Welk land heeft het meest waardevolle paspoort?

Verschillen paspoort Nederland en België

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Wat maakt een paspoort waardevol? Eigenlijk is het enige dat telt het aantal landen dat met dat paspoort bezocht kan worden zonder dat daar een visum voor nodig is. Gelukkig kunnen we met een Nederlands paspoort naar veel landen visumvrij reizen. Ook kan het zijn dat er bij aankomst een gratis of betaald visum nodig af te halen is. Maar er blijven natuurlijk altijd landen over waar je echt voor naar de ambassade moet om vooraf een visum te regelen.

Geen visum vooraf

Hoe waardevol is het Nederlandse paspoort vergeleken met dat van andere landen? Alles hangt af van diplomatieke betrekkingen tussen landen. De website passportindex.org houdt dit allemaal bij in keurige statistieken.

Disclaimer:
Gegevens op genoemde site zijn interessant om te vergelijken, maar niet om rechten aan te ontlenen. Visum vereisten en -voorwaarden kunnen veranderen. Controleer daarom altijd zelf, kort voor vertrek, bij de ambassade de meest actuele informatie.

Als er puur gekeken wordt naar het aantal landen dat visumvrij bezocht mag worden, dan is het meest waardevolle paspoort van de Verenigde Arabische Emiraten! In totaal mogen 167 landen zonder visum vooraf bezocht worden: 113 totaal visumvrij en 54 met een visa on arrival. In 2018 zijn er kennelijk 36 landen bijgekomen waar zonder visum vooraf naartoe gereisd kan worden.

Passportindex ranking 2018

Op de tweede plaats staat Duitsland. In totaal mogen 166 landen zonder visum vooraf bezocht worden: 127 totaal visumvrij en 39 met een visa on arrival.

Nederland staat wereldwijd op de derde plaats, samen met landen als Denemarken, Finland, Italië, Singapore en de Verenigde Staten. In totaal mogen 165 landen zonder visum vooraf bezocht worden: 126 totaal visumvrij en 39 met een visa on arrival.

Onderaan de lijst staat Afghanistan met slechts 29 landen die zonder visum vooraf bezocht kunnen worden. Daarvan zijn er 5 visumvrij en bij 24 landen kan bij aankomst een visum gekocht worden. Vervolgens staan Irak en Pakistan aan deze kant van de lijst.

Beste paspoort

Uiteraard is het maar net hoe je met getallen omgaat. Als het gaat om het aantal landen dat visumvrij bezocht mag worden, dus ook zonder aankoop van een e-visum of visa on arrival, staat Duitsland op de eerste plaats met 127 landen, gevolgd door o.a. Nederland met 126 landen. (En de Verenigde Arabische Emiraten met “slechts” 113 landen).

Op de site kun je ook landen met elkaar vergelijken en dat is wel interessant. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een Nederlands en een Duits paspoort?

Vergelijk paspoorten Nederland en Duitsland

Uit de website blijkt dat Duitsers geen visum nodig hebben voor Mongolië en Nederlanders wel. Ook mogen Duitsers visumvrij naar Turkije en Vietnam. In Suriname mogen Nederlanders weer visumvrij reizen.

België

Ook met België is er een klein verschil. Zo moeten Belgen bij een bezoek aan Vietnam vooraf een visum regelen, terwijl Nederlanders met een e-visum toegang krijgen tot het land.

Verschillen paspoort Nederland en België

Al met al een erg interessante website voor globale visuminformatie en om paspoorten van landen te vergelijken!

Visum vereisten en -voorwaarden kunnen veranderen. Controleer daarom altijd zelf, kort voor vertrek, bij de ambassade de meest actuele informatie.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *