600 banen extra op Brussels Airport

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De luchthaven van Brussel, Brussels Airport/Zaventem, beleeft momenteel een topjaar. De luchthaven ontvangt ongeveer 6000 passagiers per dag meer dan vorig jaar. Deze groei van vijf procent levert ook circa 600 banen op.

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company : “Het is een bijzonder moment voor Brussels Airport om de maand juli af te sluiten met 2.3 miljoen passagiers, de drukste maand ooit voor onze luchthaven. Dankzij het professionalisme en de passie van de 20.000 werknemers van Brussels Airport kon de luchthaven de toestroom van gemiddeld 74.000 vertrekkende en aankomende passagiers per dag goed verwerken. Zo werden bijvoorbeeld tot 1.300 passagiers per half uur verwerkt in de piekuren aan de security screening en bedroeg de gemiddelde wachttijd voor de passagiers amper 5 minuten.”

Van januari tot en met juli ontving de luchthaven 12,2 miljoen passagiers. ”Het ziet er stilaan naar uit dat we voor het eerst in 14 jaar zullen afklokken op 20 miljoen passagiers of meer”, zegt de woordvoerster Nathalie Van Impe. Dit zou betekenen dat de luchthaven 900.000 passagiers meer heeft dan vorig jaar, wat volgens transporteconoom Eddy Van de Voorde zeker 600 banen oplevert.

De aanzet tot deze groei was de komt van lagekostenmaatschappij Ryanair in februari van dit jaar. Hierdoor ontstond een prijzenoorlog, breidde het aanbod uit en ontdekte een hoop passagiers Brussels Airport. Volgens een studie van het Centre for Aviation, CAPA, blijkt dat vier op de tien vliegtickets in België tegen lowcosttarieven worden aangeboden. In 2011 was dit nog maar een kwart van het totale aantal vliegtickets vanaf Brussels Airport.

Passagiers en vracht Brussels Aiport

In de maand juli heeft Brussels Airport 300.000 passagiers meer verwerkt dan vorig jaar juli. Dit is een stijging van 14.8%. De groei kwam voornamelijk uit de lokale markt met een toename van 17%. De transfermarkt beleefde een groei van 7.1%. Het einde van het wereldkampioenschap en de Ramadan, alsook het slechte weer hebben de reislust van de passagier aangewakkerd, wat leidde tot een extra groei in de tweede helft van juli. Het vrachtvolume stabiliseerde in juli. Het vrachtvervoer aan voord van vlovrachtvliegtuigen blijft wereldwijd onder druk staan. Hieronder zie een tabel met de traffic op Brussels Airport.

Brussels Aiport Traffic juli
Brussels Aiport Traffic juli

Vluchten

Het aantal vluchten stijgt met 8,6%. Door de inzet van grotere toestellen en een hogere bezettingsgraat nam het aantal passagier per vlucht met 5,2% toe naar 119 passagiers per vlucht. Opmerkelijk is dat de recordmaand juli werd gerealiseerd met 19.533 vluchten. Dit is 22% minder dan ten tijde van het vorige record in juli 2000. Toen werden er 24.939 passagiersvluchten uitgevoerd met gemiddeld 90 passagiers aan boord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *