Vijf tips voor Vilnius

Vilnius

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Per 1 januari 2015 heeft Litouwen haar oude valuta, de Litas, afgezworen en voerde de Euro in. Laat het land hiermee voorgoed haar Sovjet juk achter zich?  Het land is door Lonely Planet uitgeroepen als ‘Best in Travel 2015’ bestemming. Reden genoeg om het vliegtuig te pakken en de hoofdstad Vilnius te gaan ontdekken. Ik geef je vijf tips voor Vilnius:

1.  Slenter door het oude centrum

Het oude centrum van Vilnius is een wirwar van met kinderkopjes bestraatte steegjes en fotogenieke pleinen. De barokke kerk Peter & Paul kerk is in tien jaar gebouwd, Het duurde echter vervolgens nog ruim veertig jaar voordat het interieur voltooid was. Naast vele kerken en musea, maak je ook kennis met het (recente) verleden van de stad in het voormalige KGB gebouw. Vilnius is biedt tevens ruimte aan republiek Užupis, een kunstenaarswijk. Een zelfuitgeroepen stadsstaat die zelfs een eigen vlag, president, valuta en grondwet hebben. Het enige standbeeld ter wereld voor de componist/muzikant Frank Zappa werd op initiatief van de inwoners van deze vrijstaat opgericht.

Vilnius
Imposante beelden op de brug over de Neris rivier, die het oude centrum met de rest van Vilnius verbindt

2. Maak een uitstapje naar Trakai

Trakai, wordt gezien als hèt nationale symbool van Litouwen. Ooit was het de hoofdstad van Litouwen, vandaag de dag is het een klein stadje te midden van het groen. Op het schiereiland in het Galvè-meer ligt  het Trakaikasteel met zijn rode daken. In de 14e eeuw diende het verdedigingswerken. In de 17e eeuw werd het verwoest en door de Russen, diezelfde Russen zorgden voor de afscheiding van de Baltische Staten voor de wederopbouw. Thans huist er binnen de muren een museum waar je kennis maakt met de geschiedenis van de streek.

Traikai
Traikai, waar heden en verleden samenkomt

3. Drink een drankje in de Skybar van het Radisson Blu Lietuva hotel

Op de bovenste verdieping van het 22 verdiepingen tellende Radisson Blu Lietuva hotel, openen de deuren van de lift zich en sta je in de hippe Skybar.  Een fantastisch uitzicht op het nieuwe Vilnius en het oude centrum ligt aan je voeten. Nip aan een cocktail, terwijl het uitgaanspubliek, gekleed in de mooiste outfits, plaats neemt in de zitjes. Meiden giebelend met elkaar en gasten als aasgieren loerend naar de meiden.

Sky Bar Radisson Blu Lietuva hotel
Helaas waren mijn eigen foto’s te donker
© Radisson Blu Lietuva hotel

4. Laat jezelf een zeppelin voorzetten

Maak kennis met de lokale keuken. Restaurant Forto Dvaras geniet in Vilnius en omstreken bekend om zijn zeppelins. Een zeppelin? Je kunt het het beste vergelijken met een soort dumplings maar dan gemaakt van aardappels. De serveerster geeft uitleg over de bereidingswijze: Je neemt een aardappel, deze wordt geraspt en daarna gekookt, Van de gekookte substantie wordt een soort pannenkoekje gevouwen, gevuld met vlees of kaas. Het gerechtje ziet er nu al uit als een zeppelin, vervolgens wordt het nog eens gekookt en kan het aansluitend opgediend worden.

Zeppelins Vilnius
De zeppelins worden gegeten met een ‘sausje’ met heel veel knoflook. Verder wat spek, meer aardappel en rösti

5. Huur een fiets

Op 37 plaatsen in de stad staan rekken met knaloranje fietsen van Cyclocity. Met je creditcard of bankpas huur je eenvoudig een rijwiel en verken je de stad – of net daarbuiten – op de pedalen. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Het eerste half uur is gratis, de volgende 30 minuten kosten € 0,39 ct, nog eens een half uur verder € 1,39 en tenslotte als je twee uur of langer fiets, staat er € 3,38 op de teller.

Cyclocity Vilnius
Huurfietsen in Vilnius, met zo’n kleur moeilijk over het hoofd te zien

Heb jij nog andere tips, deel ze gerust met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *