Air France gaat testen met digitaal gezondheidspaspoort

Air France in de zomer vaker naar Frans Caribisch gebied

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Enig herstel van de luchtvaart laat nog steeds op zich wachten. Zo maakte Schiphol recentelijk nog bekend weer een flinke daling van het aantal passagiers te ervaren. Ondertussen proberen airlines er alles aan te doen om reizen per vliegtuig zo veilig mogelijk te maken. In navolging van onder meer British Airways gaat Air France nu ook testen met een digitaal gezondheidspaspoort om het voor reizigers gemakkelijker te maken aan alle gezondheidsmaatregelen te kunnen voldoen.

ICC AOKpass

Vanaf afgelopen week wordt het digitale gezondheidspaspoort getest op Air France vluchten tussen Parijs en San Francisco en Los Angeles. Reizigers kunnen dan gratis gebruikmaken van de ICC AOKpass mobiele app. Het is de bedoeling dat de testresultaten centraal in de app terechtkomen. Dit maakt het gemakkelijker voor de Franse airline om te controleren of reizigers voldoen aan de eisen. De uitslag van de COVID-19 test komt alleen in de ICC AOKpass terecht al men gebruikmaakt van aangesloten aanbieders. Air France en ICC AOKpass stellen dat de gezondheidsgegevens van passagiers beveiligd worden opgeslagen.

De aangekondigde test is een aanvulling op de vluchten naar Pointe-à-Pitre (Guadeloupe) en Fort-de-France (Martinique). Hier kunnen reizigers de app ook gebruiken voor het ontvangen van de COVID-19 testresultaten.

Priority

Air France werkt voor het digitale gezondheidspaspoort samen met MedAire/international SOS en Groupe ADP. De luchthavens van San Francisco en Los Angeles ondersteunen hier ook in. Reizigers die ervoor kiezen om te app te gebruiken krijgen zelfs toegang tot speciale ‘airport channels’, zo is er bijvoorbeeld sprake van voorrang bij het aan boord gaan. Op de luchthaven van Parijs-Charles de Gaulle krijgen reizigers met de app zelfs voorrang bij de paspoortcontrole.

Hoe werkt het?

De werking van de ICC AOKpass app spreekt redelijk voor zich.

  1. De reiziger download de ICC AOKpass mobiele app in de App Stores van Apple, Google of Huawei.
  2. De reiziger vraagt een PCR of LAMP test aan bij een aangesloten partner (welke test nodig is hangt af van de vereisten van het land van vertrek en bestemming).
  3. Zodra de testresultaten bekend zijn komen deze beschikbaar in de ICC AOKpass app.
  4. Op de dag van vertrek begeeft de reiziger zich naar de speciale rijen voor gebruikers van de ICC AOKpass. Middels de app kunnen zowel de airline als de autoriteiten digitaal alle testbewijzen inzien.
  5. Bij aankomst op de luchthaven van bestemming wordt de app opnieuw gebruikt om de juiste documenten te kunnen laten zien aan de autoriteiten.
Air France test de ICC AOKpass app sinds maart dit jaar (Bron: Air France / ICC AOKpass)
Air France test de ICC AOKpass app sinds maart dit jaar (Bron: Air France / ICC AOKpass)

Meer over de app lees je op de website van ICC AOKpass.

Digitaal gezondheidspaspoort

Alhoewel Air France zelf pleit voor een wereldwijde standaard als het om digitale gezondheidspaspoorten gaat komt zij toch met een eigen app. Weliswaar in samenwerking met AOKpass. Luchtvaartorganisatie IATA ontwikkelde eerder al de IATA Travel Pass. En in de Verenigde Staten is de VeriFLY app populair. Hiermee werken onder andere American Airlines en British Airways.  Al met nog niet echt een wereldwijde standaard dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *