Charleroi Airport heeft grote plannen3 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Brussels South Charleroi Airport kent de laatste tijd jaar na jaar een groei in passagiersaantallen. Van enkele honderdduizenden in 1997 tot bijna 7 miljoen vorig jaar groeide de luchthaven uit tot de tweede grootste van België. Ikvliegveel trok naar Charleroi voor een gesprek over de toekomst.

Even vreesde men begin dit jaar een kentering toen hun grootste klant Ryanair besloot om ook vluchten aan te bieden vanop het vliegveld van grote concurrent Zaventem. Charleroi lijkt zich echter te verweren en trekt ondertussen volop nieuwe routes en maatschappijen aan waardoor de verliezen in het aantal zitjes dit jaar nogal zullen meevallen.

Met meer dan 140 routes en 38 landen, aangeboden door airlines als Jetairfly, Thomas Cook, Wizzair, Pegasus, Ryanair en het nieuwe 4You ziet de toekomst van de luchthaven er rooskleurig uit. Omdat de Europese (top)bestemmingen al bijna allemaal bij Charleroi op het vliegplan staan zal er in de nabije toekomst ook gewerkt worden aan het ontdekken van nieuwe markten zoals Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Zuid-Oost Aziatische markt.

Ryanair

Toekomst

De luchthaven van Charleroi barst al een tijdje uit zijn voegen en daarom gaat men vanaf volgend jaar starten met een ambitieus project om in de toekomst vlotjes negen miljoen passagiers per jaar te kunnen ontvangen. De werken zouden alvast klaar moeten zijn tegen het einde van 2018.

Zo zal de totale ruimte van de luchthaven opgetrokken worden van 35.000 m² naar 64.000 m², waaronder een bijna verviervoudiging van de commerciële oppervlakte. Het aantal check-in desks zal verhogen van 25 naar 45 stuks, voortaan zullen er geen 11 maar 22 gates zijn en komen er twee extra bagagebanden om de bijkomende capaciteit op te vangen. Ook een hoger aantal parkeerplaatsen tenslotte staat op het nieuwe uitbreidingsplan van de airport.

Nieuwe routes naar Polen

Eerder dit jaar kon men al met enige trots de komst van een nieuwe maatschappij naar Charleroi aankondigen. De gloednieuwe lagekostenmaatschappij 4You zal er vanaf november wekelijks twee vluchten uitvoeren naar de Poolse plaatsen Lodz en Rzeszow met een Airbus A320. Dat zorgt er mede voor dat ondertussen zes maatschappijen actief zijn op de luchthaven.

In maart 2014 was het voor Brussels South al een historisch moment door de komst van Pegasus, de tweede grootste maatschappij van Turkije. Door de dagelijkse vlucht naar Istanbul zijn er gemakkelijke verbindingen naar andere grote steden in Turkije en vluchten naar onder andere Dubai, Tbillissi, Beyrouth, Tel Aviv en Téhéran.

Makkelijk te bereiken

De luchthaven van Charleroi is gemakkelijk met de wagen te bereiken vanuit verschillende steden. Er is voldoende parking voorzien in de buurt van het luchthaven terrein, maar hou er wel rekening mee dat je sinds kort ook dient te betalen voor het kort parkeren van de wagen (-15 min). Ook het oppikken of afzetten van vrienden of familie valt onder deze nieuwe regeling.

Met de trein kan je het luchthavengebouw niet rechtstreeks bereiken. Wel zijn er meerde verbindingen tussen de Brusselse stations en dat van Charleroi, vanwaar je elke half uur een shuttle kan vinden tot aan Brussels South Charleroi Airport. Verschillende busdiensten bieden ook vervoer aan tussen de luchthaven en verschillende Belgische en andere naburige Europese steden.

File:Flibco.com Logo.svg
Flibco verbindt de luchthaven met steden in België, Frankrijk en Luxemburg

Facts

 • De gemiddelde tijd tussen het landen van een vliegtuig en het opnieuw opstijgen is 25 minuten.
 • 97 procent van de vluchten vertrekken op tijd.
 • In 2001 was Charleroi de eerste Europese base van Ryanair.
 • In 92% van de gevallen kan je de bagage binnen het half uur na landen oppikken.
 • Brussels South Charleroi Airport heeft een gemiddelde van 1,94 verloren bagages per 10.000 stuks.
 • Op een rustig dag kan je al van de parking naar het vliegtuig wandelen binnen het kwartier.
 • Voorlopig bieden zij zo’n 140 routes naar 38 landen.
 • De grootste groep reizigers bestaat uit jongeren tussen 18 en 34 jaar. Studenten en jonge gezinnen zijn er als de kippen bij om goede deals te doen bij de lowcostmaatschappijen.
 • Meer dan 45% van de reizigers kiezen voor de airport als start voor hun vakantie, terwijl 28% vrienden of familie bezoekt en ongeveer 15% hieruit vertrekt voor een business-trip.

Reacties

 1. Steven zegt

  Leuk artikel! Ikzelf vertrek vaak vanuit Charleroi en het inderdaad een luchthaven waar je snel tot aan je vliegtuig bent. Benieuwd hoe de plannen er effectief zullen uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *