Zo verdien en besteed je Alaska miles bij LATAM5 min leestijd

LATAM Boeing 777-300ER (Bron: LATAM)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

LATAM is de grootste en belangrijkste luchtvaartmaatschappij van Zuid-Amerika en onderhoudt al een aantal jaar een samenwerkingsverband met Alaska Airlines. Hierdoor is het dus al een tijdje mogelijk om Alaska miles te verdienen en te besteden op vluchten met LATAM. In het introductieartikel van deze reeks verwezen we ook al even naar deze maatschappij. In dit artikel gaan we dieper in op het verdienen en vooral besteden van Alaska MileagePlan miles op vluchten met LATAM.

Over LATAM

Zoals we hierboven al aangaven is LATAM de grootste en belangrijkste maatschappij van Zuid-Amerika. De maatschappij is een aantal jaar geleden samengesmolten uit de LAN (Chile) en TAM (Brazilië). De maatschappij is echter sinds een paar jaar niet meer lid van Oneworld. Dit komt doordat Delta toen 20% van de aandelen in handen nam. Alhoewel de maatschappij niet meer in Oneworld zit blijft de LATM gek genoeg nog wel samenwerken met Alaska Airlines.  LATAM vliegt vanuit vele Zuid-Amerikaanse steden naar vooral Noord-Amerikaanse en Europese bestemmingen. Denk hierbij aan Londen, Los Angeles, Madrid en New York. LATAM vliegt echter niet op Amsterdam en Brussel. Daarnaast wordt er ook op flinke schaal continentaal gevlogen.

Welke Fifth Freedom Flights vliegt LATAM?
LATAM is geen lid van Oneworld maar onderhoudt nog wel een samenwerkingsverband met Alaska Airlines. (bron: LATAM)

LATAM werkt als een tijdje samen met Alaska Airlines. Hierdoor zijn de mogelijkheden tot het verdienen en besteden van miles groot. Aangezien LATAM op meerdere Zuid-Amerikaanse steden vliegt kun je met een gratis stop-over veel waarde halen uit je miles.

Miles verdienen

Je verdient op een groot aantal tariefklassen van LATAM miles. Miles verdien je gebaseerd op de gevlogen afstand. Hoeveel miles je precies verdient kun je nalezen in onderstaande tabel. Hierbij dient wel gezegd te worden dat je vlucht wel een LA-vluchtnummer moet hebben. Ook dient deze te worden uitgevoerd door LATAM zelf.

Alaska LATAM miles verdienen

Zoals je kunt zien verdien je op de laagste tariefklassen in economy niet veel miles. In de hogere tariefklassen in economy en premium economy verdien je uiteraard meer miles aangezien deze tickets ook meer kosten. Tenslotte krijg je in business class zelfs nog een bonus uitgereikt. Raadpleeg voor verdere details ook even de website van Alaska. Natuurlijk kun je ook Alaska miles kopen. Het programma heeft regelmatig promoties lopen waarbij je tot wel 70% bonusmiles krijgt. Houdt daarom InsideFlyer goed in de gaten!

Miles besteden

Als het op Alaska miles besteden bij LATAM aankomt kom je eigenlijk al snel uit bij op awards tussen Noord- en Zuid-Amerika. LATAM vliegt weliswaar ook op Europa maar de samenwerkingsovereenkomst laat het niet toe om miles in te zetten op LATAM-vluchten tussen Europa en Noord-Amerika. Toch kun je zo nog mooie awards in elkaar knutselen.

LATAM, Business Class, Frankfurt, Madrid, Oneworld
De LATAM business class stoelen op een 787-8 Dreamliner. (bron: insideFlyer – Goffe de Boer)

Het boekingsproces voor het besteden van Alaska miles aan awards van LATAM is echter wat ingewikkelder dan bij de meeste partners van Alaska. Je kunt je award namelijk net als bij Cathay Pacific awards niet online boeken en daarom zul je eerst beschikbaarheid moeten zoeken om vervolgens je award telefonisch te laten boeken. Over het boekingsproces later meer. Hoeveel miles je nodig hebt voor een award kun je terugvinden op de website van Alaska. Laten we eerst eens kijken naar awards vanuit Noord-Amerika naar Zuid-Amerika. Dit is mogelijk vanaf 25.000 miles in economy en 45.000 miles in business class.

LATAM Alaska miles

Zeker als je hier nog een gratis stop-over weet in te bouwen kun je hier een goede waarde uit je miles halen. Denk hier bijvoorbeeld aan New York-Lima-Buenos Aires. Uiteraard kun je ook Alaska miles besteden op vluchten binnen Zuid-Amerika. Dit is mogelijk voor 12.500 miles in economy en 25.000 miles in business class.

LATAM Alaska miles

Uiteraard kun je ook hier een gratis stop-over inbouwen. LATAM vliegt ook binnen Zuid-Amerika op een aantal routes met een wide-body toestel. Zo kun je dus toch nog voor een laag aantal miles mooie business class awards met stop-over in elkaar knutselen. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om naar Paaseiland te vliegen. Dit is mogelijk voor 35.000 miles in business class.

LATAM awards boeken

Nu we weten hoeveel miles nodig zijn voor LATAM awards moeten we beschikbaarheid vinden. Zoals ik al eerder aangaf is het niet mogelijk om LATAM awards online te boeken. Je zult dus beschikbaarheid moeten vinden op een website van een partnermaatschappij van LATAM. De website van de Executive Club van British Airways leent zich hier normaliter prima voor. Deze website laat namelijk alle maatschappijen zien waar British Airways mee samenwerkt. En als er daar beschikbaarheid is betekent dit meestal ook dat er beschikbaarheid is in het boekingssysteem van Alaska. Je moet dan natuurlijk niet letten op het bij British Airways relatief hoge aantal benodigde miles. Dit is puur om te zien of er ook daadwerkelijk beschikbaarheid is. Je moet hiervoor wel inloggen bij British Airways. Nu laat de website van de Executive Club helaas geen beschikbaarheid zien voor vluchten van LATAM. Dit kan in de toekomst uiteraard weer veranderen.

Een andere optie om beschikbaarheid te zoeken voor awards van LATAM is op dit moment Delta SkyMiles. Alhoewel deze website niet alle vluchten laat zien kun je er toch een eind mee komen. Indien er daar dus beschikbaarheid is betekent dit dus meestal ook dat er beschikbaarheid is bij Alaska. Als we op een willekeurige datum zoeken voor beschikbaarheid vanuit New York-JFK naar São Paulo komen we bij het volgende resultaat uit.

Als je op deze manier al je gewenste vluchten hebt gevonden dien je enkel nog naar het call center van Alaska te bellen om je award te boeken en de bijkomende toeslagen te betalen. Deze vallen bij LATAM awards gelukkig niet heel hoog uit. Mocht je op bovengenoemde website nog steeds niet je gewenste vlucht hebben gevonden kun je uiteraard nog altijd telefonisch beschikbaarheid navragen. Dit kan echter wel een hele zoektocht zijn. Een laatste optie is beschikbaarheid zoeken via ExpertFlyer.

Conclusie

In dit artikel hebben we stilgestaan bij het verdienen en vooral besteden van Alaska miles op vluchten van LATAM. Helaas zijn er geen awards beschikbaar vanuit Europa naar Zuid-Amerika. Wel is het een goede deal om vanuit Noord-Amerika een business class award voor 45.000 miles in elkaar te knutselen dat ook een stop-over mogelijkheid biedt. Tenslotte vliegt LATAM op een flink aantal bestemmingen binnen Zuid-Amerika inclusief Paaseiland. Helaas is het boekingsproces bij LATAM wat ingewikkelder dan bij andere partners van Alaska. De website van British Airways laat namelijk op dit moment geen beschikbaarheid zien. Dit kun je nog nakijken op de website van Delta SkyMiles of eventueel met Expert Flyer.

Uitgelichte afbeelding: LATAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *