Een goed moment om over te stappen naar American Express Gold5 min leestijd

American Express Kaarten

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Afgelopen week besloot ik mijn Flying Blue American Express kaart in te wisselen voor een reguliere American Express Gold kaart. Ik leg in dit artikel uit waarom ik dit gedaan heb.

In de afgelopen jaren heb ik een Flying Blue American Express kaart gehad. Eigenlijk is dit een beetje automatisch gegaan: ik ben ooit begonnen met een Flying Blue American Express Silver kaart, omdat ik daarvoor een aantal miles kreeg. Later kon ik de kaart een keer upgraden naar Gold, waarbij ik nog eens 20.000 Flying Blue miles kreeg. Toen ik wilde opzeggen, heb ik de kaart toch nog een jaar aangehouden: ik kreeg namelijk wederom 20.000 Flying Blue miles aangeboden. In combinatie met nog een paar referrals (waarvoor dank) leverde dit in totaal bijna 200.000 Flying Blue miles op.

Toch moest ik dit maar eens veranderen, om de navolgende redenen.

Waarom geen Flying Blue AMEX meer?

Als je in Nederland woont en veel vliegt, zul je automatisch vaak met KLM vliegen. In dat geval kan een Flying Blue American Express voordelen bieden. Je krijgt op jaarbasis 30 Experience Points. Bovendien krijg je extra miles over de uitgaven bij Air France – KLM. Zelf ben ik helemaal geen frequente vlieger, dus voor mij gaan deze voordelen niet op. Daarnaast kent het Flying Blue programma een aantal nadelen:

 • First Class awards zijn alleen mogelijk voor elite leden en tegen astronomische tarieven;
 • Het benodigd aantal miles voor business class awards is bovengemiddeld hoog;
 • Toeslagen voor vluchten naar de Verenigde Staten zijn relatief hoog;
 • Intra-Europese business class awards zijn met 30.000 miles bespottelijk duur;
 • Stopovers zijn niet langer toegestaan op award tickets;
 • De 50% promo awards worden slechts in uitzonderlijke gevallen aangeboden;
 • Het programma is “Revenue Based“, waardoor vluchten nagenoeg geen miles meer opleveren. Je bent dus grotendeels afhankelijk van alternatieve methodes om miles te verdienen.
American Express Gold
Flying Blue American Express

Per 1 juni komen daar nog een aantal nadelen bij, waaronder:

 • De regiotabel voor award vluchten verdwijnt. Een aantal awards (waaronder Azië), zal wat goedkoper worden, maar grotendeels zorgt dit voor een onduidelijk spaardoel;
 • Sweet spots, zoals intra Azië award tickets (25/K miles enkele reis in business class) verdwijnen.

American Express Gold: flexibiliteit, met uitstekende award mogelijkheden!

In tegenstelling tot de Flying Blue American Express kaart, krijg je bij een reguliere AMEX kaart Membership Rewards punten. Deze punten kun je vervolgens zelf toebedelen aan een loyaliteitsprogramma. In praktijk zou je dus nog steeds je punten naar Flying Blue kunnen overzetten. Dit is echter ongunstig, omdat je per euro 1,2 Membership Rewards krijgt (tegenover 1,5 mile per euro bij de FB Amex) en de punten met een 5:4 ratio omgezet kunnen worden.

Bij American Express kun je bij de volgende airlines punten inwisselen:

American Express Gold

American Express Gold

American Express Gold

Deze flexibiliteit is prettig. Voor 62.500 American Express Membership Rewards punten kun je een vlucht boeken in Singapore Airlines First Class Suites! Voor 50.000 Krisflyer miles boek je namelijk een “saver award” ticket van Singapore naar Beijing. En voor 46.875 Membership Rewards kun je een vlucht boeken in de QSuite van Qatar Airways, door deze om te zetten naar British Airways Avios.

American Express Gold
Vlieg Singapore Airlines First Class voor 50.000 Krisflyer miles

Je kunt je Membership Rewards punten ook inwisselen voor hotelpunten, maar dat is in mijn optiek minder gunstig.

Andere voordelen van de AMEX Gold kaart

De prijs van een American Express Gold kaart is met € 16,50 per maand (€ 198,00 per jaar) iets duurder dan een Flying Blue American Express Gold kaart (€ 170,00 per jaar). Naast Membership Rewards punten heeft de kaart echter nog een paar voordelen ten opzichte van de Flying Blue kaart, te weten:

 • Loungeclub lidmaatschap, inclusief twee gratis loungebezoeken;
 • Een Travel Voucher van € 75,00, die je kunt gebruiken bij Amex Travel;
 • Als je via Amex Travel een verblijf boekt van tenminste 2 nachten, krijg je $ 75,00 hoteltegoed en upgrades.

Hoewel deze voordelen niet wereldschokkend zijn, heb ik meer aan een Travel Voucher van € 75,00 en twee keer loungetoegang dan aan 30 XP’s. Om deze reden besloot ik dat het tijd werd om over te stappen.

Ik heb nog enige tijd getwijfeld aan de Mastercard Black kaart, omdat deze een tweetal voordelen heeft ten opzichte van de American Express kaart:

 • Een Priority Pass abonnement met een onbeperkt aantal loungebezoeken;
 • De acceptatie van Mastercard is (met name binnen Nederland) een stuk beter dan American Express.

De kaartbijdrage is met € 204,00 vrijwel gelijk aan de American Express Gold kaart. Vanwege het ontbreken van mogelijkheden om punten te sparen en de welkomstbonus, heb ik uiteindelijk voor de Amex kaart gekozen.

Aantrekkelijk overstapmoment: 24.000 of 20.000 Membership Rewards punten

Als je een bestaande klant bent bij American Express, dan krijg je momenteel 24.000 Membership Rewards punten bij een overstap naar een American Express Gold kaart.

Mocht je een nog geen bestaande klant zijn bij American Express, dan kun je 20.000 Membership Rewards punten krijgen via deze link. Je moet dan wel minimaal € 500,00 uitgeven in de eerste drie maanden. Daarnaast betaal je het eerste jaar slechts 50% van de kaartbijdrage. Als je de Travel Voucher van € 75,00 daarbij in acht neemt, kost de kaart je vrijwel niets. Een prima deal!

American Express Gold

Ken jij iemand die al een American Express kaart heeft, dan raad ik je aan om gebruik te maken van een persoonlijke uitnodiging. In dat geval kun je mogelijk een nog betere deal scoren!

American Express Gold kaart: conclusie

Binnen Nederland en op ons forum ligt de focus soms sterk op het Flying Blue programma. Als je veel moet reizen voor je werk kan dit een logische keuze zijn: Air France – KLM heeft een uitstekend netwerk met Schiphol als thuishaven. Een Flying Blue American Express kaart is daarbij dan een prima keuze.

Voor iemand die voornamelijk in zijn vrije tijd vliegt en effectief gebruik wil maken van miles & points is de keuze veel minder logisch. Andere loyaliteitsprogramma’s bieden betere award tabellen, bieden first class awards aan tegen normale tarieven en je kunt makkelijker miles sparen.

Kortom, als je geen frequente Air France – KLM reiziger bent, dan ben ik er van overtuigd dat de reguliere American Express Gold kaart een betere keuze is. Je hebt meer vrijheid om je punten in te leveren bij een ander loyaliteitsprogramma. Bovendien krijg je een travel voucher en twee keer loungetoegang.

Ik ben benieuwd of jij ook overstapt naar de reguliere American Express kaart!

InsideFlyer is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de aanschaf van producten bij derden. Ga verstandig om met je aanschaf en let altijd goed op de voorwaarden, opzeggingstermijn en andere belangrijke details.

Reacties

 1. Jan zegt

  Is er hier iemand met een referral link voor de AMEX Gold kaart (geen Flying Blue) die ik kan gebruiken?

 2. Stijn zegt

  kun je alleen telefonisch overstappen van FB naar regulier? Op de site kan ik het nergens vinden

  • Sander de Jonge Sander de Jonge zegt

   Als het goed is kun je via de website klikken op “uw kaart upgraden”. Dit staat onder “handige links” in je dashboard na het inloggen.

 3. Erik zegt

  Is er meer informatie over: “Sweet spots, zoals intra Azië award tickets (25/K miles enkele reis in business class) verdwijnen.”
  Dat zou wel erg klote zijn.

  • The Flying Dutchboy zegt

   Onder het oude programma kon je relatief lange vluchten boeken binnen Azië voor een aantrekkelijk tarief omdat ze binnen dezelfde regio vallen. Nu er van de regio-based award chart wordt afgestapt is dat minder tot niet het geval.

 4. Boes zegt

  Naar aanleiding van het artikel van Sander wilde ik ook mijn FlyingBleu kaart omzetten naar een regulier goldcard. Via de website van amex lukt dit niet omdat je alleen kunt upgraden van FB naar FB. Dus gebeld met amex.
  Volgens medewerkster dien ik een nieuwe aanvraag voor een reguliere goldcard te doen. Dus geen upgrade. Het is namelijk een ander product. Echter de welkomsbonus van 20.000 / 24.000 rewardpunten krijg ik ook niet, omdat ik bij de aanvraag van mijn FB card al een welkomsbonus had gekregen???

  Heeft iemand ervaring met deze werkwijze van amex.

 5. Bram zegt

  Hoi Sander,

  Ik vlieg ongeveer 3x per jaar naar Dallas in de VS. Hierbij heb ik geen verblijf of vervoer nodig.

  Mijn werkwijze is puur zoeken naar de beste deals, zoals alerts op skyscanner, Scotts cheap flights etc. en handmatig zoeken. Tot nu toe was Lufthansa en United steeds het goedkoopst. Maar ik heb geen enkele voorkeur. Éénmaal was KLM het meest voordelig.

  Daarnaast zal ik nog wat andere uitstapjes maken, zoals een vakantie, weekendtrips etc. De bestemming en vliegmaatschappij is natuurlijk op voorhand niet in te schatten.

  Verder verwacht ik wel redelijk wat met de CC te betalen, ook via PayPal. (Enkel privé, niet zakelijk)

  Wat is voor mij dan het meest aantrekkelijk? Een FB kaart? Of de reguliere? Want bij de reguliere kaart gaan aardig wat punten ‘verloren’.

  Kan ik dan beter voor een instapkaart kiezen en dan na een half jaar upgraden naar gold? Of via een refferal direct (gratis) een gold card en deze later evt. downgraden?

  Hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *