Air Canada maakt wijzigingen Aeroplan bekend

Boeing 787-9 Dreamliner van Air Canada boven de Rocky Mountains (Bron: Air Canada)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Air Canada heeft deze week details bekendgemaakt over het vernieuwde Aeroplan programma dat op 8 november 2020 van start gaat. Naast de samenwerking met Etihad Guest maakte de maatschappij eerder dit jaar al bekend dat het frequent flyer programma op de schop gaat. Het nieuwe programma kent een aantal voor- en nadelen. Zo betaal je straks minder belasting op award tickets. Aeroplan schakelt echter over op een revenue based verdienmodel wat betekent dat je voortaan miles verdient gebaseerd op de prijs die je voor je ticket hebt betaald. Je kunt de wijzigingen hier bekijken op de website van Air Canada. In dit artikel behandelen we de belangrijkste veranderingen.

Betaal minder belasting op awards

Op awardvluchten met Air Canada betaal je voortaan minder belasting. Dit kan volgens Aeroplan soms wel honderden dollars schelen. Je betaalt enkel nog de ‘kleine belastingen’, zoals bijvoorbeeld de luchthavenbelasting. Je kunt zelfs je Aeroplan points inzetten om deze belastingen te betalen. Aeroplan geeft echter niet aan dat dit ook voor awardvluchten met partnermaatschappijen geldt. Wel wordt vermeld dat je voortaan $ 39 (per ticket) betaalt als je een vlucht met een partnermaatschappij boekt. Echter kun je ook deze belastingen weer met Aeroplan points betalen.

Verdien miles gebaseerd op ticketprijs

Ergens in 2021 schakelt Aeroplan over op een revenue based verdienmodel. Dit betekent dat je miles verdient gebaseerd op de prijs die je voor je ticket betaalt. Dit geldt alleen voor vliegtickets met Air Canada. Daarom heten Aeroplan miles vanaf dat moment Aeroplan points.

Miles zijn 18 maanden geldig

Eerder maakten we al bekend dat miles vanaf 22 juli 18 maanden geldig zijn. Voorheen was dit slechts 12 maanden, wat een kleine vooruitgang betekent voor het programma. In het verleden waren Aeroplan miles 7 jaar geldig nadat ze waren bijgeschreven. Het nieuwe beleid is beter, omdat je eigenlijk al heel snel een activiteit hebt op je account. Zijn je miles ondertussen vervallen? Dan kun je deze laten heractiveren (niet gratis) binnen 6 maanden nadat ze zijn vervallen.

Nieuwe awardtabellen

Air Canada blijft gelukkig awardtabellen publiceren. Deze kun je hier bekijken. De nieuwe tabel pakt echter voor Air Canada zelf niet echt gunstig uit, aangezien het aantal benodigde miles afhangt van het moment van je vlucht. Bij partnervluchten is dit gelukkig niet het geval, maar daar betaal je nu dus wel $ 39 extra per ticket. Air Canada laat weten dat deze wijzigingen nog niet definitief zijn en dat er nog aanpassingen kunnen plaatsvinden. Ook wordt er verwezen naar de algemene voorwaarden.

Elitestatus

Ook voor elitestatus zijn er een aantal wijzigingen. Leden met status kunnen o.a. een status weggeven aan een familielid of vriend. Dit heet Status Pass en geldt voor Aeroplan 50K status of hoger.

Overige wijzigingen

Met het nieuwe programma bestaat er de mogelijkheid om een gedeelte van je ticket te betalen met Aeroplan points. Dit pakt niet altijd even voordelig uit, maar het kan goed uitkomen als je net even te weinig punten hebt om een award te boeken. Verder kun je voortaan je stoelreservering en wifi betalen met Aeroplan points. Ook kun je Aeroplan points gratis delen met je familieleden om zo sneller een award te boeken.

Conclusie

Het nieuwe Aeroplan programma kent een aantal positieve en negatieve wijzigingen. Het is goed om te horen dat je voortaan minder belasting betaalt op awards met Air Canada zelf. Echter betaal je op partner awards juist $ 39 meer belasting per ticket. Verder was het te voorspellen dat ook Aeroplan, net als de meeste programma’s, revenue based zou gaan. Het weggeven van elitestatus aan een familielid of vriend is dan weer iets positiefs. Air Canada laat echter weten dat deze wijzigingen nog niet definitief zijn. We moeten dus nog wat geduld hebben tot 8 november.

Beeldmateriaal: Air Canada

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *