Bestemmingstips: IJsland6 min leestijd

IJsland, Blue Lagoon, Bestemmingstips

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Met vulkanen, gletsjers, warmwaterbronnen en watervallen is IJsland voor Europese begrippen zeker een bijzondere bestemming. IJsland ligt op ongeveer 3 uur vliegen vanaf Schiphol en is voor veel natuurliefhebbers in trek. Eerder deze maand schreef ik al over mijn ervaring met Play Airlines vanuit Brussel naar Keflavik. Van deze vlucht kun je hier een review lezen. Play vliegt helaas niet meer op Amsterdam. Je bent dus aangewezen op Iceland Air als je rechtstreeks wilt vliegen. In dit artikel staan we stil bij een aantal bijzondere bezienswaardigheden op dit veelzijdige eiland.

Over IJsland

IJsland hoort geografisch gezien bij Europa. Het land met ongeveer 370.000 inwoners maakt echter geen deel uit van de Europese Unie. Wel is het onderdeel van de Schengenzone waardoor je niet door de paspoortcontrole hoeft. IJsland is eigenlijk een land met twee gezichten. Om er een goede indruk van te kunnen hebben moet je er eigenlijk in de zomer én in de winter naartoe. Het eiland ligt namelijk zo noordelijk dat het in juni nauwelijks donker wordt buiten.

Een straat in Reykjavik eind mei om 12 uur ’s nachts.

Dit terwijl de zon zich in december nauwelijks laat zien. Naast een bestemming is IJsland ook uitermate geschikt voor een stopover. Tijdens je vliegreis naar Noord-Amerika kun je dan een aantal dagen op IJsland doorbrengen. In deze paar dagen kun je veel zien aangezien de meeste toeristische attracties niet ver van de luchthaven te vinden zijn.

Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en bevindt zich net als de luchthaven Keflavik in het zuidwesten van het land. Hier wonen ook de meeste mensen op IJsland. De stad zelf telt ongeveer 130.000 inwoners terwijl de hele agglomeratie het merendeel van het aantal inwoners op het hele eiland omvat. Reykjavik is zowel tijdens de zomer als de winter een perfecte uitvalsbasis voor verschillende dagtrips op het eiland. In het centrum vind je veel leuke restaurants en bars. Daarnaast kun je er ook goed winkelen.

Winkelstraat in Reykjavik.

Vrijwel alle toeristische bezienswaardigheden op IJsland zijn te vinden langs de zuidkust van het eiland. Dit terwijl de noordkust vrijwel helemaal verlaten is. Hier is dus vrij weinig te doen tenzij je natuurlijk echt voor de rust komt. Vanuit Reykjavik kun je met verschillende tour operators naar mooie plekken komen. Op GetYourGuide kun je een mooi overzicht van excursies vinden. Hier kun je ook je tickets voor de shuttle bus van en naar de luchthaven boeken. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om een auto te huren en het eiland zelf te ontdekken.

Kraters en geysers

Aangezien IJsland van vulkanische oorsprong is vind je er veel kraters en geysers. Een van de grootste kraters op het eiland is ongetwijfeld de Kerid Krater. Het is een mooi voorbeeld van een explosiekrater. De krater is 170 bij 270 meter groot en heeft een diepte van 55 meter.

De Kerid Krater.

Ook voor geysers zit je goed in IJsland. Om het spuitende water met een enorme kracht de grond uit te zien spuiten moet je echter wel wat geduld hebben. Soms gebeurt dit elke 4 tot 5 minuten maar het kan ook langer duren. Onderstaande geysers bevindt zich vlakbij een wegrestaurant.

Geysers.
Geysers.

Watervallen

Als je van watervallen houdt is IJsland zeker in een interessante bestemming. Dit geldt in het bijzonder tijdens de zomer aangezien het dan uiteraard niet vriest. Een van de populairste en grooste waterval is zonder twijfel die van Skógafoss.

De waterval van Skógafoss.

Deze waterval kun je daarnaast ook van boven bewonderen. Wees voorbereid om een flinke klim van ongeveer 10 minuten. Het uitzicht is daar werkelijk prachtig en zeker met de regenboog. Een andere bijzondere waterval is die van Seljalandsfoss. Het bijzondere aan deze waterval is dat je er ook achterlangs kan lopen. Ook hier is enige conditie vereist aangezien je een behoorlijk stuk naar boven moet klimmen.

Seljalandsfoss.

Gletsjers

Uiteraard kun je in IJsland ook mooie Gletsjers vinden. Zeker in combinatie met lava levert dit een aantal mooie plaatjes op. Een van deze gletsjers is Katla Glacier. Vanaf de parkeerplaats is het echter nog wel een stuk je wandelen voordat je hier aankomt maar dit loont zeker.

Katla Glacier.
Katla Glacier.

Black Beach

Je kunt op IJsland ook stranden vinden. Echter vind je hier geen wit maar zwart zand. Black Beach is een populair strand waar je een aantal mooie foto’s kunt nemen. Wees echter wel voorzichtig want dit is een van de gevaarlijkste plaatsen in heel IJsland. Door de onverwacht opkomende golven zijn er hier de afgelopen 10 jaar al minstens twee toeristen omgekomen.

IJsland
Black Beach.

Bij Black Beach is er ook een klein wegrestaurant gevestigd. Veel bussen en touring cars maken hier een stop. Het lavastrand leent zich daarnaast trouwens ook goed om mooie wandelingen te maken.

Blue Lagoon

Dit is wellicht een van de grooste toeristische attracties van IJsland. Blue Lagoon ligt in het zuidwesten van het land, niet ver van de luchthaven en trekt jaarlijks veel toeristen. Dit kunstmatige meer ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Door de warmwaterbronnen heeft het water een temperatuur van ongeveer 39 graden celsius. Het is een populaire plek voor mensen om te genezen van huidziektes.

Blue Lagoon
Blue Lagoon

De meeste toeroperators die een excursie aanbieden naar Blue Lagoon doen dit inclusief entreegeld. Bij binnenkomst krijg je een handdoek en toegang tot een kluisje. Eventuele andere spullen kun je ook in de bus laten liggen. Zelf had ik hier twee uur de tijd om van deze warmwaterbronnen te genieten. Bij het entreegeld zit ook één gratis consumptie bij. Je kunt deze gebruiken aan de bar in de lagoon. Indien je meer consumpties wilt bestellen wordt dit geregistreerd op de chip in je armbandje.

Bleu Lagoon.

Het wordt aangeraden om geen sierraden te dragen in de lagoon. Dit omdat deze door het water snel kunnen worden beschadigd. Daarnaast raad men aan om niet te lang in het water te blijven en zeker niet actief te gaan zwemmen. Dit kan namelijk na enkele uren duizeligheid veroorzaken. Het beste is om ongeveer 30 minuten in de lagune rustig te ontspannen en vervolgens een douche te nemen. Ook zijn er sauna’s en stoombaden aanwezig.

Blue Lagoon.

Conclusie

In dit artikel hebben we kort stilgestaan bij een aantal bestemmingstips in IJsland. Dit was een trip tijdens het zomerseizoen en ik was zeer onder de indruk van de mooie natuur hier. Ik kijk er dan ook zeker naar uit om nog een keer terug te komen maar dan in de winter aangezien het er dan helemaal anders uitziet.

Beeldmateriaal: InsideFlyer – Goffe de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *