Lounges – Basics

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Op ikvliegveel.com komen regelmatig de termen lounge en lounge-toegang langs. Voor ervaren reizigers zijn die termen een begrip, maar voor mensen die er nog nooit mee te maken hebben gehad, is dit vaak nog onbekend terrein. In dit artikel worden daarom de basics toegelicht. Wat is een lounge, wat voor soort lounges zijn er zoal en wanneer kan je gebruik maken van een lounge?

Een jaar of twaalf geleden kwam ik voor het eerst in een lounge. Ik reisde met een vriend en hij beschikte over een pasje van een luchtvaartmaatschappij die ons toegang gaf tot de lounge. Het was helemaal nieuw voor mij. We reisden op een goedkoop economy class ticket, dus ik had niet verwacht dat het mogelijk was om zomaar deze plaats te kunnen betreden met een buffet aan lekkere hapjes en drankjes. “Kun je hier zomaar gewoon wat pakken? Hoef je hier niet voor te betalen?”, waren vragen die door mijn hoofd gingen. Nee, er hoeft niets betaald te worden en je kunt inderdaad pakken waar je zin in hebt!

Wat is een lounge?
Een lounge is een afgesloten ruimte op het vliegveld waar je als reiziger kunt ontspannen voordat je vlucht vertrekt. In een aantal gevallen is de lounge ook te gebruiken voor arriverende passagiers na een vliegreis om je even te kunnen opfrissen bijvoorbeeld.

De faciliteiten per lounge kunnen erg verschillen, maar een doorsnee lounge heeft onder andere:

 • comfortabele stoelen / fauteuils met vaak stopcontact (voor laptop/telefoon)
 • gratis Wi-Fi
 • gratis buffet van hapjes en drankjes
 • toiletvoorzieningen
 • kranten en tijdschriften
 • werkruimtes waar computers beschikbaar zijn of met eigen laptop gewerkt kan worden
Lounge bar Frankfurt Senator Lounge
Alcoholische en niet-alcoholische drankjes in de Senator Lounge in Frankfurt

De wat grotere, luxere lounges kunnen de volgende extra voorzieningen hebben:

 • uitgebreider buffet waar je een complete maaltijd kunt eten en de keuze hebt uit meer alcoholische en niet-alcoholische drankjes
 • mogelijkheid om te douchen
 • mogelijkheid om te slapen

Sommige lounges bieden nog meer extra’s aan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een Thaise massage te krijgen in de Thai Airways lounge in Bangkok (alleen voor business- en first class passagiers).

Of wat te denken van een saunabezoek met je medepassagiers? Dan kan in de lounge van Finnair op het vliegveld van Helsinki!

Finnair Sauna
Sauna in de Finnair lounge in Helsinki

Vaak hebben luchtvaartmaatschappijen hun eigen lounge, zoals de KLM Crown lounges op Schiphol en de Brussels Airlines lounges op Zaventem. Maar lang niet alle maatschappijen hebben een eigen lounge. Om kosten te besparen hebben samenwerkende luchtvaartmaatschappijen vaak een gezamenlijke lounge. Zo zitten in de KLM lounges ook passagiers van andere Skyteam partners, zoals Air France en Delta.
En in de lounges van Brussels Airlines zullen ook passagiers van Star Alliance partners zoals Lufthansa te vinden zijn.

Wanneer heb ik toegang tot een lounge?
Als passagier kun je niet zomaar een lounge binnenstappen. Bij de ingang van de lounge zit over het algemeen een balie waar je toegang gecontroleerd wordt.

Lufthansa Lounge agent
Lufthansa Lounge agent bij ingang van de Senator lounge

Er is een aantal mogelijkheden om lounge-toegang te krijgen:

Reizen met business- of first class ticket
Reizigers met een business- of first class ticket hebben standaard altijd lounge-toegang. In veel gevallen is er voor reizigers met een first class ticket een aparte lounge beschikbaar met meer privacy en meer faciliteiten. Soms wordt bij het inchecken een aparte ‘lounge invitation’ kaart meegegeven die bij de ingang van de lounge afgegeven kan worden. Andere keren is de boardingpass voldoende om te laten zien aan de lounge-medewerkers.

Boardingpas met lounge invitation
Boardingpass business class met uitnodiging lounge

Status bij een frequent flyer programma
Als je lid bent van een frequent flyer programma en daarbij een hogere status (ook wel elite status genoemd) hebt gehaald, kan dit toegang geven tot de lounge. Dit is per programma verschillend. Je hebt dan overigens wel een vliegticket nodig van de betreffende maatschappij of partner airline, maar dat kan gewoon een goedkoop economy class ticket zijn! Voor een aantal bekende programma’s in onze regio geldt het volgende. Lounge-toegang voor:

 • Skyteam Elite+: bijvoorbeeld KLM Flying Blue Gold en Platinum
 • Star Alliance Gold: bijvoorbeeld Brussels Airlines Miles&More Frequent Traveller (beperkt), Senator en HON Circle
 • Oneworld Emerald en Sapphire: bijvoorbeeld British Airways Executive Club Silver en Gold

Als medepassagier van iemand die toegang heeft
Reis je met z’n tweeën en heeft je medereiziger lounge-toegang? Dan mag je in de meeste gevallen ook mee de lounge in, al kan dit per frequent flyer programma verschillen. De enige eis is dat jij en je medereiziger een boardingpas hebben voor dezelfde vlucht. In sommige gevallen volstaat het ook een vlucht te hebben binnen dezelfde alliantie.

Privium lidmaatschap (Schiphol)
Op Schiphol is een speciale Privium lounge waar gebruik van gemaakt kan worden als je Privium lid bent. De abonnementskosten zijn €205 per jaar en daarmee krijg je ook een snelle grenspassage en inchecken bij business class balies op Schiphol. Meer informatie op http://www.schiphol.nl/Reizigers/OpSchiphol/Privium.htm

Een toegangspas of -abonnement kopen
Bij sommige lounges is het mogelijk om te betalen voor toegang als bovenstaande punten niet voor jou van toepassing zijn. Het is hierbij verstandig eerst te onderzoeken wat voor faciliteiten de lounge heeft om te zien of het ’t geld waard is. Bij een overstap waarbij je lang moet wachten op je volgende vlucht kan het interessant zijn om lounge-toegang te kopen. Op het vliegveld van Brussel is het mogelijk om voor €24 voor de algemene Diamond Lounge. Meer info op de site van Brussels Airport: http://www.brusselsairport.nl/nl-nl/business-lounges

Ook is er de website http://www.loungepass.com waarop je wereldwijd toegang tot lounges kunt kopen. Tarieven zijn in Britse ponden. Toegang tot dezelfde Diamond Lounge in Brussel kost hier 22 pond en dat omgerekend bijna €28! Het is dus altijd goed om de website van de luchthaven te raadplegen voor informatie over lounges.

EVA Air lounge in Bangkok
Ingang EVA Air lounge in Bangkok

Daarnaast is het ook nog mogelijk om een abonnement te nemen op Priority Pass. Vanaf €99 per jaar is het mogelijk een abonnement te nemen, waarbij je dan wereldwijd per bezoek aan een lounge €24 toegang betaalt. Meer informatie over de tarieven en mogelijkheden op https://www.prioritypass.com/NL/

Lounges vergelijken
Het is altijd aan te raden om voor vertrek even uit te zoeken welke opties je hebt als je gebruik kunt maken van een lounge. Soms is er geen keuze. Als je KLM vliegt en je vertrekt vanaf Schiphol, dan is de KLM Crown Lounge de enige optie.

Op grote vliegvelden zoals Frankfurt zijn vaak meerdere lounges van dezelfde maatschappij, in dit geval Lufthansa. Een beetje research leert dat er soms grote verschillen kunnen zitten tussen de lounges. Wil je in de betere lounge, dan kan het zijn dat je daarvoor dan wel verder moet lopen. Vaak is het ook mogelijk om een lounge te kiezen als er meerdere lounges zijn binnen dezelfde alliantie. Stel dat er op een luchthaven een Air France lounge is en een lounge van Korean Air. Beide maatschappijen behoren tot de Skyteam alliantie, dus in theorie heb je toegang tot beide lounges.

Om lounges te vergelijken kan je de site http://www.loungeguide.net/ bezoeken. Hier kunnen lezers hun ervaringen delen. Ook op deze site ikvliegveel.com zullen we in het onderdeel Review lounges bespreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *