Bestemmingstip: Lyon7 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Frankrijk blijft misschien wel een van mijn favoriete landen. Van de bijzondere taal tot het lekkere eten, het spreekt me allemaal wel aan. Afgelopen jaar november ging ik dan ook een kort weekend naar Lyon voor een citytrip. Op vrijdagavond vertrokken met de KL1419 en zondagavond weer terug naar huis met de KL1416 uitgevoerd door KLM. In Lyon verbleef ik in het centraal gelegen MGallery Hotel Le Royal Lyon. Hierover zal ik in maart een review schrijven. Op de terugweg naar huis nog een kort bezoek gebracht aan de Air France Lounge op Lyon Saint Exupéry Airport, ook hierover volgt nog een korte review.

Locatie

Lyon is gelegen in het oosten van Frankrijk. En is gemakkelijk bereikbaar per auto, trein en vliegtuig.

Zelf kwam ik dus aan op het vliegveld van Lyon Saint Exupéry (LYS). Vanuit het vliegveld moet je even wat tijd nemen om in de stad aan te komen. Iets buiten de luchthaven kun je de Rhône Express pakken. Een tram die je naar het metrostation Part-Dieu brengt. Deze rit duurt iets minder dan 30 minuten en kost voor een volwassen ongeveer €25,- retour. Op deze website vind je meer informatie over de tarieven.  Aangekomen op het station van Part-Dieu kun je de metro naar verschillende plekken in de stad nemen. Totaal zal je reistijd ongeveer tussen de 30-50 minuten duren.

©RhoneExpress

Place Bellecour

Dit plein met ongeveer 300 bij 200 meter is het grootste plein van de stad, en ook een van de grootste van Frankrijk en Europa. Het is in de 17e en 19e eeuw aangelegd en heeft vele namen gekekend. Op het plein staan twee beelden. Een in het midden van Lodewijk de Zonnekoning, oftewel Lodewijk XIV. Ook staat er nog een beeld dat de voorstelling van de ‘Kleine Prins’ moet weergeven. Rondom het plein zijn vele statige gebouwen terug te vinden. In enkele zijn hotels terug te vinden, zoals ook het hotel waar ik in verblijf. Namelijk het MGallery Hotel Le Royal Lyon. Verder zijn er nog verschillende leuke winkeltjes geplaatst aan dit plein. Rond de winterperiode ontstaat hier ook een gezellige sfeer met een gigantisch reuzenrad, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de stad.

Vanaf Place Bellecour heb je ook een mooi zicht op Clocher de la Charité, gelegen aan het Place Antonin-Poncet. Dit is een prachtige klokkentoren die erg alleen en dus opvallend op het plein staat.

Vanuit Place Bellecour ben je gemakkelijk op allerlei plaatsen in de stad. Je kunt bijvoorbeeld de metro pakken bij halte Bellecour. Hier vertrekken lijnen A en D.

Place Bellecour

Parc de Hauteurs

Wil je even een goede wandeling maken in de stad? Ga dan zeker naar Parc des Hauters (ook wel park op de hoogte genoemd). Dit is een prachtig stadspark in Lyon dat gelegen is op de heuvel Fourvière. Je kunt er verschillende paden volgen door het park, helemaal naar boven. Wandel door onder andere Jardin du Rosaire naar boven. Op de top heb je niet alleen een geweldig uitzicht over de stad, maar kun je ook Basilique Notre Dame de Fourvière en Tour Mëtallique bezoeken. De basiliek is vanuit bijna elke plek in de stad wel te zien. Het heeft een prominente plek boven de stad. Ga zeker ook naar binnen. Het heeft een mooie architectuur met prachtige details, waaronder een schitterend mozaïeken plafond.Wil je naar nog grotere hoogte? Bezoek dan ook de top van de basiliek (€6 voor volwassene, €3 voor kind).

Basilique Notre Dame de Fourvière

Nabij de basiliek kun je genieten van een lekker drankje of hapje bij de verschillende restaurantjes. Bij Restaurant de Fourvière kun je lekker op het terras zitten en genieten van het uitzicht over de stad. Loop vanaf de basiliek ook nog even naar Tour Mëtallique, een kleiner formaat van de Eifeltoren. Het dient als TV-toren.

Uitzicht Lyon vanaf heuvel Fourvière

Théâtre Romain

Vanaf de basiliek is het zeker een bezoek waard, het Théâtre Romain, in het Nederlands bekend als Antiek theater van Lugdunum. Aan het begin van de jaartelling gebouwd door een Romeinse kolonie Lugdunum. Hier werden destijds vooral muzikale voorstellingen gegeven. Door de manier van bouwen kwam het geluid hier goed tot zijn recht. Een mooi bouwwerk en zeker een bezoek waard. Wil je meer van de geschiedenis weten? Loop dan naar het nabijgelegen Gallo-Romeins Museum van Fourvière. Dit museum ligt grotendeels ingegraven in de heuvel.

Théâtre Romain

Struinen door Vieux Lyon, langs de Saône

Deze wijk, met zijn kleine nauwe straatjes, bezoek je gemakkelijk vanuit bijvoorbeeld de heuvel van Fourvière. Het is een renaissancistische en middeleeuwse woonwijk. Ga voor de astronomische klok naar de St-Jean Kathedraal. In de vind je verschillende bouwstijlen in een gebouw. En dat maakt het misschien wel zo’n bijzondere kathedraal.

Astronomische klok St-Jean Kathedraal
St-Jean Kathedraal

In de vele pandjes vind je verschillende restaurantjes, typisch Franse cafeetjes en winkeltjes. Je kunt je weg verder vervolgen langs de rivier de Saône die samen met de Rhône door deze stad lopen. Aan de rivier zijn verschillende mogelijkheden om te zitten en te genieten mooie uitzichten. Hier zie je ook verschillende artiesten die schilderen, skaten of andere kunsten vertonen.

Vieux Lyon

Bezoek Parc de la Tête d’Or

Ten noorden van de stad bevindt zich het Parc de la Tête d’Or. Op mijn laatste dag in Lyon heb ik hier nog een bezoek aangebracht. Helaas wat te kort, want je kunt hier uren ronddwalen. Dit is ook zeker een plek om lekker hard te lopen over de goed aangelegde paden.

Ook kun je hier de grote botanische tuin bezoeken, of de gratis Zoo. Zeker leuk om met kinderen te bezoeken. Je vindt hier giraffen, apen maar ook beren en zebra’s.

Parc de la Tête d’Or – Botanische tuin

Parc de la Tête d’Or – Zoo

Sportief Lyon

Naast lekker wandelen in de stad, is de stad ook perfect om bijvoorbeeld heerlijk hard te lopen. Een hoop locals zie je dat dan ook doen. Bijvoorbeeld op de heuvel Fourvière of langs de Saône of Rhône. Het is vrij gemakkelijk om langs de rivieren hard te lopen, zeker omdat hier over de kade geen auto’s rijden. Ook zie je veel mensen skaten of fietsen, wat ook zeker mogelijk is in de stad.

… & nog veel meer…

Eigenlijk is dit nog niet alles, Lyon heeft zoveel te bieden dat het eigenlijk te veel is om hier te verwerken. Daarom hieronder nog een kleine opsomming van mooie bezienswaardigheden voor deze bestemmingstip Lyon:

  • Hòtel de Ville,
  • Opéra de Lyon
  • Place de la Republique
  • Musée des Confluences
  • Jardin du Musée des Confluences
Hôtel de Ville
Opera Lyon
Musée des Confluences

Conclusie

Lyon is een prachtige oude stad. Het is een grote stad, maar zo voelt het niet aan. Door een goed openbaar vervoer ben je overal gemakkelijk in de stad, wat tevens ook prima te doen is met wandelen. Bezoek je liever een museum, mooie pleinen, restaurants of wandel je lekker door parkjes? Het kan allemaal. Zelf vond ik een bezoek aan Parc de la Tête d’Or erg leuk! Een groot park met verschillende mogelijkheden. Een bezoek aan Lyon, voor een paar dagen of zelfs langer is zeker de moeite waard. Een retour met bijvoorbeeld KLM is verkrijgbaar vanaf €99,-.  Met 4 rechtstreeks vluchten, of een van de vele overstappen in bijvoorbeeld Parijs met KLM of Air France ben je er eigenlijk zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *