Veiligheid op Lelystad Airport in gevaar door verkeersleiding

lelystad, airport

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Piloten die op Lelystad Airport vliegen maken zich zorgen over de veiligheid van de luchthaven. Dit komt voornamelijk door het toenemende radioverkeer van de luchtverkeersleiding. Piloten worden daardoor afgeleid en kunnen daarom niet de berichten horen die voor hun bedoeld zijn. Hierdoor zijn zelfs bijna ongelukken gebeurd. Zo raakten twee toestellen elkaar bijna in de lucht.

Veel bedrijven meldden aan Omroep Flevoland zich grote zorgen te maken. Zo geeft het bedrijf Wings over Holland de komende maand zelfs geen vlieglessen, omdat het gewoon niet veilig is. Eigenaar Luuk van Hooijdonk laat weten dat het radioverkeer erg storend werkt. “We moeten alles vragen. We moeten vragen om te taxiën, vragen om de motor te starten. Als we willen tanken moeten we dat vragen. En dat gaat allemaal over de torenfrequentie. Wij vliegers willen het eigenlijk niet horen als iemand moet tanken.”

Weer een fase verder op Lelystad Airport
De nieuwe vertrekhal op Lelystad Airport.

Daarnaast zijn piloten niet blij met de nieuwe aanvliegroutes die onder meer over de A6 lopen. Luchtverkeersleiding Nederland laat weten in gesprek te gaan met de bedrijven. Een woordvoerder zegt dat veiligheid een topprioriteit is op Lelystad Airport. De bijna-botsingen worden onderzocht.

Lees ook: Welke maatschappijen gaan vliegen vanaf Lelystad Airport?

Moment van uitbreiding nog onduidelijk

Tot voor kort was er helemaal geen luchtverkeersleiding aanwezig op Lelystad Airport. Piloten regelden de afgelopen tientallen jaren namelijk onderling de bewegingen. Met de komst van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) komt daar een einde aan. Dat is een voorbereiding op de uitbreiding van de luchthaven. Wanneer Lelystad Airport wordt uitgebreid is nog altijd onduidelijk. Het kabinet laat weten zo snel mogelijk actie te willen ondernemen, maar struikelt nog over vele haken en ogen.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *