Aanpassingen LVNL op Lelystad Airport door klachten

lelystad, airport

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vliegroutes van kleine routes naar en vanaf Lelystad Airport worden vanaf vandaag tijdelijk aangepast. Dat heeft luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) besloten na klachten van Piloten. Er zijn namelijk onveilige situaties gemeld na de invoering van de luchtverkeersleiding. Sinds 7 november is Lelystad Airport een gecontroleerde luchthaven met verkeersleiding. Op dit moment moeten verkeersleiders en piloten leren omgaan met de nieuwe situatie om goed voorbereid te zijn op de toekomst. Piloten klaagden o.a. over het toenemende radioverkeer en daardoor zijn er bijna ongelukken gebeurd.

Ontwikkelingen Lelystad Airport spannend voor Schiphol
Lelystad Airport heeft sinds 7 november een verkeersleiding

Aanpassingen

De eerste aanpassing is het invoeren van eenrichtingsverkeer op de hoofdroutes. Zo kunnen opstijgende en landende toestellen elkaar niet meer kruisen. Er gelden vaste routes en alleen in geval van slecht weer zullen er uitzonderingen zijn. De tweede aanpassing is het terugbrengen van radioverkeer. Piloten moesten namelijk alles doorgeven waardoor zij juist belangrijke meldingen niet doorkregen. Vanaf vandaag moeten alleen nog de belangrijkste dingen gemeld worden. Dit moet leiden tot minder radioverkeer waardoor piloten niet meer zijn afgeleid. De wijzigingen zijn goedgekeurd door de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT).

Bijna honderd meldingen

Alhoewel LVNL vorige week stelde dat de veiligheid op Lelystad Airport niet in het geding is geweest, kreeg de inspectie sinds 7 november bijna honderd meldingen binnen. ILT kan deze voorvallen niet nader verklaren, omdat het onderzoek nog loopt. Wel raakten bij zes van deze meldingen vliegtuigen elkaar bijna de lucht. Negentig van deze meldingen zijn gedaan door LVNL zelf, aldus de inspectie. Toen er voor 7 november nog geen luchtverkeersleiding was op Lelystad Airport, kwamen er gemiddeld 7 meldingen per maand binnen. Er is dus sprake van een forse stijging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *