Behalen van elitestatus bij Delta SkyMiles flink lastiger in 20242 min leestijd

Delta A330-300 ©Delta Air Lines

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Delta Air Lines heeft vorige week een aantal negatieve veranderingen aangekondigd binnen SkyMiles waardoor het lastiger wordt om elitestatus te behalen. Het Amerikaanse loyaliteitsprogramma introduceerde in 2015 als eerste het renvue-based model waarbij het verdienen van miles niet langer meer afhangt van de gevlogen afstand maar van de ticketprijs. Twee jaar geleden devalueerde het programma ook al de upgrade certificaten.

Delta SkyMiles elitestatus behalen in 2024

Op dit moment kun je nog elitestatus behalen met de zogeheten MQM’s (Medaillon Qualifying Miles) en MQS’s (Medaillon Qualifying Segments). Het bedrag wat je aan je vlucht besteed is voor leden die woonachtig zijn buiten de Verenigde Staten niet van belang. Dit gaat echter veranderen vanaf 2024. Het behalen van elitestatus voor 2025 wordt in dat jaar flink lastiger. Delta heeft namelijk een e-mail naar hun leden gestuurd met het bericht om het behalen van elitestatus vanaf volgend jaar ‘eenvoudiger’ te maken. Ook staat dit bericht op de website van de maatschappij.

Delta SkyMiles elitestatus
Vanaf 2024 wordt het flink lastiger om elitestatus te behalen met Delta SkyMiles. (Foto: Delta)

Vanaf 2024 zijn enkel en alleen de MQD’s (Medallion Qualifying Dollars) van belang om elitestatus te behalen. Om volgend jaar status te verdienen binnen SkyMiles gelden de volgende eisen:

  • 6.000 MQD’s voor Silver Medallion
  • 12.000 MQD’s voor Gold Medallion
  • 18.000 MQD’s voor Platinum Medallion
  • 35.000 MQD’s voor Diamond Medallion

Zoals je kunt zien zijn niet alleen de MQM’s en MQS’s volledig afgeschaft. Ook is het aantal benodigde MQD’s flink verhoogd. Op dit moment heb je voor het behalen van de Diamond status bijvoorbeeld 20.000 MQD’s nodig. Vanaf volgend jaar is dit aantal verhoogd naar maar liefst 35.000 MQD’s. Dat betekent dus dat je voor $ 35.000 (omgerekend ongeveer € 31.000,-) moet besteden aan vliegtickets om deze status binnen te halen.

Ook voor leden buiten de VS

Voorheen gold deze vereiste alleen voor leden binnen de Verenigde Staten. Nu geldt deze regel ook voor leden buiten de Verenigde Staten. Binnen de VS zijn er natuurlijk nog wel de creditcards waarmee je dit aantal flink kunt verhogen. Echter bestaat deze mogelijkheid niet voor als je niet in de VS woonachtig bent.

Delta SkyMiles
De devaluatie komt extra hard aan bij leden van buiten de VS. (Foto: InsideFlyer – Christian)

Tot nu toe was het voor leden buiten de VS nog interessant om via SkyMiles elitestatus binnen te halen. Vanaf volgend jaar tellen dus alleen de MQD’s nog mee. Nu miles eigenlijk niet meer van belang zijn binnen SkyMiles zou een naamswijziging van het programma in SkyDollars nog niet zo gek zijn. Ik ben benieuwd of andere programma’s deze trend zullen volgen. Al kan het bijvoorbeeld bij American AAdvantage al niet erger meer.

Uitgelichte afbeelding: Delta Air Lines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *