Eurocontrol verwacht dit jaar tot 96% herstel van de luchtvaart2 min leestijd

Schipholtoren Centrum (Bron: Luchtverkeersleiding Nederland)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Europa is al langere tijd ‘open’ voor vliegreizen binnen het continent. Ook het vertrouwen bij het reiziger neemt toe. De Europese luchtvaartautoriteit Eurocontrol verwacht dan ook, in het gunstigste geval, nog dit jaar een herstel tot 96% van de luchtvaart ten opzichte van het niveau voor de pandemie. Dat betekent zo’n 9,3 miljoen Europese vluchten dit jaar.

Herstel begin dit jaar

Wereldwijd worden steeds meer reisrestricties opgeheven. Positief dus voor de vele reizigers die graag weer op pad willen, zowel zakelijk als privé. In Europa zijn de regels al een tijd terug versoepeld. Met het EU Digital COVID Certificate (DCC) kun je in nagenoeg al Europese landen terecht. Je krijgt een DCC als je beschikt over een actuele in aanmerking komende vaccinatie tegen het coronavirus of een uitleg van een negatieve coronatest. Vaak is ook nog een passenger locator form (PLF) nodig om in te reizen. Afhankelijk van de situatie in het betreffende land kunnen er nog aanvullende lokale regels zijn.

Eurocontrol stelt dat de Europese luchtvaart begin dit jaar nog op 68% van het niveau van 2019 zat. Tegen het einde van deze maand moet dat al bijna 80% zijn. Daarin is al rekening gehouden met stijgende brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne.

Steeds meer airlines stellen een mondkapje aan boord niet langer verplicht (Bron foto: KLM)
Steeds meer airlines stellen een mondkapje aan boord niet langer verplicht (Bron foto: KLM)

96% van 2019

Nog dit jaar verwacht Eurocontrol dat de Europese luchtvaart minimaal op 92% van het niveau van 2019 zal komen. Het herstel wordt vooral gedreven doordat airlines het netwerk uitbreiden en de frequenties opvoeren. Mocht er na de zomer een dip in het aantal reizen komen dat kan het herstel terugvallen tot minmaal 83%. Ook benoemt Eurocontrol de geopolitieke situatie, eventuele nieuwe coronavarianten en het grote tekort aan medewerkers in de luchtvaart als risico voor het herstel. Het tekort aan personeel zou vooral zitten in rollen die een luchthaven operationeel draaide houden. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers van de security filters en grondpersoneel.

Er is echter ook het zogenaamde ‘High scenario’, dat gaat zelfs uit van een herstel van 96%. Dat scenario is vooral afhankelijk van de verdere ontwikkeling van de verbindingen met andere continenten. Als meer maatschappijen van buiten de EU naar Europa komen, dan zal dat zeker bijdragen aan het herstel van de luchtvaart binnen Europa.

Eurocontrol heeft drie verschillende scenario’s gemaakt voor het herstel van de Europese luchtvaart in 2022 (Bron: Eurocontrol)
Eurocontrol heeft drie verschillende scenario’s gemaakt voor het herstel van de Europese luchtvaart in 2022 (Bron: Eurocontrol)

Eurocontrol

Luchtvaartautoriteit Eurocontrol is een civiel-militaire organisatie die zich inzet voor de centrale coördinatie van de Europese luchtverkeersleiding, ook wel bekend als Single European Sky. Eurocontrol heeft op dit moment 41 leden, waaronder Nederland en België. Beide landen werden in 1963 lid.

Omslagfoto: Luchtverkeersleiding Nederland 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *