Vliegtickets naar Verenigd Koninkrijk goedkoper voor kinderen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Reizen met kinderen is niet altijd even gemakkelijk en al helemaal niet goedkoop. Veel airlines proberen hier op in te spelen. Heb je een reis naar het Verenigd Koninkrijk gepland en reis je met kinderen? Dan heb je mogelijk een financiële meevaller. De Britse overheid heeft namelijk de vliegbelasting voor kinderen verlaagd. KLM biedt ook de mogelijkheid om te veel betaalde belasting van al gevlogen vluchten terug te vragen. In dit artikel lees je er alles over.

Vliegen met kinderen

De regels voor het reizen met kinderen, of alleen reizende kinderen, verschillen flink per maatschappij. Zo biedt EasyJet bijvoorbeeld helemaal geen begeleiding voor kinderen. Personen jonger dan 16 jaar mogen daarom ook niet alleen reizen bij deze low cost carrier. KLM biedt bijvoorbeeld wel weer speciale begeleiding aan, genaamd ‘unaccompanied minor service’. Dat is overigens niet goedkoop: ‘Ongeacht de leeftijd van uw kind betaalt u voor de Unaccompanied Minor-service het tarief van een volwassenen ticket plus een servicetoeslag.’. De servicetoeslag loopt uiteen van € 100 voor een directe Europese vlucht tot € 300 voor een intercontinentale vlucht met overstap in Amsterdam.

Vernieuwing van de KLM serviceconcept in de Economy Class
De Kindermaaltijd bij KLM (Bron: KLM)

Air Passenger Duty

Elk land heeft zo zijn belastingen en toeslagen voor vliegreizen. Het Verenigd Koninkrijk rekent een ‘Air Passenger Duty’ (APD) per aankomende of vertrekkende passagier. Je hoeft deze belasting niet te betalen wanneer je overstapt in het Verenigd Koninkrijk, en binnen 24 uur weer vertrekt. In het geval van een korte overstap dus. Reis je naar bijvoorbeeld Londen voor een weekendje weg met het gezin, dan moet je de APD wel betalen.

De APD is een vaste toeslag. Het maakt niet uit of je een goedkoop ticket of een duur ticket hebt gekocht binnen dezelfde klasse. Wel wordt er gekeken naar de grootte van het toestel waarmee je vliegt. Ook is het duurder als je Business Class vliegt.

In onderstaand voorbeeld betaal je voor een retourtje Londen zo’n € 176. Het daadwerkelijke ticket kost € 103. Je betaalt € 63,34 voor de belastingen en € 10 boekingskosten. De luchtvaartbelasting die je aan de Britse overheid betaalt voor vertrek vanuit het VK is €14,68. Deze toeslag hoef je nu niet meer te betalen voor kinderen van 12–15 jaar.

Kinderen op vluchten vanaf het Verenigd Koninkrijk hoeven geen Air Passenger Duty meer te betalen (Bron: KLM)

Teruggave teveel betaalde belasting

KLM biedt de mogelijkheid om teveel betaalde belasting terug te krijgen. Daarvoor dien je een formulier in te vullen via deze website. Indien de claim terecht is dan wordt deze binnen vier weken terugbetaald. Voor de terugbetalen wordt de originele betaalwijze aangehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *