Dit is de vloot van Transavia door de jaren heen5 min leestijd

Transavia Douglas DC-6 Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In 2025 viert Transavia alweer haar 60e verjaardag. Onder het motto ‘De tijd vliegt’ kijkt de low cost carrier terug op de afgelopen decennia. Zo komt er een heuse retro livery op één van de nieuwe Airbus A321neo vliegtuigen, als ode aan het verleden. De vloot van Transavia heeft heel wat ontwikkelingen doorgemaakt. In dit artikelen bekijken we de vloot van de Douglas DC-6 en de Boeing 707, tot de nieuwe generatie toestellen. 

Het begon met de Douglas DC-6

Bij Transavia begon het allemaal met de Douglas DC-6. Dit propellervliegtuig uit de jaren ‘50 biedt 80 zitplaatsen. Destijds werd de DC-6 gezien als één van de meest comfortabele en betrouwbare toestellen uit zijn klasse. Op 17 november 1966 werd de eerste commerciële passagiersvlucht uitgevoerd met de DC-6. De vlucht ging van Amsterdam naar Napels in Italië. 

Niet veel later moest de Douglas plaatsmaken voor een nieuwe generatie toestellen: de straalvliegtuigen. Denk bijvoorbeeld aan de Boeing 707 en Caravelle. Deze kisten konden aanzienlijk sneller vliegen en daardoor grotere afstanden afleggen. Dit gaf weer nieuwe mogelijkheden voor het uitbreiding van het netwerk en het aantrekken van nog meer passagiers.

Wil je meer te weten komen over de hedendaagse vloot van Transavia? Check dan dit uitgebreide artikel met alle informatie over de huidige vloot van de low cost carrier.

Introductie van de Boeing 737

In 1974 kwam de Boeing 737 in dienst bij Transavia. Dit type vliegtuig heeft volgens de airline veel bijgedragen aan de groei op dat moment. De B737-200, waarvan 21 in de vloot zaten, was de eerste 737 variant. Later volgde de grotere B737-300. Deze vliegtuigen hadden een flink grotere capaciteit van 130-149 passagiers. En daar zette Transavia ook op in: grotere toestellen om meer passagiers te vervoeren. Zo kwam er tussen 1992 en 2003 de Boeing 757-200 als toevoeging. De 757 heeft met 291 stoelen een nog hogere capaciteit.

Net voor het jaar 2000 volgende er weer een nieuwe generatie vliegtuigen: de Boeing 737-700 en -800 ‘Next Generation’. Deze kisten hebben verbeterde aerodynamica en efficiëntere motoren. Dit zorgde voor een 15-20% lager brandstofverbruik, wat ook nog eens kosten scheelde. En met 189 zitplekken is het toestel ook nog eens flexibel in te zetten. In combinatie met het low cost model van Transavia werd vliegen betaalbaarder voor een grotere groep mensen. De 737 kan dan ook wel de ‘ruggengraat van de Transavia vloot’ genoemd worden. 

Benieuwd naar onze ervaringen met de Boeing 737-800 van Transavia? Check dan deze uitgebreide review van de vlucht van Praag naar Eindhoven. En check ook onze YouTube video review.

Weer een nieuwe generatie: Airbus A321neo

Een paar jaar terug maakte Air France-KLM, waar Transavia onder valt, bekend een grote vlootvernieuwing in te zetten. Voor de short en medium haul vloot gaat de Airbus A320/A321 een grotere rol in spelen. Bij Air France waren ze al bekend met het Franse Airbus natuurlijk. Maar voor KLM en Transavia is het toestel nieuw.

Alweer 2 jaar terug kwam het eerste Airbus A321neo vliegtuig in dienst bij Transavia. De airline wil met de nieuwe toestellen ook aan schonere, stillere en zuinigere vloot realiseren. Zo moet de geluidsoverlast met 50% omlaag. Voor Schiphol zou dat een geluidsreductie van 20% betekenen. Verder stoten de vliegtuigen 15% minder CO2 uit in vergelijking met oudere generatie kisten. Meer over de Airbus A321neo van Transavia lees je hier.

Transavia A321neo

 Bron foto’s: Transavia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *