Easyjet staking op Schiphol 11 augustus

easyjet

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Morgen, donderdag 11 augustus, leggen Easyjet piloten gestationeerd op Schiphol tussen 05:00 en 10:00 het werk neer, meldt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Het is niet de eerste Easyjet staking deze zomer. Op 14 juni en 1 augustus werd al eerder gestaakt. Easyjet is verwikkeld in een conflict met de pilotenbond over de cao en arbeidsomstandigheden.

VNV

Inzet

De VNV wil met de staking een ‘faire cao’ bewerkstelligen met ‘doorbetaling bij ziekte, minder oververmoeiende roosters, meer grip op het rooster en een beter pensioen’. Onderhandelingen zijn stuk gelopen en het is inmiddels ook tot rechtzaken gekomen. Bij vorige stakingen vloog Easyjet vervangende piloten in zodat vluchten nog steeds uitgevoerd konden worden. De VNV beschuldigde de maatschappij van het breken van een staking. De rechter heeft geoordeeld dat Easyjet buitenlandse piloten in mag blijven zetten maar ook dat de VNV pas 6 uur van te voren een werkonderbreking hoeft aan te kondigen. Hiertegen heeft Easyjet een kort geding aangespannen. Ze wil voorkomen dat veel passagiers tijdens de drukke zomermaanden augustus en september de dupe worden van stakingen.

Op haar beurt is de VNV in hoger beroep gegaan tegen het besluit dat Easyjet vervangende piloten mag invliegen om vluchten door te laten gaan.

Overlast

Reizigers moeten morgen rekening houden met overlast; bijvoorbeeld geannuleerde of vertraagde vluchten. De VNV zegt eventuele overlast voor de reiziger te betreuren. VNV-voorzitter Steven Verhagen:

Geen piloot staakt voor zijn plezier, staken doet ons ook gewoon pijn, maar het easyJet-management laat ons gezien hun opstelling geen andere keuze.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *