Vijf tips om sneller te boarden3 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Grootste ergernis op het vliegveld? Vraag het tien mensen en ze noemen allemaal de wachtrijen! Bij het aanzicht van een wachtrij krijgen we allemaal het gevoel dat het langer duurt dan nodig. En vooral dat we er zelf weinig aan kunnen doen, denken we. Maar klopt dat wel? In dit artikel vijf tips om sneller (priority) te boarden.

1. Bagage en Security check: wees slim

Het begint allemaal met het inpakken van je bagage. Als je slim inpakt kan het je tijd besparen op het vliegveld. Lees altijd goed de bagageregels door, bijvoorbeeld die van Schiphol. Vooral als je alleen met handbagage reist. Te veel vloeistoffen, scherpe voorwerpen en flesjes water in je handbagage? Dat mag dus niet. Dit kan zorgen voor vertraging omdat je bagage dan een extra keer gecheckt moet worden. Ook helpt het om voordat je door de Security gaat te zorgen dat de je je riem hebt uitgedaan en toiletartikelen, vloeistoffen en je laptop of tablet uit je tas hebt gehaald. Stop kleine spullen zoals je telefoon en oordopjes in je jaszak in plaats van in de bak of op de band, dan raak je ze niet kwijt. Op Schiphol heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van een nieuwe variant van de Security check. In deze rij hoef je je handbagage niet meer uit te pakken. Dat scheelt natuurlijk nog meer tijd!

2. Bereid je voor: Online inchecken

De meeste maatschappijen bieden online inchecken aan. Reis je alleen met handbagage, of zelfs zonder bagage? Check dan online in en loop meteen via de Security check naar de gate. Thuis vergeten in te checken? Op Schiphol kun je ook gebruikmaken van de selfservice kiosk. Als je bagage in wil checken dan kun je ook daar inchecken. Als dat niet meer hoeft, ben je altijd sneller.

3. Ideale aankomst: Kom met het OV

Wat ook veel tijd kan schelen is de reis naar Schiphol te doen met het openbaar vervoer. Als je per trein reist kom je aan op NS station Schiphol Airport. Het station ligt onder de centrale hal van Schiphol. Je loopt vanuit de trein in een paar minuten naar de vertrekhallen. De reis per trein is mogelijk ook goedkoper omdat je geen parkeerkosten hoeft te betalen.

4: Wees op tijd

Veel vertragingen worden simpelweg veroorzaakt door reizigers die te laat zijn. Zorg dat je op tijd bij de gate bent en dat alle vereiste documentatie aanwezig is. De vlucht kan dan op tijd boarden en vertrekken volgens schema. Eenmaal aan boord ga je direct naar de toegewezen stoel. Je bergt grote bagagestukken op in de bagagebakken boven je stoel. Kleine items kunnen onder de stoel voor je. Je verplaatst je zo snel mogelijk in de rij stoelen, zodat het gangpad vrij is.

5: Snel en effectief: Priority lanes

Door vluchten te maken bij maatschappijen binnen een bepaalde alliantie kun je een status opbouwen. Een hogere status, bijvoorbeeld elite status, geeft je allerlei privileges. Denk aan SkyPriority voor SkyTeam en Gold Track bij Star Alliance. Deze zogenaamde Priority lanes zijn eigenlijk speciale wachtrijen voor reizigers met een elite status. Je hoeft dan minder lang te wachten voor de Security check, bagage-afgifte en -afhandeling, ticketkantoren en wachtlijsten bij vertraging of annulering van je vlucht.

Geen zin of tijd om te kwalificeren voor een elite status? Je kunt ook lid worden van Privium op Schiphol. Dit kost €215 per jaar. Je kunt Privium de eerste vier maanden uitproberen tegen een gereduceerd tarief van €89. Met deze service kun je gebruik maken van Priority lanes voor de Security check en kun je sneller inchecken. Je kunt vooraan parkeren in de exclusieve Privium Excellence garage. Ook heb je toegang tot de Privium ClubLounge en Airside Lounge.

Kortom, je kunt zelf best wat doen om de wachttijd op het vliegveld te verkorten en dus sneller te boarden. Zo maak je het verblijf op een vliegveld ook nog eens aangenamer. Mijn favoriet is het gebruik van Priority lanes via mijn Elite Plus status bij Flying Blue van KLM (SkyTeam). Mooi meegenomen is de wereldwijde toegang tot aangesloten Airport lounges!

Reacties

 1. Vince zegt

  Aanvulling op Tip1:
  Op schiphol heb je 2 verschillende controles. Je hebt lanes waar je alles uit je handbagage moet halen, maar ook nieuwe scanners waar dit niet meer hoeft. Gewoon je handbagage in een bak de band op en natuurlijk wel je jas uit.
  En verder kan je alles aan en om laten en door de bodyscanner gaan. Vorige week werd ik naar een “oude” lane geleid, maar verzocht om bij de “nieuwe” scanner te mogen en dit was geen probleem. Was ook niet druk. Maar ik was echt binnen 2 minuten door de security.

 2. Coen zegt

  In het artikel staat vermeld dat je Privium 4 maanden gratis kan proberen. Dit is onjuist. Een proefabonnement van 4 maanden kost €89

 3. Alexander van Straten zegt

  De meest briljante tip is toch wel ‘wees op tijd’. Voordat ik dit artikel had gelezen kwam ik altijd te laat bij de gate. Er was dan geen rij meer, maar ook geen vliegtuig. Nu ik dit weet, zal ik eens proberen op tijd te gaan. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *