Air France viert volgende maand 90e verjaardag3 min leestijd

Boeing 787-9 Dreamliner van Air France wordt feestelijk ontvangen op de luchthaven van Parijs (Bron: Air France)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Al in 2019 vierde KLM op grootste wijze haar 100e verjaardag. Maar komende maand mag ook Air France heel wat kaarsjes uitblazen. De Franse nationale carrier wordt namelijk 90 jaar oud. Reden genoeg voor Air France om haar verjaardag in stijl te vieren met een elegante collectie jurken samengesteld door een vooraanstaande Franse kledingmaker. Maar wat mogen we verder nog verwachten van dit heugelijke jubileum?

Van Air Orient naar Air France

Air France is niet de oorspronkelijke nationale carrier van Frankrijk. De maatschappij is namelijk gevormd door de samenvoeging van meerdere airlines. Op 7 oktober 1933 vormden Air Orient, Air Union, Société Générale de Transports Aériens, Compagnie Internationale de Navigation Aérienne en Aéropostale het huidige Air France.

En sinds 1933 is er heel wat veranderd. Air France werd de belangrijkste maatschappij van het land met haar hub op de luchthaven Parijs-Charles de Gaulle (CDG). Maar ook vanuit Parijs-Orly (ORY) zijn vluchten beschikbaar. In 2003 besloten Air France en KLM een niet onomstreden samenwerking, de twee airlines gingen op in de Air France-KLM Group. De zusterondernemingen Transavia en Air France HOP kwamen daarmee ook onder AFKLM te vallen. Bijna 20 jaar later is de samenwerking overigens nog steeds niet optimaal te noemen.

Airbus A350 van Air France (Bron: Air France)

Een ander noemenswaardig feit in de geschiedenis van Air France is de nieuwe airline die het in 2017 oprichte. De maatschappij kreeg de naam Joon moest met een frisse huisstijl en service vooral de jongere doelgroep aanspreken. Het plan kreeg echter weinig tractie en in 2019 werd Joon alweer opgeheven. Air France nam de toestellen en het meeste personeel over.

Benieuwd naar het kortstondige avontuur van Joon? Check dan onze review van de Joon Business Class vlucht van Amsterdam naar Barcelona in de Airbus A320.

Vandaag de dag voert Air France bijna 1.000 vluchten per dag uit naar 200 bestemmingen wereldwijd. De vloot bestaat op dit moment uit meer dan 240 toestellen. En daar speelt het Franse Airbus natuurlijk een belangrijke rol in.

Air France viert verjaardag met modecollectie

Air France zou Air France niet zijn als zij haar verjaardag geen Frans tintje zou geven. Daarbij speelt de Franse mode blijkbaar een belangrijke rol. De maatschappij viert haar verjaardag dan ook met een collectie jurken ontworpen door Xavier Ronze. De top ontwerper doet dit ook voor het prestigieuze Parijse Opera Ballet. De collectie is geïnspireerd op de rijke geschiedenis van de maatschappij. Het algemene publiek kan de jurken bekijken in de etalage van Galeries Lafayette in Parijs. De expositie duurt van 28 september tot en met 10 oktober 2023.

Air France 90e verjaardag speciale collectie jurken

Het blijft gelukkig niet alleen bij een expositie. Fans kunnen bij Galeries Lafayette namelijk ook terecht bij de Air France pop-up store. Hier worden allerlei producten verkocht die in het teken staan van de 90e verjaardag. Denk onder meer aan limited edition schaalmodellen van oude en nieuwe vliegtuigen, comfort kits, posters, en bagagelabels. Ook het oude servies van de Air France La Première en Business Class cabines (gebruikt tussen 1966 en 2000) gaat in de verkoop. De opbrengst van het servies gaat naar de Air France Foundation. Een deel van de totale collectie zal ook online beschikbaar zijn via Air France Shopping.

Olympische Spelen

Air France is ook één van de officiële partners van de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen van 2024. Waarschijnlijk zal de maatschappij ook hier aandacht besteden aan haar 90-jarige bestaan. Ter promotie van de Olympische Spelen zal er ook een speciale livery komen voor enkele vliegtuigen. Verdere details zijn echter nog niet bekend gemaakt. Ook niet of Air France met een verjaardagslivery zal gaan vliegen.

Air France Olympische Spelen Paralympische Spelen 2024 sponsor.jpeg

Bron foto’s: Air France

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *