Bestemmingstips: Doha4 min leestijd

bestemmingstips, doha

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Doha wordt een steeds belangrijkere overstapbestemming voor vluchten naar Azië en Oceanië. Qatar Airways vliegt meerdere malen per week vanaf Amsterdam en doet dit vanaf Brussel zelfs met een A350. Soms is je layover een paar uur, maar het kan ook voorkomen dat je bijna 24 uur overstaptijd hebt. Als je business of first class vliegt of als je elite status hebt zou je die tijd kunnen doorbrengen in de lounge, daarvoor zit je op Doha zeker goed! Maar de stad heeft zelf ook veel te bieden. Sinds Qatar geen visum meer vereist kun je gratis het land in. In dit artikel geef ik een aantal tips wat je kunt bekijken tijdens een kort verblijf in Doha.

Dit artikel is onderdeel van een reeks met artikelen over een reis op frequent flyer miles die ik in oktober 2016 heb gemaakt. De trip introductie van deze reis vind je hier.

Hamad International Airport

Sinds 30 april 2014 is het nieuwe vliegveld in Doha geopend. Hamad International Airport bevindt zich aan de oostkant van Doha en vervangt het oude en verzadigde Doha International Airport dat nu gesloten is. Hamad International Airport is werkelijk een van de modernste en meest overzichtelijke luchthavens waar ik geweest ben.

doha, hamad, airport, qatar
Hamad International Airport met de bekende beer.

Ook het vervoer naar de stad is prima geregeld. Buiten kun je keurig een taxi met meter nemen vanaf de taxistandplaats om je naar de stad te laten vervoeren. Ook werkt men aan een light rail verbinding die de luchthaven met de stad zal verbinden. Tot die tijd ben je aangewezen op de taxi.

Museum van Islamitische Kunst

Als je een taxi neemt van de luchthaven naar de stad kom je al snel het Museum van Islamitischer Kunst tegen. Stap hier zeker even uit. Vanaf hier heb je namelijk een mooi uitzicht op de Skyline van Doha.

skyline, doha, qatar
Skyline van Doha gezien vanaf het Museum van Islamitische Kunst.

Het museum is zeker een bezoekje waard en de entree is gratis! Je vindt er een grote collectie van Islamitische kunt uit alle delen van de wereld.

museum, doha, qatar, islamitische kunst
Museum van Islamitische Kunst

Souq Waqif

Op nog geen vijf minuten rijden van het Museum van Islamitische Kunst vindt je het oudste gedeelte van de stad. Hier is het vroeger allemaal begonnen. Het is zeker aan te raden om de Souq Waqif te bezoeken om de Arabische sfeer wat te proeven. De verkopers hier komen echter uit vooral India en Bangladesh.

souq, waqif, doha, qatar
Souq Waqif

Heb je even genoeg van het rondkijken en het afdingen om een leuke souvenir te kopen? Neem dan een terrasje en bestel een heerlijke muntthee. Tijdens een bezoek aan doha raad ik het sowieso aan om veel te drinken aangezien de temperatuur hier zomers boven de 40 graden ligt! Toen ik er was in oktober was het ongeveer 32 graden.

Het moderne Doha

Maar tot zover Doha bij dag. Als het ’s avonds donder wordt lijkt het wel of je in Las Vegas rondloopt met al die lichtjes. Alle gebouwen veranderen telkens van kleur. De laatste decennia is er een ware skyline bijgebouwd. Uitstekers zijn de Aspire Tower en de bekende Burj Doha die ook bekend staat als de Doha Tower. Deze laatste is ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel die we ook kennen van de Torre Glòries in Barcelona. De meeste gebouwen worden gebruikt als kantoorruimte.

aspire tower, Burj doha, doha, qata
Het lijkt wel Las Vegas met al die lichtjes!

Het is zeker leuk om even tussen al die gebouwen rond te wandelen. Nog leuker is om een Dhow te nemen om de skyline vanaf het water te bewonderen. Langs de kade bevinden zich verschillende Dhows en ze worden bijna allemaal bediend door mensen uit Bangladesh. Onderhandel zeker voor een goede prijs om niet te veel te betalen.

doha, dhow, qatar
Sla een boottochtje op een Dhow zeker niet over!

Na een mooi en veelzijdig bezoek aan Doha zat mijn layover er alweer bijna op. Vanaf veel plekken in de stad neem je gemakkelijk een taxi terug naar de luchthaven.

aspire tower, doha, qatar, burj doha
De Burj Doha (rechts) gezien vanaf het water.

Conclusie

In dit artikel heb ik beschreven wat je binnen 24 uur kunt bekijken in Doha. Het museum of Islamitische kunt is zeker een bezoekje waard. Ga vervolgens lekker rondkijken in de Souq Waqif en sluit je dag af met een boottochtje op een Dhow voor een spectaculair uitzicht over de moderne skyline van Doha. De stad is niet zo groot als Dubai en daardoor heb je alles zowat binnen 24 uur wel bekeken. Je moet het verder echt doen met de grote shopping malls.

Heb jij weleens een lange layover op Doha gehad en tussen je vluchten door de stad verkent? Of misschien heb je Doha wel bezocht als bestemming? Laat hier hieronder weten in de comments.

Reacties

  1. Jeroen van Beusekom zegt

    Complimenten voor deze mooie blog over Doha Qatar. Ik onderschrijf je tips die zeker de moeite zijn. De souq is een must! Verder kan ik het Katara cultural village nog aanbevelen (ook om te eten, aan het water als het niet te warm is ;-)). Als je wat langer in Qatar verblijft is een trip naar de desert aan te bevelen voor bijvoorbeeld dune bashing. Je komt dan op spectaculaire wijze op mooie plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *