VNV verliest zaak tegen KLM over pensioenakkoord

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Medio augustus kondigde de beroepsorganisatie voor piloten, de VNV, aan KLM voor de rechter te slepen om het éénzijdig opzeggen van een pensioenakkoord (STROT) per 1 december dit jaar. De luchtvaartmaatschappij voelde zich door nieuwe wetgeving genoodzaakt de eerder gemaakte afspraken te beëindigen. Door nieuwe regels omtrent de dekkingsgraad voor de pensioenen zou KLM onnodig moeten bijstorten waardoor de bedrijfsvoering in het geding zou komen, aldus de maatschappij. Vanzelfsprekend was de VNV hier niet blij mee. Nadat een ultimatum verstreken was daagde zij KLM middels een kort geding voor de rechtbank. De voorzieningenrechter heeft KLM vandaag in het gelijk gesteld. Het werd niet nodig geacht een voorziening te treffen die KLM verplicht het akkoord na te komen.

Voorzitter Steven Verhagen van de VNV reageert teleurgesteld, maar geeft ook aan dat er mogelijk nog een lange juridische strijd kan volgen:

We zullen ons nu moeten beraden op eventuele vervolgstappen. Tevens zal ergens met KLM tot een vergelijk gekomen moeten worden in de nabije toekomst. Dat zal echter moeilijk worden in de ernstig bekoelde relatie waarbij afspraken geen afspraken meer blijken te zijn.

VNV-voorzitter Steven Verhagen
VNV-voorzitter Steven Verhagen

KLM voelt zich gesteund door de uitspraak. De maatschappij is van mening dat het niet automatisch volgt dat gevolgen van nieuwe wetgeving voor haar rekening komen. In een reactie wordt verder vermeld dat KLM er vertrouwen in heeft met de VNV tot een passende oplossing te komen.

Featured image dient ter illustratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *