Derde vliegveld Istanbul, Istanbul Airport, gedeeltelijk geopend2 min leestijd

Derde vliegveld Istanbul, Istanbul New Airport, gedeeltelijk geopend

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is eigenlijk nog niet klaar, heeft levens gekost en de meningen zijn verschillend over dit megaproject; de bouw van het het gloednieuwe Istanbul Airport. Het nieuwe vliegveld, althans een deel, is op 29 oktober geopend door president Erdogan, op de dag van de Turkse Republiek.

Omstreden

Het nieuwe vliegveld dat Istanbul Airport genoemd wordt is het derde vliegveld van de stad, naast Atatürk en Sabiha Gokcen. Als de luchthaven helemaal klaar is, wellicht aan het eind van het jaar, dan is het de grootste van zijn soort in de wereld. Het is namelijk meer dan 7 hectare groot. Ter vergelijking: Schiphol is nog geen 3 hectare groot. Het ligt ten noordwesten van het centrum en kostte op dit moment zo’n €10 miljard.

Derde vliegveld Istanbul, Istanbul Airport, gedeeltelijk geopend
De nieuwe landingsbanen met op de achtergrond de nieuwe terminals en verkeerstoren

Al gauw na de start van de bouw, ongeveer vier jaar geleden, bleek de opening in 2017 niet haalbaar te zijn. Men heeft de datum toen verzet naar 29 oktober 2018. Maar ook dat lukte niet, en het is nu dus weer verzet. Maar om de deadlines te halen werd er hard gewerkt, door enkele tienduizenden werknemers. Een tijd geleden werd er nog flink gestaakt, dit terwijl het niet mocht. De autoriteiten hebben veel mensen opgepakt . Al met al is de nieuwe luchthaven dus niet zonder haken en ogen gebouwd.

Ligging

De nieuwe luchthaven was nodig omdat de twee andere vliegvelden van Istanbul te klein waren en niet meer konden groeien. Het doel van het nieuwe vliegveld is dat het kan groeien tot meer dan 200 miljoen reizigers per jaar en zo’n 1,3 miljoen vluchten. Men verwacht dit te halen in 2025, al over 6 jaar dus. Istanbul Airport ligt op het Europese continent en moet het westen en oosten met elkaar verbinden. Door haar gunstige geologische ligging zou het een goede concurrentiepositie hebben. De nieuwe luchthaven ligt 35 km van Istanbul verwijderd en krijgt de IATA code ISL.

Derde vliegveld Istanbul, Istanbul Airport, gedeeltelijk geopend

Opening

President Erdogan was uiteraard aanwezig bij de opening van het nieuwe vliegveld. De opening moest doorgaan op 29 oktober, omdat het ook de Republieksdag in Turkije was. Groot feest dus, zeker nog eens met deze opening, toch? Goed, niet alles mag dan goed gegaan zijn, daarover heeft president Erdogan het tijdens de opening niet gehad. Hij had een ticket waarmee het nieuwe vliegveld werd geopend. Samen met zijn vrouw en andere hoogwaardigheidsbekleders reed hij door de nieuwe luchthaven en gaf hij een toespraak.

Derde vliegveld Istanbul, Istanbul Airport, gedeeltelijk geopendOp 31 oktober zal de eerste vlucht vertrekken vanaf de luchthaven. Namelijk naar hoofdstad Ankara. Er zullen de komende tijd nog enkele vluchten bijkomen, maar niet zo heel veel. De bedoeling is nu dat op 31 december de oude luchthaven, Ataturk Airport, zal sluiten. Vanaf dezelfde datum zal de nieuwe luchthaven dan alle vluchten overnemen. Vooral de verhuizing van Turkish Airlines naar de nieuwe hub zal een hele operatie zijn. We gaan het zien of dat gaat lukken.

Derde vliegveld Istanbul, Istanbul Airport, gedeeltelijk geopend

Bron en beeldmateriaal: IGA, NOS, Grimshaw, Azernews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *