Review: Met TUI van Charleroi naar Sarajevo5 min leestijd

TUI, TUI Belgium, tuifly, review, Sarajevo

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Ik vloog onlangs met TUI. De touroperator is bekend van vluchten naar vakantieparadijzen, maar TUI vliegt tegenwoordig ook op veel relatief onbekende bestemmingen. In deze review neem ik je mee aan boord van een vlucht van Charleroi naar Sarajevo (in economy class). 

Last Minute vluchten TUI

Ik was op zoek naar een leuke last minute en tijdens mij zoektocht belande ik al snel op de website van TUI. Op de Belgische website van TUI (voormalig Jetairfly) waren vluchten met diverse vertrekdata naar Sarajevo afgeprijsd voor 30 euro! Een koopje! Ik heb deze direct geboekt en er een 12-daagse reis door Oost-Europa van gemaakt. Van Sarajevo naar Sofia!

Overigens zaten er ook leuke andere deals tussen voor een meer exotische vakantie zoals Miami of Montego Bay voor nog geen 300 euro retour. Je moet hier wel geluk mee hebben. In veel gevallen is er alleen een enkele reis beschikbaar voor 149 euro, maar als je goed zoekt en vergelijkt met andere last minutes van bijvoorbeeld Thomson of Eurowings kun je een hele goedkope vakantie hebben.

TUI, TUI Belgium, tuifly, review, Sarajevo
Op de Belgische website van TUI vind je vaak leuke lastminutes voor losse vluchten.

Boeken

Het boeken ging gemakkelijk via de website van TUI. Ik kon zelfs gratis met credit card betalen. Waar zie je dat nu nog? Direct na het boeken kon ik tegen betaling een stoel selecteren. Een standaard stoel koste 7 euro en een exit/front seat was beschikbaar vanaf 12 euro. Er hadden nog maar enkele passagiers een stoel geselecteerd en ik besloot daarom niet op voorhand een stoel te selecteren.

Vanuit Nederland naar Charleroi Airport

De luchthaven ligt ongeveer 70 km ten zuiden van Brussel bij de stad Waalse Charleroi. Helaas is het vliegveld vanuit Nederland moeilijk bereikbaar. Het vliegveld heeft namelijk niet zoals Zaventem een treinstation. Je moet daarom eerst met de trein naar Brussel of Luik en daar overstappen op een bus.

NS-International heeft regelmatig een speciale België-deal. Zo heb ik voor een enkele reis van Enschede naar Brussel slechts 17,50 betaald. Ook op dit moment heeft NS-International een speciale België-deal! Van elk Nederlands station naar elk Belgisch station voor slechts 19 euro. Als je vanaf Charleroi vliegt kun je het beste een ticket naar Charleroi aanschaffen en daar overstappen op de lokale bus naar het vliegveld.

TUI, TUI Belgium, tuifly, review, Sarajevo
Met de trein naar België voor slechts 19 euro!

Met de bus kun je veelal nog goedkoper vanuit een aantal Nederlandse steden. FlixBus heeft tickets van bijvoorbeeld Apeldoorn of Amsterdam naar Brussel vanaf 10 euro. Vanuit het treinstation Brussel-Zuid vertrekt er elke 20 minuten een bus naar de luchthaven Charleroi. De rit duurt 40 minuten tot een uur. Tickets zijn beschikbaar voor 5 euro als je meerdere maanden van te voren boekt, anders betaal je 14,50.

Boarden

Bij de gate bleek inderdaad dat de vlucht grotendeels leeg zou zijn. Er stonden ongeveer 30 tot 40 passagiers. Het boarden ging dan ook erg snel. De Boeing 737-800 stond buiten geparkeerd. Vanuit de gate was het nog een paar honderd meter lopen. Ideaal om een paar leuke foto’s te schieten! Ondanks het minieme aantal passagiers kon er aan beide zijden van het vliegtuig geboard worden. Ik had tijdens het inchecken stoel 27C toegewezen gekregen en boarde aan de achterzijde van het vliegtuig.

TUI, TUI Belgium, tuifly, review, Sarajevo
Het boarden van de TUI 737.

Aan boord werd ik vriendelijk welkom geheten door een stewardess. Ze sprak gelukkig Nederlands! Een verademing na geconfronteerd te zijn met talloze Wallonen op de luchthaven die enkel Frans spraken. Nog geen vijf minuten later werd er al omgeroepen boarding completed! Ik was blij want de twee stoelen naast me waren nog vrij. Toen ik net van plan om aan het raam te gaan zitten vroeg een stewardess of ik niet liever bij de nooduitgang wil plaatsnemen. Zo geschiede! Hupsakee naar stoel 16A. Een stuk meer beenruimte inderdaad!

TUI, TUI Belgium, tuifly, review, Sarajevo
De hoeveelheid beenruimte bij de nooduitgang is meer dan goed!

Na kort woordje van de vrouwelijke captain in het Nederlands, Frans en het Engels vertrokken we precies op tijd richting Sarajevo. De vlucht zou een uur en vijftig minuten duren.

TUI, TUI Belgium, tuifly, review, Sarajevo
Uitzicht over de omgeving van Charleroi tijdens de take-off.

Vlucht

De vlucht verliep voorspoedig. Het weer was mooi met fantastische uitzichten over de Alpen. Eenmaal op kruishoogte begon de crew met de service. Alles is op betaling, maar de prijzen zijn schappelijk. Ze hebben zelfs patat aan boord. En een speciale promotie voor de liefhebbers: patat met bier voor zeven euro!

TUI, TUI Belgium, tuifly, review, Sarajevo
De prijzen aan boord voor eten en drinken zijn vergelijkbaar met Wizzair en Ryanair.

De crew was erg vriendelijk en vroeg iedere passagier vriendelijk of ze iets nodig hadden. Later kwamen ze ook nog langs met taxfree artikelen.

Helaas waren er geen individuele IFE’s aan boord, maar er zijn maar weinig airlines die deze op Europese vluchten aanbieden. Wel hingen er videoschermen boven de stoelen. Dit kan ik altijd wel waarderen, aangezien je dan een beetje kunt volgen waar je vliegt.

TUI, TUI Belgium, tuifly, review, Sarajevo
Altijd fijn als je onderweg kunt zien waar je bent!

Al snel na de taxfree service kwam de captain met een kort woordje. Ze had de landing ingezet naar Sarajevo en met 30 minuten zouden we aan de grond staan. Het was een prachtige landing boven de heuvelachtige omgeving van Sarajevo.

TUI, TUI Belgium, tuifly, review, Sarajevo
De heuvels rondom Sarajevo.

Sarajevo Airport

De luchthaven van Sarajevo is erg klein. Wij waren de enige passagiers. Er stond tijdens onze aankomst geen enkel ander vliegtuig. Bij de paspoortcontrole waren alle kantoortjes open. En aangezien we met maar weinig passagiers waren verliep deze dan ook snel!

Vanuit de luchthaven gaat geen rechtstreekse bus meer naar het centrum. Een taxi kost tussen de 10 en 15 euro afhankelijk van het bedrijf.

TUI, TUI Belgium, tuifly, review, Sarajevo
Zonsondergang tijdens de landing op Sarajevo.

Tot slot

Ik vond het een aangename vlucht met een vriendelijke service. De stoelen bij de nooduitgang bieden veel extra ruimte voor slechts 12 euro extra. Als lange Nederlander zou ik dit zeker de moeite waard vinden op vluchten langer dan twee uur.

Overzicht

Publicatie Datum

6 May 2017

Voordelen

- Charleroi is goed te bereiken vanuit Nederland,
- Goede prijs-kwaliteitverhouding,
- Vriendelijke crew,
- Crew spreekt goed Nederlands,
- Nooduitgang biedt veel extra beenruimte,
- Prijzen aan boord betaalbaar,

Nadelen

- Ook voor water moet betaald worden,

Reisklasse

Stoel

Eten en drinken

Crew

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Al met al vond ik het een aangename vlucht met een vriendelijke crew en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

5 min leestijd">
4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *