British Airways komt naar Amsterdam met ‘nieuwe’ airline2 min leestijd

British Airways A320

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Al langer was bekend at British Airways een ‘nieuwe’ short haul dochtermaatschappij wil starten op de luchthaven van Londen Gatwick. Daarmee keert BA na lange tijd weer terug op Gatwick. Sinds het begin van de pandemie vloog de Britse nationale carrier namelijk niet meer vanuit deze luchthaven. Vanaf maart 2022 komt er ook een BA-verbinding tussen Gatwick en Amsterdam.

‘Nieuwe’ airline van British Airways

Technisch gezien is het een nieuwe airline van British Airways die vanuit Londen Gatwick (LGW) gaat vliegen. Uiteraard zal deze airline volledig onder de vleugels van BA opereren. Maar omdat het om een aparte entiteit gaat zal er een ook een aparte vliegvergunning moeten komen. De opzet vanuit Gatwick is hetzelfde als de activiteiten van BA op Londen City (LCY), uitgevoerd door BA CityFlyer. De service vanuit Gatwick krijg de naam BA EuroFlyer. De klantervaring zal echter volledig BA-branded zijn.

Netwerk en service

Voor de pandemie bediende BA bijna vijftig bestemmingen vanuit Londen Gatwick. Low cost carriers als easyJet zijn hier echter een grote concurrent. Het is voor British Airways natuurlijk lastig om op prijs te concurreren met deze airlines. Toch hopen de Britten met vluchten vanaf £ 39 (iets meer dan € 45 voor een enkele reis) genoeg passagiers te kunnen aantrekken om de operatie winstgevend te maken.

A320 van British Airways
Airbus A320 van British Airways (Bron: British Airways)

Aan het netwerk zal het niet liggen. Voor eind maart volgend jaar moet er keuze zijn uit dertien bestemmingen. En uiterlijk 4 mei 2022 moeten dat er 35 zijn. Vanaf 29 maart 2022 verbindt BA Londen Gatwick ook met Amsterdam Airport Schiphol. Hiervoor wordt meerdere keren per week een Airbus A320 ingezet. Andere bestemmingen zijn Athene, Berlijn, Madrid, Milaan Malpensa en Santorini. Meer over de bestemmingen van BA lees je hier.

Voordat de nieuwe airline eigen toestellen heeft zal BA zelf de vluchten uitvoeren. In eerste instantie gaat het om een vloot van drie Airbus A320 vliegtuigen. Uiteindelijk moeten dat er achttien worden.
De service aan boord voor Economy passagiers bestaat uit gratis water en snacks. Ook kunnen passagiers vanaf 24 uur van tevoren gratis een stoel selecteren. Uiteraard gelden de relevante frequent flyer voordelen. Business Class passagiers (Club Europa) krijgen een maaltijd en volledige keuze uit diverse danken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *