Belasting op vliegtickets krijgt flinke verhoging2 min leestijd

Flinke brandstofbesparing Schiphol door duurzaam taxiën

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De belasting op vliegtickets gaat vanaf 1 januari 2023 flink omhoog. Vanaf dan betaal je namelijk € 28,58 op een vliegticket terwijl dit nu € 7,95 is. Oostenrijk introduceerde vorig jaar ook al een verhoging van belasting op vluchten met een afstand van minder dan 350 km.

Meer belasting op vliegtickets

Vanaf 1 januari 2023 betaal je dus zo’n € 20,- meer op vliegtickets waardoor vliegen in verhouding fors duurder wordt. Dit werd gisteren bevestigd in de Telegraaf op basis van Haangse bronnen. Vooral op de wat goedkopere vluchten zul je dus een groot verschil gaan merken in prijs. Dat er een verhoging van de vliegtaks zou komen was al bekend. In het regeerakkoord staat namelijk omschreven dat er een verdrievoudiging komt van de belasting op vliegtickets. In de nieuwste plannen in aanloop naar Prinsjesdag staat te lezen dat hier zelfs nog een paar euro bovenop komt. Het kabinet wilde deze vliegtaks echter al eerder invoeren maar door de aanhoudende coronacrises van afgelopen jaren pleitten veel luchtvaartmaatschappijen voor uitstel.

Op dit moment is de belasting op vliegtickets in vergelijking met bijvoorbeeld de trein vrij laag. Op treinreizen betaal je namelijk altijd 9% btw terwijl dit niet voor vliegtickets geldt. Of de 9% btw ook op internationale treintickets blijft gelden is vooralsnog niet bekend. Wel wordt het prijsverschil tussen vliegtuig en trein dus vanaf 1 januari 2023 minder groot. De opbrengst van de vliegtaksverhoging zal deels worden gebruikt voor de verduurzaming van de luchtvaart en vermindering van de leefomgevingseffecten.

De stijging van deze vliegtaks is natuurlijk net als in Oostenrijk ook een ramp voor low-cost maatschappijen. Hiermee komt er dus een einde aan het spotgoedkope vliegticket voor een paar tientjes. De kans dat maatschappijen zoals Ryanair en Wizzair minder bestemmingen gaan aanvliegen vanuit Nederland is dan ook aanwezig. En vluchten naar bestemmingen die wel worden behouden zullen alleen maar duurder worden vanaf 1 januari 2023.

Airbus A320 van Wizz Air (Bron: Wizz Air)
De stijging van de vliegtaks is slecht nieuws voor low-cost maatschappijen. (Bron: Wizz Air)

Uitgelichte afbeelding: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *