Nieuwe werkonderbreking beveiliging Schiphol ondanks akkoord sta-tijden

beveiliging Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De vakbonden van beveiligingsbedrijven op Schiphol hadden uit onvrede over de werkomstandigheden en -druk acties aangekondigd nadat overleg met Schiphol op niks uit was gelopen. Vorige week (klik) hielden de beveiligers de eerste korte werkonderbreking. Gisteren zijn vakbonden CNV en De Unie, de beveiligingsbedrijven en Schiphol Airport tot een akkoord gekomen over de sta-tijden.

Nieuwe afspraken

Vanaf 1 september wordt de maximale sta-tijd voor beveiligers in de vertrekhallen verlaagd van 150 naar 120 minuten. Dit is conform het advies van TNO, dat onderzoek heeft gedaan naar de sta-tijden en effecten daarvan. Hiervoor moeten extra beveiligers aangenomen worden. Omdat hier een screening en training aan voorafgaat is eerder dan 1 september niet mogelijk.

Daarnaast komen er twee pilots die de pauzes en fysieke klachten door het staan beter onder de loep gaan nemen en kijken of er verbeteringen mogelijk zijn. De pilots beginnen 6 juni om uiterlijk 1 september klaar te zijn. Afhankelijk van de uitkomsten worden wellicht de pauzetijden aangepast, of worden er extra faciliteiten toegevoegd bij de security filters.

beveiliging Schiphol

Nieuwe werkonderbreking

Ondanks de nieuwe afspraken heeft FNV Beveiliging Schiphol laten weten dat er vandaag om 13:30 een nieuwe werkonderbreking volgt van 15 minuten. Volgens FNV is Schiphol ‘doorgeschoten in de marktwerking waarvoor beveiligers met hun gezondheid de prijs betalen’. FNV sluit verdere acties deze week niet uit.

EDIT: Vanavond 19:00 houdt FNV weer een werkonderbreking. Dit maal gedurende 20 minuten.

EDIT2: FNV heeft aangegeven weer in overleg te gaan met Schiphol. Verdere acties worden voorlopig opgeschort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *