Europese Unie: vanaf 2021 ETIAS registratie nodig voor Schengen reis

rijen Schiphol KLM marechaussee

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Voor reizigers die op dit moment visumvrij de Europese Unie kunnen betreden, komt er vanaf 2021 een verandering. Dan gaat namelijk de ETIAS gelden waarbij men zich vooraf dient te registreren. Dit is een elektronisch autorisatiesysteem dat in de gaten houdt welke personen binnenkomen van buiten de EU en verblijven in de Schengen landen. Het systeem wordt vergelijkbaar met onder andere het Amerikaanse ESTA systeem waarbij EU-burgers een goedgekeurde ESTA moeten hebben voordat de reis naar de Verenigde Staten begint.

ETIAS

De ETIAS geldt alleen voor reizigers die visumvrij naar de Europese Schengen landen kunnen reizen. Voor reizigers die een visum nodig hebben, verandert er niets. De aanvraag van de ETIAS kost €7 (voor personen van 18 jaar of ouder) en is daarna drie jaar geldig of korter als de reiziger al eerder een nieuw paspoort nodig heeft. De officiële website is overigens tegenstrijdig, want er wordt zowel over een geldigheid van drie jaar gesproken als over een geldigheid van vijf jaar.

Met de ETIAS mag een reiziger maximaal 90 dagen binnen de Europese Unie verblijven in een periode van 180 dagen.

ETIAS EU landen
EU landen waar verbleven mag worden met ETIAS

Hoe werkt het?

De aanvraag voor een ETIAS kan online gedaan worden en moet binnen 10 minuten voltooid kunnen zijn. Aan het einde van het proces dient de fee van €7 betaald te worden. Voor personen onder de 18 jaar hoeft niet betaald te worden.

ETIAS application Checklist

De aangeleverde gegevens worden automatisch langs allerlei informatiesystemen gelegd, zoals Europol, Interpol en dergelijke. De aanvrager ontvangt daarna per email de goedgekeurde ETIAS. Mocht er geen goedkeuring komen, dan zal er een mail gestuurd worden met de reden van afwijzing.

Er wordt geadviseerd om minimaal drie dagen voor vertrek de aanvraag te regelen.

Het is overigens niet een vrijbrief om zo de EU binnen te komen. Er zal nog steeds een controle plaatsvinden van de persoon die binnenkomt, maar de processen zullen hiermee wel versneld gaan.

Schengen

Op dit moment behoren vier EU-landen nog niet tot het Schengen gebied. Dit zijn Roemenië, Bulgarije, Kroatië en Cyprus. Kennelijk verwacht men dat dit in 2021 wel het geval is. Naast de EU-landen behoren ook IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland tot de Schengen landen. Daarnaast zijn er nog de mini-staatjes Andorra, San Marino en Vaticaanstad. Een overzicht van de landen is hier te vinden.

Hieronder nog een kort filmpje waar het proces wordt uitgelegd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *