Aantal vliegbewegingen Eindhoven Airport voor 2022 gehandhaafd2 min leestijd

Aantal vliegbewegingen Eindhoven Airport voor 2022 gehandhaafd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Voor elke luchthaven in Nederland is door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vastgesteld hoeveel vliegbewegingen er toegestaan zijn. Dit wordt jaarlijks opnieuw bekeken. Minister Van Nieuwenhuizen is onlangs overeengekomen met Staatssecretaris Visser van Defensie, dat het aantal vliegbewegingen voor Eindhoven Airport gehandhaafd moet blijven. Er is dus geen sprake van groei, maar ook niet van krimp. Het betreft hier het aantal bewegingen voor 2022.

Vliegbewegingen

Elke luchthaven kent dus een aantal vliegbewegingen per seizoen. De hoeveelheid wordt toegekend door de Nederlandse overheid. Hierna neemt de slotcoördinator de taak over om het aantal vliegbewegingen uit te delen aan vliegtuigmaatschappijen, zoals Transavia, KLM of Lufthansa. Vanaf Eindhoven Airport betreft het onder andere vliegbewegingen voor Wizz Air, Transavia, Easyjet en Ryanair.

Op 29 juli heeft Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in samenspraak met Staatssecretaris Visser van Defensie besloten dat het aantal vliegbewegingen voor Eindhoven Airport ook in 2022 gehandhaafd zal blijven. Het aantal zal wederom 41.500 bewegingen zijn.

Aantal vliegbewegingen Eindhoven Airport voor 2022 gehandhaafd
Bron: Eindhoven Airport

Geluidshinder

Iets wat zeker een hot item is, is de geluidshinder voor omwonenden van het vliegveld. Tal van omwonenden en inwoners van Nederland vinden dat de luchtvaart voor te veel geluidshinder zorgen. Ook komen er bevestigende geluiden uit de politiek die vinden dat de geluidshinder te hoog is. Daarom zal in de nabije toekomst deze hinder omlaag moeten. De minister geeft aan dat de hoeveelheid geluid die rondom het vliegveld te horen mag zijn nu berekend gaat worden. Op korte termijn hoopt de minister een plan voor Eindhoven Airport tot aan 2030 gereed te hebben. Vanaf het aanstaande winterseizoen is het voor Eindhoven Airport niet meer toegestaan om vluchten na 23.00 uit te voeren. Dit is een eerste stap in het reduceren van onder andere de geluidshinder voor omwonenden.

Reactie vanuit Eindhoven Airport

Eindhoven Airport staat positief tegenover de ontwikkelingen en het aantal vliegbewegingen. Gezien de huidige crisis is het ook maar de vraag of de luchthaven het aantal vliegbewegingen wel nodig zal hebben. De directeur, Roel Hellemons, van de luchthaven reageert als volgt:

De besluiten van de minister zorgen voor duidelijkheid voor de komende jaren en geven tijd voor het implementeren van het nieuwe sturingsmodel voor geluid, waarbij niet het aantal vliegtuigbewegingen maar de reductie van geluidbelasting leidend is. Wij zijn reeds volop aan de slag met het reduceren van de geluidbelasting en hier gaan we ook de komende jaren mee door. Het kleiner worden van de vergunde geluidscontour in 2022 past in deze ontwikkeling en is weer een stap naar substantiële reductie in 2030.

Voor omwonenden is het dus goed nieuws dat het aantal vliegbewegingen ook niet na 2021 zal stijgen en er een plan op tafel komt om onder andere de geluidshinder te verlagen.

Bron & beeldmateriaal: Eindhoven Airport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *