Binnenkort heb je een ETA nodig voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk3 min leestijd

Binnenkort heb je een ETA nodig voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Of je nu regelmatig naar het Verenigd Koninkrijk reist of in de toekomst voor de eerste keer, er staat een verandering op de planning wat betreft het krijgen van toegang tot het land. Op dit moment is de eerste vereiste een paspoort als je vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk reist. Binnenkort heb je echter een ETA nodig voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk.

Reizen met een ETA naar het Verenigd Koninkrijk

Het doel van de Britse overheid is dat vanaf 2025 al werkzaamheden rondom het inreizen van het land gedigitaliseerd zijn. Daarom zullen reizigers binnenkort een ETA (Electronic Travel Authorization) moeten aanvragen voor het Verenigd Koninkrijk. Ook voor reizigers uit Nederland dient vanaf een nader te bepalen datum de ETA aangevraagd te worden. De Britse overheid kan echter nog niet aangeven wanneer dit precies ingaat. De bedoeling is echter dat eind 2023 alle reizigers de aanvraag via het nieuwe systeem maken.

Binnenkort heb je een ETA nodig voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk
De Thames vanaf de Tower Bridge

Veilig en snel

Door de invoering van het ETA kan de Britse overheid al bepalen voordat je de reis maakt of je het land mag inreizen. Het is bedoeld om de Britse grenscontrolemaatregelen te verbeteren en de in- en uitreisprocessen te optimaliseren, als onderdeel van een breder “toestemming om te reizen”-beleid.

Het aanvragen van een ETA is gemakkelijk en je dient hiervoor in het bezit te zijn van:

  • Geldig biometrisch paspoort van een in aanmerking komend land,
  • Reis gegevens,
  • E-mailadres,
  • Creditcard of betaalkaart.

Het invoeren van alle gegevens kost je enkele minuten. Het ETA-aanvraagproces zou tussen de 48 en 72 uur in beslag kunnen nemen. Het is belangrijk dat gegevens voor de aanvraag correct worden ingevuld, anders kan het aanvraagproces van het ETA-document langer duren.

Het ETA-document is geldig voor visumvrij reizen tot 180 dagen of zes maanden in het Verenigd Koninkrijk of geldig met een visum voor twee jaar.

Let op dat een ETA geen visum is. Heb je geen paspoort uit een visumvrij land, dan moet je naast een ETA ook een visum voor het Verenigd Koninkrijk aanvragen. Heb je geen visum nodig, dan heb je enkel een ETA nodig om de Britse grens over te steken bij implementatie.

Uitrol van de ETA

Op dit moment is het dus nog onduidelijk wanneer de uitrol zal starten. Ook is het niet duidelijk wat een ETA moet gaan kosten. Wel is duidelijk dat inwoners uit de Golfstaten als eerste gebruik gaan maken van een ETA. Het gaat hier om inwoners uit de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, Oman, Koeweit, Qatar en Bahrein. Hierna zullen andere landen volgen, waaronder ook Nederland.

De ETA is ook nodig voor reizigers die alleen maar overstappen op een andere vlucht in het Verenigd Koninkrijk. Dit is vergelijkbaar voor reizigers dit bijvoorbeeld via Canada of de Verenigde Staten naar een ander land reizen. Ook zij hebben een ETA of ESTA nodig.

Reis je binnenkort naar de Verenigde Staten? Dan heb je een ESTA nodig.  Check ons artikel over het aanvragen van een ESTA. Voor Canada heb je een ETA nodig. Check dit artikel voor de aanvraag van een ETA.

Hoelang het nog gaat duren voordat het systeem voor de aanvraag van een ETA live gaat, is dus nog even afwachten. Net als de details rondom de kosten van dit document. Een ding is zeker, het is straks ook voor reizigers uit Nederland verplicht. Zodra er meer duidelijk is, zullen we dat hier aan je laten weten.

Bestemmingstips: Historisch Bath - Verenigd Koninkrijk
Historisch Bath.

Reacties

  1. rezag zegt

    Wel is duidelijk dat inwoners uit de Golfstaten als eerste gebruik gaan maken van een ETA. Het gaat hier om inwoners uit het Verenigd Koninkrijk, Saudi-Arabië, Oman, Koeweit, Qatar en Bahrein.

    Bedoel je niet UAE?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *