Nieuwe nachttrein naar Berlijn vanaf mei 20233 min leestijd

Nieuwe nachttrein naar Berlijn

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Sluit je ogen in Amsterdam en open ze weer in Berlijn. Dat is het ultieme doel van European Sleeper. Al eerder schreven we over de nachttrein tussen Amsterdam en Wenen en het nieuwe aanbod dat dit jaar is gestart van Maastricht naar Schiphol. Vanaf mei 2023 zal daar een nieuwe nachttrein aan toegevoegd gaan worden, ditmaal naar Berlijn. Deze vorm van reizen lijkt dan ook weer helemaal terug van weggeweest.

Nachttrein van European Sleeper

Maar eerst welk bedrijf gaat er schuil achter deze zogenaamde ”good night train”. De nieuwe nachttrein naar Berlijn zal vanaf mei 2023 gaan rijden en is een initiatief van European Sleeper. Deze Belgische-Nederlandse spoorwegmaatschappij werd in 2021 opgericht met als belangrijkste missie om de nachttrein weer terug op de kaart te zetten. Oprichters Elmer van Buuren en Chris Engelsman zijn zelf echte treinliefhebbers en hopen, ook met het oog op duurzaamheid, dat steeds meer mensen het vliegtuig, de auto of de bus links zullen laten liggen.

Slapend reizen is tevens een manier om je een hotelovernachting uit te sparen. Zo geeft Engelsman in het Parool aan: ‘Je vertrekt ’s avonds om half elf uit Amsterdam en bent ’s morgens even voor zevenen in Berlijn’.

European Sleeper (Bron: European Sleeper Op Facebook)

Het nieuwe traject Brussel – Amsterdam – Berlijn

De eerste trein zal op donderdag 25 mei 2023 vertrekken vanuit Berlijn richting Amsterdam en Brussel. Daarna zal de nieuwe nachttrein elke maandag, woensdag en vrijdag om 19:22 vertrekken vanaf Brussel – Zuid in tegenovergestelde richting. Er wordt een tussenstop gemaakt op de volgende stations: Antwerpen Centraal, Roosendaal, Rotterdam Centraal, Den Haag HS, Amsterdam Centraal, Amersfoort, Deventer, Bad Bentheim en Hannover.

Enthousiast geworden? Je zal nog heel even geduld moeten hebben gezien de kaartverkoop pas start op 20 februari 2023. Je reis reserveer je dan gemakkelijk via de boekingsmodule op de eigen website van European Sleeper.

Vertrektijden nieuwe nachttrein Berlijn
De vertrektijdtijden van de nieuwe nachttrein naar Berlijn (bron: European Sleeper).

Tarieven

Vanaf 49 euro per persoon per enkele reis reserveer je al een zitplaats in een gedeelde 6-persoons coupé. Voor meer privacy kan je ook een zitplaats bemachtigen in je eigen privé coupé. De kosten hiervoor starten vanaf 179 euro per enkele reis.

Uiteraard zou deze ”good night train” geen echte slaaptrein zijn zonder ook echte slaapplaatsen. Zo betaal je vanaf 79 euro per persoon per enkele reis voor een ligplaats in een gedeelde 6-persoons coupé en start de prijs voor een 3-persoons privé coupé vanaf 109 euro per persoon per enkele reis. Women’s only, een 2-persoons of een single coupé behoren tevens tot je mogelijkheden, al zit hier wel een hoger prijskaartje aan vast. In tegenstelling tot de zitplaatsen is het ontbijt wel inbegrepen bij de lig- en slaapplaatsen. Meer catering opties zijn beschikbaar.

Mocht je al beschikken over een Interrail Global Pass, Eurail Global Pass of een Interrail/Eurail Pass kan je tegen een gereduceerd tarief boeken.

Kinderen jonger dan 4 jaar reizen gratis als ze geen eigen lig- of slaapplaats gebruiken. Vanaf 4 tot en met 11 jaar reizen kinderen mee tegen een gereduceerd tarief.

Ook je geliefde viervoeter mag met je meeslapen, mits je beschikt over een kaartje voor een privé coupé.

Toekomstplannen

Als het aan de oprichters van European Sleeper ligt blijft het niet bij deze route. Er zijn concrete plannen om vanaf december 2023 de treinreis te verlengen tot aan Dresden en de Tsjechische hoofdstad Praag, zoals al vanaf origine de bedoeling is geweest. Ook willen de twee oprichters gaan investeren in eigen rijtuigen. De verbinding naar Berlijn zal namelijk eerst gestart gaan worden met gehuurde rijtuigen.

Mooie plannen dus van twee echte treinliefhebbers met oog op duurzaamheid en het verbinden van steden, landen, maar vooral ook mensen. Meer lees je op de website van European Sleeper.

Reacties

 1. JdV zegt

  Woehahaha. Voor minder geld vlieg je in 2 uurtjes van Schiphol naar Berlijn. 300 euro voor een prive- slaapplaats retour? Voor 150 euro vlieg je, heb je nog 150 euro over voor een hotel.

 2. Frank zegt

  Een eigen coupe voor €179,-! Dat is toch leuk en kom je ook nog eens zonder extra hotelkosten en inclusief eventuele koffer vroeg aan in Berlijn. En dat midden in het centrum. Vind het een onwijs leuke opstart van dit project. Jammer dat er nog geen foto’s of indelingen van de rijtuigen beschikbaar zijn.

  • Van Gooiland zegt

   Ja, leuk hoor! De toerist die zonder extra hotel kosten heeft €179.– heeft neergeteld voor een eigen coupé staat mooi nog voor 7 uur ’s ochtends met z’n koffers in Berlijn op straat. En dan? De hele dag met bagage door de stad drentelen, of toch maar in het ochtendgloren een hotel opzoeken? En lang niet iedereen die naar Berlijn reist wil midden in het centrum terecht komen. Om een voorbeeld te noemen: Ik vlieg al decennia maandelijks of nog vaker naar Schiphol, maar ik ben in geen jaren en jaren in het centrum van Amsterdam geweest. Ook in de buitenwijken niet, trouwens.

   • Van Gooiland zegt

    En dan nog iets, die €179.– is ook nog eens voor een zitplaats in een 6-persoons coupé. Wie voor dat bedrag heerlijk de hele nacht rechtop heeft gezeten staat ’s ochtends vroeg meer dood dan levend in Berlijn op straat. Met koffers, dat wel.

    Een ligplaats in een 6-persoons coupé privé kost maar liefst € 319.–. Enkele reis! Voor dat geld kun je natuurlijk wel elk uur in een ander bed kruipen.

    Daar komt nog eens bij dat dit allemaal vanaf prijzen zijn.

    Wil je mij een nachttrein in krijgen dan verwacht ik een echte privé coupé met douche en toilet en suite. Die bestaan. Om maar een dwarstraat te noemen, een Double op de Caledonian Sleeper kost iets minder dan €400.– . Maar daar krijg dan wel wat voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *