Europese Commissie steunt nachttrein naar Barcelona3 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is nog maar net een maand geleden dat we schreven over de nieuwe nachttrein naar Berlijn die vanaf mei dit jaar voor het eerst zal gaan vertrekken vanuit Brussel en Amsterdam. In het persbericht van 1 februari wordt duidelijk dat European Sleeper het hier niet bij zal gaan laten. De Europese Commisie steunt namelijk hun initiatief voor een nieuwe nachttrein naar Barcelona.

European Sleeper 

European Sleeper, over wie hebben we het dan eigenlijk? Deze Belgische-Nederlandse spoorwegmaatschappij werd in 2021 opgericht met als belangrijkste missie om de nachttrein weer terug op de kaart te zetten. Oprichters Elmer van Buuren en Chris Engelsman zijn zelf echte treinliefhebbers en hopen, ook met het oog op duurzaamheid, dat steeds meer mensen het vliegtuig, de auto of de bus links zullen laten liggen.

oprichters van European Sleeper
De oprichters van European Sleeper Elmer van Buuren en Chris Engelsman (bron: European Sleeper)

 

Steun Europese Commissie

In het persbericht van vorige week woensdag laat European Sleeper weten dat de Europese Commissie hun ambitie deelt en graag ondersteund. Naast de nieuwe nachttrein van Amsterdam naar Barcelona, steunt de Europese Commissie nog 9 andere projecten met maar één doel voor ogen: het uitbreiden van het aantal internationale dag- en nachttreinen. Zo steunen zij ook bijvoorbeeld het project dat uit is op het verbeteren van de verbinding tussen Amsterdam en Londen.

Waarom is deze steun eigenlijk zo belangrijk zou je denken? European Sleeper denkt zelf dat het zal helpen bij het overwinnen van vele obstakels. Zo stuiten ze vaak op problemen met capaciteitstoewijzing op het spoor in de verschillende landen. Ook belemmert de samenwerking met nationale spoorbeheerders vaak de uitbreiding van het internationale netwerk. Niet voor niets dus dat de Europese Commisie hier graag een handje bij wil helpen.

Slapend reizen naar de Costa Brava

Instappen, slapen en weer uitstappen op bestemming. De gedachte achter de nieuwe nachttrein naar Barcelona is dat je al slapend reist en dus daarmee ook efficiënt reist. Afstanden worden namelijk teruggebracht tot slechts één nacht weg, zo geeft European Sleeper aan. Of de nieuwe nachttrein ook daadwerkelijk kan gaan concurreren met het vliegtuig blijft nog even afwachten. Persoonlijk lijkt mij de verleiding met het vliegtuig nog wel groot. Zo zit je vaak tegen een vergelijkbare prijs binnen 2,5 uur op je bestemming. In hoeverre de vliegtickets verder zullen gaan stijgen de komende tijd zal hier zeker een belangrijke rol in gaan spelen.

 

Europese Commissie steunt nieuwe nachttrein naar Barcelona
Slapend reis je naar de bestemming (bron: European Sleeper)

De nieuwe nachttrein naar de Costa Brava zal gaan vertrekken vanaf Amsterdam Centraal en stoppen op de stations van Rotterdam, Antwerpen, Brussel, Lille, Avignon, Montpellier, Perpignan, Figueras en Gerona. De exacte vertrekdatum is helaas nog niet bekend, maar uit het persbericht blijkt dat dit vermoedelijk in het voorjaar van 2025 zal zijn.

Ondanks dat de voorbereidingen in volle gang zijn, is er jammer genoeg nog niets bekend gemaakt over de rijtuigen zelf. Wel wordt aangegeven dat deze een cruciale rol gaan spelen. Zo zal er gebruik gemaakt gaan worden van omgebouwde nachttreinen die modern aan zullen voelen, de nodige comfort sullen bieden en zullen gaan beschikken over meer privacy opties.

De Good Night Train naar Berlijn gaat vertrekken

Het is aftellen geblazen voor de Good Night Train naar Berlijn. Op 25 mei zal de eerste trein gaan vertrekken vanuit Berlijn richting Amsterdam en Brussel. Over precies 14 dagen, op 20 februari, start de kaartverkoop via de officiële website van European Sleeper. Tickets gaan vanaf € 49,00 voor een zitplaats en € 79,00 voor een ligplaats. Voor wie nog een treintje verder wil pakken richting Dresden en Praag dient nog even geduld te hebben. Het goede nieuws is dat deze uitbreiding er wel aan zal komen in 2024.

Europese Commissie steunt nieuwe nachttrein naar Barcelona
De Good Night Train tussen Brussel en Berlijn (bron: European Sleeper)

Ambitieuze plannen dus van twee ambitieuze treinliefhebbers die nu ook de steun hebben ontvangen van de Europese Commissie. Ik geloof dat we nog veel over dit bedrijf zullen gaan horen de komende tijd. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van alle nieuwtjes rondom European Sleeper en nieuwe routes.

Reacties

  1. Guy Welter zegt

    Waarom niet de oude fiets/autotrein Den Bosch-Narbonne via Maastricht weer invoeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *