Bezoek delen van Rusland met gratis e-visum

Sint-Petersburg, Rusland

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Voor een bezoek aan Rusland heb je als Nederlander een visum nodig. Het vereist dus wat extra voorbereiding doordat je langs de ambassade moet, of het door een visumbureau laat regelen. Maar sinds 1 oktober is het mogelijk om bepaalde delen van Rusland te bezoeken met een gratis e-visum. Voor EU-burgers (behalve Verenigd Koninkrijk) kun je nu bijvoorbeeld op deze manier Sint-Petersburg bezoeken.

Gratis e-visum

Het gratis e-visum heeft een geldigheid van 30 dagen. Je mag echter maar maximaal 8 dagen van deze 30 dagen in Rusland verblijven. Daarbij geldt de dag van aankomst al als dag 1.
Je kunt een aanvraag doen voor twee Russische provincies:

  • Kaliningrad Oblast – Dit is een los stukje Rusland dat omsloten wordt door Polen en Litouwen aan de Oostzee.
    Het gebied is te bereiken per vliegtuig, auto of trein via diverse grensovergangen met Polen of Litouwen.
Plattegrond met Kaliningrad
Plattegrond met Kaliningrad
  • Leningrad Oblast – In deze provincie ligt onder meer de stad Sint-Petersburg.
    Sint-Petersburg is per vliegtuig te bereiken, maar ook over de weg is het mogelijk om de reis te maken. Onder meer via de grens met Estland (Narva) en Finland (Imatra, Nuijamaa en Vaalimaa). Via de Estse grens is het zelfs mogelijk om als voetganger de grens te passeren.
Plattegrond Leningrad Oblast
Plattegrond Leningrad Oblast (afbeelding: Harri Vähäkangas / Yle)

Je kunt een aanvraag voor een e-visum doen tussen de 20 en 4 dagen voor vertrek. Dat kan via deze site (de officiële website van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken). Je kunt hier online je aanvraag doen door je gegevens in te vullen en een foto te uploaden. Binnen 72 uur ontvang je bericht met normaal gesproken het e-visum dat dan 30 dagen geldig is. Je paspoort moet overigens nog minimaal 6 maanden geldig zijn!

Zorg dat je verblijf binnen de acht dagen blijft! Als je op maandag arriveert om 8 uur ’s avonds geldt telt deze dag al mee. Je moet dus uiterlijk de maandagavond de week daarna voor 23:59 uur weer het land uit zijn.

E-visum voor heel Rusland?

Voor de rest van Rusland gaat het waarschijnlijk ook mogelijk worden per 1 januari 2021 om met een e-visum het land binnen te komen. Echter niet gratis: de vermoedelijke prijs zal dan 50 USD worden. We schreven hier al eerder over in dit artikel.

Voor de andere landen uit de voormalige Sovjet-Unie die in Europa liggen, is het gemakkelijker binnen te komen. Voor Moldavië en Oekraïne is geen visum nodig. Voor Wit-Rusland is het alleen mogelijk om zonder visum het land te bezoeken als je met het vliegtuig landt op Minsk airport.

Visum vereisten en voorwaarden kunnen veranderen. Controleer daarom altijd zelf, kort voor vertrek, bij de ambassade de meest actuele informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *