Zwanenburgbaan in 2023 half jaar buiten gebruik1 min leestijd

De Zwanenburgbaan op Schiphol (Bron: Schiphol)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Vanwege werkzaamheden zal de Zwanenburgbaan in 2023 bijna een half jaar buiten gebruik zijn. Het komt regelmatig voor dat Schiphol werkzaamheden uitvoert aan de start- en landingsbanen. De Zwanenburgbaan was in 2021 ook al een tijdje buiten gebruik.

Zwanenburgbaan buiten gebruik

Voorlopige plannen van Schiphol tonen aan dat de Zwanenburgbaan vanaf 2 januari t/m medio april 2023 gesloten zal zijn vanwege groot onderhoud. Denk hierbij aan het vernieuwen van het asfalt en het aanbrengen van bekabelingen en markeringen. Vervolgens zal de baan nog eens 3 maanden gesloten zijn vanwege de vernieuwing van het landingssysteem.

Al deze werkzaamheden zullen in één keer plaatsvinden. Hierdoor hoeft de baan maar één keer in de zoveel jaar volledig buiten gebruik te worden gesteld. In deze periodes zullen luchtvaartmaatschappijen dus gebruik moeten maken van de overige start- en landingsbanen. Daarom zal het drukker zijn op de Aalsmeerbaan en Buitenveldertbaan. De aanvliegroute van deze laatste gaat onder meer over ’t Gooi, Amsterdam-Zuidoost, Amsterdam-Buitenveldert en Amstelveen. Bewoners van deze gebieden krijgen in de eerste helft van volgend jaar dus iets vaker vliegtuigen over hun huis.

Naast de Aalsmeerbaan en Buitenveldertbaan zullen luchtvaartmaatschappijen ook in mindere mate gebruik maken van de Oostbaan. Het aangepaste baangebruik is echter afhankelijk van veel factoren zoals het weer. Aan de Zwanenburgbaan zal in de week van 26 september t/m 2 oktober 2022 ook onderhoud plaatsvinden. Daarom zullen maatschappijen in die week gebruik maken van vooral de Buitenveldertbaan en de Oostbaan. Naast de Zwanenburgbaan zal volgend jaar ook de Polderbaan een aantal maanden buiten gebruik zijn. Deze werkzaamheden zullen in oktober en november 2023 plaatsvinden.

Zwanenburgbaan weer in gebruik, Schiphol klaar voor drukke zomer
De Zwanenburgbaan is in 2023 lange tijd buiten gebruik. (Bron: Schiphol)

Uitgelichte afbeelding: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *