigieuze 5 sterren. Garuda is de eerste Skyteam airline die bij dit selecte groepje maatschappijen hoort.

Garuda 5 star award
De 5 sterren award (afb.: Skytrax)

Van zwarte lijst naar wereldtop

In 2007 werd Garuda nog op de Europese Zwarte Lijst gezet omdat het niet voldeed aan de veiligheidseisen van de EU. Het ging op vele vlakken slecht met de maatschappij. De ommekeer kwam met het ‘Quantum Leap’ project. Met dit plan van aanpak moest Garuda herrijzen en na verloop van tijd tot de wereldtop behoren. De 5 sterren classificatie van Skytrax was één van de doelstellingen. Er was echter nog veel werk aan de winkel. De maatschappij begon met het vervangen van de oude vloot en breidde het aantal vliegtuigen uit van 60 naar 130 nu. Verder werd er met een moderner uniform en logo een nieuw en modern imago opgezet. Onder het mom van de ‘Garuda Indonesia Experience’ moest de service van de maatschappij net zo bekend worden als bijvoorbeeld de ‘Singapore Girl’. Op financieel weer op poten te komen wist de maatschappij efficienter om te gaan met de kosten en human capital.

één van de Garuda 77W's
één van de Garuda 77W’s

Productinvesteringen

Naast de investeringen in een bijna compleet vernieuwde vloot, ging ook het ground- en onboardproduct op de schop. Nieuwe lounges, een vernieuwde check-in area voor Premium passagiers en modernere hubs waren enkele verbeteringen op de grond. In de lucht voerde Garuda al enkele jaar geleden full flat stoelen in Business Class in op de A330 vloot. Met de komst van het vlaggenschip, de Boeing 777-300ER, is er weer verbeterd. De business class is daar in een 1-2-1 opstelling en vanzelfsprekend full flat. In Economy Class is er, tegen de trend in, voor een comfortabele 3-3-3 opstelling gekozen, met personal inflight entertainment voor iedere passagier. Nieuw zijn de 8 ‘suites’ in de First Class. Passagiers in deze hoogste klasse kunnen rekenen op één van de beste services ter wereld; met een limo transfer naar de luchthaven, een speciale lounge en aan boord een speciale chefkok die de maaltijden bereidt, met ’s ochtends vers gebakken eitjes! Ook in Business Class is een Chef de Cuisine die voor betere maaltijden zorgt. Kortom, Garuda heeft echt geïnvesteerd in de reisbeleving en het comfort van de klant, en heeft daarbij verschillende elementen van andere topairlines gecombineerd.

Alle passagiers aan boord de B77W, die 5x per week rechtstreeks vanaf Jakarta naar Amsterdam (en door naar Londen Gatwick) vliegt, kunnen gebruik maken van Live TV en Internet toegang via Wifi (dat laatste tegen betaling).

Vanaf 25 januari zal tijdens een ‘winterschema‘ de 77W overigens één keer minder per week naar Amsterdam en Londen vliegen – de vlucht op de zondag komt vanaf die datum voor drie maanden te vervallen.

Garuda Business Class
Garuda’s Business Class

Beoordeling

Dit alles is airline-quality onderzoeksbureau Skytrax ook opgevallen. Het bureau prijst Garuda om haar harde werk en ommekeer. De classificatie houdt er rekening mee dat de meeste reizigers in Economy vliegen en Skytrax erkent de kwaliteit, consistentie en service van GA in deze klasse, met een 32-34 inch seatpitch. Ook de beschikbaarheid van lie flat seats in Executive (Business) Class op bijna alle longhaul vluchten was voor het bureau reden voor de 5 sterren rating. Consistentie is erg belangrijk voor de reiziger, aldus Skytrax

De complete rating kun je hier (klik) raadplegen.

Het is niet de eerste Skytrax award voor Garuda. Eerder won de maatschappij ook al de award voor Best Cabine Staff (2014), en Beste Economy Class Wereldwijd (2013).

Ervaringen

Een aantal van de Ikvliegveel.com bloggers (waaronder ikzelf) hebben onlangs gereisd met Garuda. Lees hier (klik) over onze ervaringen.

Reacties

 1. Andy zegt

  Ja Skytrax en ratings, ik ken dat te goed, ik denk dat je nu veel advertenties zal zien op Skytrax van Garuda.
  Onder review wil zeggen dat ze worden gedown grade, let maar op met Malaysian Airlines
  Er is geen geld meer doordat niemand met MAL wil vliegen dus budget is gestopt en dan ga je ook naar 4 of 3 sterren toe.

  Een voorbeeld is Virgin Atlantic, ik denk nog steeds een van de beste maatschappijen ter wereld, maar die rating is ook gekelderd

  Ben benieuwd of Garuda echt 5 sterren is, een vlucht in C class staat gepland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *