Air France-KLM neemt aandeel in SAS, stapt over naar SkyTeam3 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Air France-KLM neemt samen met een consortium de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS over. Door de overname zal SAS ook overstappen van Star Alliance naar SkyTeam. Hierdoor kun je straks ook gebruik maken van bijvoorbeeld de Flying Blue voordelen. De luchtvaartmaatschappij is ook actief met vluchten vanuit Scandinavië naar Amsterdam Airport Schiphol.

Air France-KLM neemt met een consortium SAS over

Het consortium dat SAS overneemt bestaat uit Air France-KLM, de Deense staat en investeringsfondsen Castlelake, L.P. en Lind. Air France-KLM krijgt maximaal 19,9% van de aandelen in handen. In totaal is er met de overname een bedrag van bijna 1,2 miljard dollar gemoeid. Als gevolg van de transactie zal SAS de aandelenbeurs verlaten.

Benjamin Smith, CEO van Air France-KLM, is blij met de overname:

Dit is een belangrijke dag voor SAS en voor Air France-KLM. We zijn verheugd dat we deel uitmaken van het winnende consortium dat door het bestuur van SAS is geselecteerd. Air France-KLM kijkt ernaar uit om sterke commerciële banden op te bouwen met SAS. Met haar gevestigde positie in Scandinavië en sterke merk biedt SAS Air France-KLM een enorm potentieel. Door deze samenwerking kan Air France-KLM haar positie in Scandinavië versterken en de connectiviteit voor Scandinavische en Europese reizigers verbeteren. We kijken ernaar uit om deel uit te maken van dit nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van SAS en bedanken het bestuur van SAS voor hun vertrouwen.

De overname moet nog wel goedgekeurd worden door o.a. de Europese Commissie, de Amerikaanse rechtbank die gaat over de zogenoemde Chapter 11 reorganisatie en de Zweedse rechtbank. Het aandeel van Air France-KLM bestaat uit 144,5 miljoen dollar, waarvan 109,5 miljoen geïnvesteerd wordt in gewone aandelen en 35 miljoen dollar in de vorm van gedekte converteerbare obligaties.

SAS, Airbus, A321

SAS stapt over naar SkyTeam

Door de transactie zal SAS ook de Star Alliance alliantie gaan verlaten. De luchtvaartmaatschappij was betrokken bij deze alliantie sinds de oprichting. SAS zal toe treden tot de SkyTeam alliantie waar ook KLM, Air France en andere partners zoals Virgin Atlantic en Delta Air Lines onderdeel van zijn. Hierdoor kun je in de toekomst ook gebruik maken van de SkyPriority voordelen.

Zolang de transactie nog niet is goedgekeurd door de autoriteiten blijft de luchtvaartmaatschappij onderdeel van Star Alliance. Ben je lid van het EuroBonus loyaliteitsprogramma van de luchtvaartmaatschappij, dan zal er voorlopig niets veranderen. Een eventuele award boeking met een partner blijft ook geldig. Je kunt voorlopig ook gebruik blijven maken van de Star Alliance voordelen als je reist met SAS of een van haar partners.

De vloot van SAS bestaat op dit moment uit 94 toestellen. Voor de lange afstanden heeft de luchtvaartmaatschappij vier Airbus A350 toestellen en zeven A330 toestellen in dienst. Naar sommige long-haul bestemmingen vliegt de luchtvaartmaatschappij ook met een Airbus A321. Voor de korte afstanden bestaat de vloot uit diverse Airbus, ATR en Boeing toestellen.

Op 19 november zal SAS voor het laatst vliegen met de Boeing 737-700 vloot. De laatste vlucht vertrekt als SK737 van Stockholm naar Oslo. De laatste vlucht met dit toestel tussen Oslo en Amsterdam Airport Schiphol staat gepland op 12 november.

skyteam-livery-logo-airplane Air France-KLM neemt SAS over, stapt over naar SkyTeam

Afbeeldingen ©SkyTeam, CopenhagenAirport, SAS

Reacties

  1. lee zegt

    Goed nieuws dat SAS bij de club gaat komen. Met name voor de vluchten naar het Noorden van Sweden en Noorwegen kan ik nu Sky Team punten gaan sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *