Brexit – Reis je naar het Verenigd Koninkrijk, dit zijn de nieuwe regels

Brexit - Reis je naar het Verenigd Koninkrijk, dit zijn de nieuwe regels

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Op 31 januari 2020 eindigde het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie (EU). Sinds die periode is er een overgangsperiode en bleef eigenlijk bijna alles hetzelfde. Maar dat duurt nog maar tot en met 31 december 2020. Vanaf 1 januari 2021 gelden er namelijk andere regels. Regels om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, of terug naar Nederland. In dit artikel zetten we de belangrijkste regels voor een reis naar het Verenigd Koninkrijk op een rijtje.

Legitimatie

Voor veel reizigers zal een grote aanpassing de manier van legitimeren zijn. Nog tot 30 september 2021 kun je met een identiteitskaart (ID) naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Hierna vervalt deze mogelijkheid en moet iedereen in het bezit zijn van een paspoort. Alle informatie over reisdocumenten in het Verenigd Koninkrijk kun je op deze website van de Rijksoverheid terugvinden.

Vooralsnog ziet het er naar uit dat je geen visum nodig hebt voor reis korter dan 6 maanden. Wil je werken in het VK, dan dien je wel in het bezit te zijn van een visum. Op deze handige website zie je of je een visum nodig hebt.

Brexit - Ga je naar het Verenigd Koninkrijk, dit zijn de nieuwe regels
Foto: Rijksoverheid

Bij het reizen per boot, trein of vliegtuig zal de grensovergang in de toekomst wel meer tijd in beslag nemen. Het is dan ook verstandig hier rekening mee te houden.

Op reis met huisdieren

Ga je op reis naar het Verenigd Koninkrijk met je huisdier(en), dan kan het zijn dat er na 31 december 2020 regels veranderen. Houd de website van de Britse overheid of Nederlandse overheid in de gaten met betrekking tot de huisdierregels.

Rijbewijs en verzekering

Ga je met je eigen auto op pad in het Verenigd Koninkrijk, of huur je er een? Dan kun je gewoon met je Nederlandse rijbewijs op pad. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig.

Brexit - Ga je naar het Verenigd Koninkrijk, dit zijn de nieuwe regelsJe zorgverzekering is ook in alle landen van de Europese Unie geldig, en tot 31 december ook nog in het VK. Dit heeft te maken met de zogeheten European Health Insurance Card (EHIC). Hierdoor heb je overal in de Europese Unie recht op medische zorg. Buiten de EU vergoed de zorgverzekering alleen spoedeisende hulp tot een maximaal bedrag. Het is nu nog onduidelijk of de EHIC geldig blijft, maar de kans groot dat je een aparte reisverzekering met medische zorg af moet sluiten hiervoor. Dit is dus hetzelfde als je op reis gaat in een andere niet EU-land. Meer informatie kun je hier terugvinden.

Internetten, bellen en shoppen

Nu nog bel of internet je vanuit je Nederlandse internet- en belbundel van je provider. Hoe dat vanaf 1 januari zal zijn is nog niet geheel duidelijk. Echter is de kans groot dat ook dit hetzelfde zal blijven. Noorwegen, IJsland en Liechtenstein vallen ook buiten de EU, maar wel in hetzelfde gebied waar je bundel geldig is. Het lijkt dan ook logisch dat dit ook voor je internet- en belbundel het geval is.

Brexit - Ga je naar het Verenigd Koninkrijk, dit zijn de nieuwe regels
Foto: Rijksoverheid

Wat betreft shoppen (online of fysiek) in het Verenigd Koninkrijk, gaan er waarschijnlijk wel wat regels veranderen. Op dit moment is nog niet geheel duidelijk wat er tussen de EU en het VK is afgesproken met betrekking tot het handelsakkoord. Wanneer op dit punt geen deal is, worden de afspraken op bijvoorbeeld het online bestellen in het Verenigd Koninkrijk hetzelfde als dat je normaal zou doen buiten de EU. Vanaf €22,- betaal je btw en vanaf €150 ook invoerrechten.

Reis je per boot, trein of vliegtuig terug naar Nederland. Houd dan rekening met welke spullen je (aangekocht) mee terug mag nemen. Op de website van de Belastingdienst staat het volgende:

Als u vanuit het VK naar de EU reist, mag u volgend jaar nog maar 1 liter sterke drank belastingvrij meenemen. En voor aankopen boven de € 430 gaat u belasting betalen. U mag ook niet alles meenemen uit het VK – we kunnen dit controleren. Hou hier rekening mee – dan komt u straks niet voor verrassingen te staan.

Via deze website van de Belastingdienst kun je zien hoeveel drank, sigaretten of andere producten je mag invoeren vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dit is anders dan de regels die gelden tot en met 31 december 2020.

Het is dus nog niet op alle vlakken duidelijk wat hetzelfde blijft of gaat veranderen. Wat wel duidelijk is dat er veranderingen zullen zijn. Lees je dus vooraf aan je (zaken)reis goed in op de nieuwe regels. Dat kan op de website van de Rijksoverheid of de Britse overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *