Emirates stuurt eerste A380 met pensioen

Welke Fifth Freedom Flights heeft Emirates?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Veel maatschappijen stoppen tegenwoordig met de inzet van de Airbus A380. Eerder dit jaar zagen we al dat o.a. Air France hun volledige A380 vloot aan de kant zette. Nu stuurt ook Emirates hun eerste A380 met pensioen.

Eerste Emirates A380 met pensioen

Emirates is wereldwijd de maatschappij met de meeste A380 toestellen. Op dit moment vliegt Emirates namelijk rond met 114 van deze super jumbo’s en daarnaast zijn er nog 8 toestellen in bestelling. In juni dit jaar kwamen de eerste geruchten vrij dat Emirates mogelijk hun eerste A380 met pensioen zou sturen. Toestel A6-EDB was namelijk in Dubai gespot zonder de Emirates huisstijl.

emirates, a380
Toestel A6-EDB is de eerste A380 die Emirates met pensioen stuurt. (bron: onemileatatime)

Het toestel stond de afgelopen maanden in Dubai aan de grond. Op 21 oktober maakte het een testvlucht van 1 uur en 40 minuten. Op 27 oktober vloog de A380 in 7 uur van Dubai naar Tarbes-Lourdes-Pyrénées bij Toulouse in Frankrijk waar zal begonnen met de sloop.

A6-EDB, emirates, A380
Laatste vlucht van de A6-EDB omweg naar Toulouse (bron: flightradar24)

De A6-EDB was het tweede toestel dat Emirates in oktober 2008 in ontvangst nam, dus het toestel was dus nog maar 12 jaar oud. Zoals al eerder is gezegd zijn veel maatschappijen de A380 aan het uitfaseren. Singapore Airlines stuurde in 2017 de eerste A380 met pensioen. Lufthansa zet de toestellen voorlopig aan de kant en het is nog maar de vraag of Qatar Airways en Etihad ooit nog zullen vliegen met het grootste passagierstoestel ter wereld.

Hoe zit het met de overige A380 toestellen van Emirates?

Door de uitbraak van de wereldwijde epidemie is er natuurlijk veel minder vraag naar vliegreizen. De afgelopen maanden gingen er dan ook geruchten rond dat Emirates 40% van alle A380 toestellen wil laten uitfaseren. Dit heeft echter helemaal niets te maken met de epidemie. Emirates wil namelijk hun A380 toestellen maximaal 12 jaar in de vloot houden.

Emirates was sowieso al van plan om de eerste A380 dit jaar met pensioen te sturen (bron: Emirates)

De laatste bestelde A380 zal volgend jaar aan Emirates worden overhandigd. Dit zou betekenen dat het laatste A380 toestel bij Emirates pas in 2033 met pensioen zal gaan. Niets is echter met zekerheid te zeggen en het kan zomaar eens zijn dat Emirates hun laatste A380 ‘met vervroegd pensioen stuurt’. Het in de vloot hebben van A380 toestellen is namelijk niet de goedkoopste optie voor een luchtvaartmaatschappij. Bovendien zijn tegenwoordig modernere toestellen als de A350 en Boeing 787 Dreamliner populairder.

Uitgelichte afbeeldingen: Emirates

Reacties

  1. Peter Lee zegt

    Ik had vorig jaar al gehoord van Emirates Staff nadat ik geklaagd had dat de Business Class niet meer ok was. De stoelen van de eerste A380 waren doorgezakt , monitoren werkte niet altijd etc. Het vervelende is/was dat Emirates deze oudere airframes inzette op de vluchten naar/van SPL. De nieuwe A380 van Emirates zijn echt super en ik kan niet wachten om weer aan boord te stappen voor een heerlijke vlucht naar Auckland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *