Bulgarije & Roemenië treden vanaf maart 2024 deels toe tot Schengenzone3 min leestijd

Bestemmingstips Boekarest - Roemenië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Deze week werd op het nippertje nog een besluit gemaakt over landen die mogen toereden tot de Schengenzone. Er zullen namelijk volgend jaar twee nieuwe landen deels worden toegelaten. De Europese Commissie heeft deze week besloten dat Bulgarije en Roemenië vanaf maart 2024 kunnen toetreden tot de Schengenzone.

Schengenzone, hoe zit het ook alweer?

We moeten flink terug in de tijd, naar 1985 om precies te zijn. Vijf lidstaten van de Europese Unie gaan dan samenwerken door de interne grenzen te laten ‘verdwijnen’. Vrij verkeer van in eerste instantie personen is vanaf dat moment mogelijk tussen Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland. Een enorme vooruitgang in die tijd, want daarmee verdwenen de grenscontroles voor personen. Dit leverde een flinke tijdwinst op. Je kunt zo doorrijden van Nederland naar Frankrijk via België. Later volgden ook vrij verkeer van goederen, kapitaal en diensten.

Inmiddels is de Schengenzone flink uitgebreid door de acht uitbreidingsfasen die hierna hebben plaatsgevonden. Op dit moment bestaat de Schengenzone uit 27 landen, waarvan 23 landen uit de Europese Unie en 4 landen die daar geen deel van uitmaken: IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Het is het grootste gebied ter wereld dat vrij verkeer mogelijk maakt zonder grenscontroles. Tot op dit moment betreft het een gebied van 4 miljoen vierkante meter en profiteren hier 420 miljoen mensen van.

Bulgarije & Roemenië treden vanaf maart 2024 deels toe tot Schengenzone
Bron: Europese Unie 2023

Op 1 januari 2023 trad als laatste Kroatië toe aan de Schengenzone. Bulgarije en Roemenië moesten toen nog wachten tot toetreding. Er waren namelijk nog bezwaren vanuit de andere lidstaten om deze 2 landen toe te laten treden.

Bulgarije & Roemenië

Alle EU-lidstaten moeten, zodra ze hier klaar voor zijn, volwaardige leden van het Schengengebied worden, aldus de Verdragen van de EU. Sinds 2007 zijn Kroatië, Bulgarije en Roemenië leden van de Europese Unie. Dus ook zij dienen uiteindelijk onderdeel te worden van de Schengenzone. Kroatië is dus begin dit jaar toegetreden, maar voor de andere twee lidstaten is het nog even wachten.

Bestemmingstips: Boekarest - Roemenië
Het Parlementspaleis aan de Bulevardul Unirii.

Afgelopen tijd hebben allerlei onderzoeksmissies (2022 en 2023) plaatsgevonden. Deze hebben duidelijk gemaakt dat de beide landen er zo goed als klaar voor zijn. De bezwaren die er eerder waren zijn nu grotendeels dus opgelost. Dit zorgt ervoor dat Bulgarije & Roemenië vanaf maart 2024 voor een deel toetreden tot de Schengenzone. Met een ‘deel’ wordt bedoeld, enkel per boot of vliegtuig. Enkel vrij verkeer van personen kan dus plaatsvinden via de lucht of het water.

Voordelen reizen in Schengenzone

Voor personen met een EU-paspoort wordt het dus nog gemakkelijker om te reizen binnen de Europese Unie. Het tonen van je paspoort of identiteitskaart is dus in principe niet meer nodig op vluchten naar Bulgarije of Roemenië vanaf maart 2024. Ook kun je bij aankomst in deze landen het vliegveld of haven dus snel verlaten, zonder nog langs een paspoortcontrole te moeten. Natuurlijk is dit wel jammer voor de stempel-verzamelaar. Deze verandering zorgt er dus ook voor dat je geen stempels meer op in je paspoort krijgt bij deze landen.

Bulgarije & Roemenië treden vanaf maart 2024 deels toe tot Schengenzone

Bron: Europese Commissie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *