Een nieuw paspoort kost volgend jaar max. 2,7% meer2 min leestijd

Verdien extra Flying Blue miles met de KLM Package Deals

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Rijksministerraad heeft ingestemd met de tarieven voor reisdocumenten die per 1 januari 2023 gelden. De kosten voor een nieuw paspoort of een identiteitskaart stijgen met maximaal 2,7%. De daadwerkelijke kosten voor een reisdocument verschillen per gemeente. De gemeente mag namelijk zelf bepalen welke kosten zij rekent, maar is wel gebonden aan een maximum.

Nieuw paspoort in 2023 duurder

Ieder jaar worden de tarieven geïndexeerd. Uit het nieuwe overzicht blijkt dat een nieuw paspoort voor personen van 18 jaar of ouder in 2023 maximaal €77.87 kost. Dit is opgebouwd uit €43.64 voor het Rijk en maximaal €34.23 voor de gemeente. Niet iedere gemeente berekend het maximum, waardoor de kosten lager kunnen zijn per gemeente. Dit tarief geldt voor een nationaal paspoort, een zakenpaspoort en een faciliteitenpaspoort. Voor een spoedlevering mag maximaal €53.01 berekend worden. Het document is tien jaar geldig.

Voor personen jonger dan 18 jaar is het document vijf jaar geldig. De kosten voor een nationaal paspoort, zakenpaspoort, vluchtelingen-, vreemdelingen- en faciliteitenpaspoort kost voor deze personen maximaal €58.89. Dit bedrag bestaat uit €24.66 voor het Rijk en maximaal €34.23 voor de gemeente. Ook voor deze documenten kost een spoedlevering maximaal €53,01.

Sommige gemeenten bezorgen ook een reisdocument aan huis. Hiervoor mag maximaal €27.86 berekend worden. Een  noodpaspoort uitgegeven door bijvoorbeeld de Koninklijke Marechaussee kost maximaal €89.18 voor personen boven de 18 jaar en €70.21 voor personen onder deze leeftijd.

Paspoort ©Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

Ook identiteitskaarten worden duurder

Wil je een Nederlandse identiteitskaart aanvragen, dan kost dit voor personen onder de 18 jaar maximaal €37.99. Dit bestaat uit €7.84 voor het Rijk en €30.15 voor de gemeente. Voor personen boven de 18 jaar kost dit maximaal €70.38. Dit bestaat uit €40.24 voor het Rijk en €30.14 voor de gemeente.

Voor Caribische landen en openbare lichamen (BES-eilanden) gelden aparte tarieven. Ook voor grensgemeenten zijn er aparte tarieven, net zoals voor documenten aangevraagd op ambassades en consulaire posten in het buitenland. De nieuwe tarieven voor 2023 zijn nog wel onder voorbehoud van de publicatie in het Staatsblad.

KLM Voorjaarsdeals / Paspoort nieuw

Afbeeldingen ©KLM/Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *