China gaat vingerafdrukken nemen op luchthavens1 min leestijd

China gaat vingerafdrukken afnemen bij bezoekers

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Chinese immigratiedienst gaat vingerafdrukken nemen van reizigers die het land in willen en weer verlaten. Zo wordt de veiligheid vergroot en ook illegale immigratie tegengegaan. Deze maatregel is inmiddels van kracht op de luchthaven van Shenzhen. Aan het einde van het jaar is dit uitgerold naar overige luchthavens in China. De verplichting geldt voor buitenlandse reizigers, in de leeftijd van 14 tot en met 70 jaar. Er is een uitzondering voor passagiers met een diplomatiek paspoort. Daarnaast geldt het niet voor bezoekers uit landen met een speciale overeenkomst, zoals Hong Kong en Taiwan. Behalve vingerafdrukken zullen er ook foto’s van het gezicht gemaakt worden voor biometrische herkenning.

vlag van China

China: geen langere wachttijden

Volgens het ministerie van veiligheid in China zullen de autoriteiten er voor zorgen dat de invoer niet tot langere wachtrijen zal leiden. Voor frequente bezoekers zou de wachttijd juist afnemen. Via de vingerafdrukken is alle informatie namelijk sneller beschikbaar. Daarnaast wijst de overheid erop dat dit soort praktijken ook van toepassing zijn in onder andere Japan en de Verenigde Staten.

Het is niet de eerste keer dat de Chinese immigratiedienst bezoekers steeds strenger controleert. Vorig jaar werden tijdelijk de vereiste documenten voor een visum aangepast. Die maatregel is nu weer ingetrokken.

Reacties

  1. Stormbreaker zegt

    Ralph, het grote verschil met de VS is dat de Chinezen dit ook doen bij de uitgaande paspoortcontrole. Die heeft de VS niet. Dan baart de Chinese maatregel mij meer zorgen want als er bij binnenkomst iets mis gaat met de opname van de vingerafdrukken en die komen bij het verlaten niet overeen, dan zou de reiziger in beginsel het land niet zomaar uit kunnen. De VS had alleen een proef op de luchthaven van Detroit met uitgaande controle maar die is volgens mij weer ingetrokken.

  2. Chawa zegt

    Ik ben op 12 feb en 3 maart in Xiamen geweest, alleen bij aankomst alle 5 vingerafdrukken en bij het vertrek niet gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *