Delta en Riyadh Air sluiten strategische samenwerking3 min leestijd

Delta Riyadh Air strategische samenwerking

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Riyadh Air start pas vanaf volgend jaar met de eerste vluchten, maar werkt nu al hard aan het opbouwen van een netwerk van bestemmingen voor haar eerste passagiers. Zo hebben Delta Air Lines en Riyadh Air deze week bekend gemaakt een strategische samenwerking aan te gaan. De samenwerking omvat onder meer een codeshare-overeenkomst en integratie van loyaliteitsprogramma’s. Ook gaat Delta vanaf volgend jaar vanuit de VS naar Riyad vliegen.

Saoedi-Arabië als vakantiebestemming

De strategische samenwerking tussen Delta en de nieuwe maatschappij Riyadh Air lijkt een slimme zet. De bedoeling is dat het makkelijker wordt voor zowel Amerikanen als Saoediërs om elkaars land te bezoeken. En dat is precies waar de Saoedische overheid op uit is. Saoedi-Arabië investeert de laatste tijd namelijk veel in het buitenlands toerisme. Daarbij lijken vooral de zonvakanties naar luxe resorts aan de Rode Zee belangrijk. Het land wil hiermee op de lange termijn de economie stimuleren. Het is overigens nog wel verplicht om vooraf een visum aan te vragen. Dat geldt ook voor de meeste Europese landen.

Riyadh Air cabin crew kleding

De oprichting van Riyadh Air speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van het toerisme in het land. De eerste vluchten moeten volgend jaar een feit zijn. De airline zet in eerste instantie in op een vloot van enkele tientallen Boeing 787-9 Dreamliners. Over de inrichting van de cabine is nog weinig bekend.

Riyadh Air presenteert eerste Boeing 787-9 met unieke livery

Samenwerking Delta en Riyadh Air

De samenwerking tussen Delta en Riyadh Air richt zich in eerste instantie op een codeshare-overeenkomst. De airlines kunnen daardoor doorverbindingen op elkaars netwerk aanbieden aan hun klanten. Delta wordt zelfs de exclusieve partner voor Riyadh Air in Saoedi-Arabië. Dat geldt trouwens ook andersom.

Naast de codeshare-overeenkomst gaan de twee maatschappijen ook samenwerken op het gebied van klantervaring, loyaliteitsprogramma en duurzaamheid. Verder is er overeengekomen dat Delta TechOps een deel van het onderhoud van de toestellen van Riyadh Air gaat doen. Delta TechOps is één van de grootste vliegtuigonderhoudsbedrijven ter wereld.

Strategische overeenkomst Riyadh Air en Delta Air Lines

Riyadh Air sloot eerder al vergelijkbare samenwerkingen met Turkish Airlines, Saudia, Singapore Airlines, Air China, China Eastern en EgyptAir.

Uitbreiding van het Delta netwerk

Voor Delta betekent de nieuwe samenwerking ook een uitbreiding van het netwerk van bestemmingen. Het aanbod van de Amerikaanse maatschappij wordt daarmee nog groter. Alhoewel er nog geen details zijn gedeeld over de exacte verbindingen is wel duidelijk dat er non-stop vluchten vanuit de VS naar Riyad zullen komen.

Op dit moment vliegt Delta zelf nog niet op Saudi-Arabië. De dichtstbijzijnde codeshare bestemmingen zijn Amman (AMM) in Jordanië en Abu Dhabi (AUH) in de Verenigde Arabische Emiraten. Deze bestemmingen het gehele jaar bereikbaar met (partners van) Delta.

Bron foto’s: Delta Air Lines en Riyadh Air

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *