American Airlines Status Challenge Keert Terug!4 min leestijd

american airlines status challenge

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De American Airlines status challenge keert terug! Dit is goed nieuws voor alle aanhangers van dit loyaltyprogramma waar je tot de veranderingen op 22 maart relatief makkelijk miles kon verdienen. In september vorig jaar kondigde AA nog aan met de status challenges te stoppen, maar sinds begin dit jaar zijn ze er weer. De tijdelijke stopzetting van de challenges had natuurlijk alles te maken met de aankondiging in november vorig jaar van alle veranderingen in het AAdvantage loyaltyprogramma.

Status challenge vs status match

In het verleden heeft American Airlines eigenlijk nooit een status match aangeboden waarbij je een elite status van een andere airline kon matchen naar Gold of Platinum status bij AA. Zij hebben altijd een status challenge aangeboden waarbij je binnen een periode van 90 dagen een aantal Elite Qualifying Points (EQP) bij elkaar moet vliegen.

american airlines status challenge

In juni 2015 heb ik gebruik gemaakt van de Platinum challenge en behaalde ik met één retourvlucht naar Los Angeles mijn elite status binnen. Het is dus héél gemakkelijk om deze te behalen!

Huidige status challenge

Tijdens de status challenge van 2015 moest je respectievelijk 5.000 EQP voor Gold en 10.000 EQP voor Platinum bij elkaar vliegen om in aanmerking te komen voor een versnelde elite status. Maar aangezien American Airlines niet meer werkt met EQP, draait de status challenge nu om Elite Qualifying Miles (EQM).

Om nu elite status te behalen binnen het AAdvantage loyaltyprogramma moet je het volgende doen:

 • 7.000 EQM vliegen binnen een periode van 90 dagen voor Gold status
 • 12.500 EQM vliegen binnen een periode van 90 dagen voor Platinum status

Elite qualifying miles worden berekend aan de hand van de klasse waarin je vliegt, je kan dit zelf narekenen door het getal wat in de laatste kolom staat vermeld te vermenigvuldigen met het aantal gevlogen miles.

american airlines status challenge
Overzicht van de elite qualifying miles per klasse

Om in aanmerking te komen voor Executive Platinum status zal je op de “normale” manier elite qualifying miles moeten verzamelen en hiervoor moet je flink je best doen van het minimum aantal miles is vastgelegd op 100.000!

Hoe vraag je de status challenge aan?

Om de status challenge aan te vragen hoef je enkel te bellen naar American Airlines op het nummer +1-800-882-8880, je moet er wel voor zorgen dat je al lid bent van het loyaltyprogramma. Je geeft jouw lidnummer door en vraagt dan een Gold of Platinum challenge aan, de kostprijs hiervan is $ 100 voor Gold en $ 200 voor Platinum. De betaling zal gebeuren door middel van een kredietkaart.

Houd er rekening mee dat de challenge in gaat op de dag dat je hem aanvraagt! In het verleden kon je nog kiezen voor een datum in de toekomst. Waarom is dit belangrijk? Om het feit dat als je challenge in gaat voor 16 juni, de behaalde elite status geldig is tot februari 2017. Indien je de challenge aanvraagt op of na 16 juni, dan is de elite status geldig tot februari 2018!

Voorbeelden

Om in te spelen op de voorspelbare vragen van hoe je het makkelijkst de status challenge kan volbrengen zal ik dit demonstreren aan de hand van 2 voorbeelden. Eentje ervan is voor 16 juni, de andere is na deze datum. In beide gevallen gaan we uit van een aanvraag tot platinum challenge.

In het eerste geval boeken we een vlucht op 6 mei van AMS naar LAX en vliegen onderweg via PHL en DFW waardoor we méér elite qualifying miles kunnen verdienen. Terugvliegen doen we hetzelfde weekend, namelijk op zondag 8 mei en dan kom je maandagmorgen aan in Schiphol en dan kan je meteen door naar school of kantoor…

american airlines status challenge
12.508 EQM voor een weekend retour naar LAX

Met deze route vlieg je 12.508 miles in klasse O op American Airlines en in deze klasse verdien je 1 EQM per gevlogen mijl. Dit wil zeggen dat je meteen gekwalificeerd bent voor je Platinum challenge voor een bedrag van 809,55 euro. Tel daarbij de kost van de aanvraag ($ 200 = 175 euro) op en eventueel de kost van een overnachting in LAX (100 euro) en dan kom je op een totaal van 1084,55 euro. Een relatief goedkope manier om airline elite status te behalen, want normaal gezien moet je voor Platinum 50.000 elite qualifying miles vliegen!

In het tweede voorbeeld vliegen we voor de gemakkelijkheid dezelfde route, maar ditmaal in september. We verdienen dus hetzelfde aantal miles, misschien ligt de kostprijs wel ietsje hoger maar je verdient hiermee de Platinum status die geldig is tot februari 2018!

american airlines status challenge
Wat is de Platinum status jouw waard?

Conclusie

Je moet voor jezelf afwegen of het de moeite waard is om tijd en geld te investeren in Gold of Platinum status van American Airlines. Het is belangrijk om na te denken wat je met de verdiende elite status gaat doen, zeker als je bedenkt dat het aantal award miles wat je kan verdienen bij partner airlines flink verminderd is.

Let er ook op dat je als huidig Gold of Platinum lid niet opnieuw een challenge kan aanvragen om je te herkwalificeren. Je zal op de normale manier het vereiste aantal miles bij elkaar moeten zien te vliegen dit jaar…

Reacties

 1. Chris zegt

  Hi Lionell, moet de challenge worden gedaan alleen met AA metal? Of kan het ook met een OneWorld partner? Ik heb nog een QR vlucht in de planning staan, en daarmee kom ik makkelijk tot de Platinum grens. Alvast dank!

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hi Chris, als ze dezelfde airlines hanteren als voorgaande keren dan vrees ik dat je er met QR niet voor in aanmerking gaat komen. De partner airlines die deelnemen zijn: British Airways, Finnair, Iberia, Japan Airlines en Qantas.

   Groeten,
   Lionell

 2. Chris zegt

  Hi Lionell, dank voor je antwoord. Da’s nou jammer. Maar hoe waarder je AAadvantage vs BA Exec club? Ik weet nu nog niet zeker waar ik die miles van QR moet gaan boeken. Voordeel is dat AA altijd milesverkoop heeft, en BA niet. Bovendien als AA platinum krijgt je de aantal gevlogen miles dubbel. Dus qua mogelijkheden om meer miles te verzamelen en awards te boeken is dat wel voordelig. Wat vind je ervan?

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hi Chris, ik heb zelf enkel nog maar ervaring met AAdvantage en die is ontzettend positief. Alleen zal ik mezelf dit jaar niet meer kwalificeren als Platinum member, dit omdat m’n aanstaande vakantie grotendeels bestaat uit award vluchten waarmee ik niks verdien. Mijn Platinum status is nog geldig tot en met februari 2017, maar ik zal voor volgend jaar een ander plan moet bedenken als ik nog van elite status wil genieten.

   Om 50.000 miles bij elkaar te vliegen bij AA aan EQM zal ik flink mogen vliegen, terwijl je bij BA met de zogenaamde Tier Point run een flink eind kan komen in het begin van het jaar. Zeker als BA beslist om weer van die gekke sales te houden!

   Bij AA was het makkelijk verdienen qua miles, zeker als Platinum member want zo heb ik in november en december vorig jaar bijna 120k aan miles verdiend! Het is nu wel jammer dat de award charts van AA gedevalueerd zijn. Zoals ik zei heb ik met BA geen ervaring, daar zal ik me verder in moeten verdiepen. Misschien stof voor de toekomst om eens een artikel over te schrijven.

   Groeten,
   Lionell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *