Verenigd Koninkrijk schaft laatste coronamaatregelen af2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het Verenigd Koninkrijk had de coronamaatregelen al flink afgeschaald, maar maakt nu bekend de resterende maatregelen ook af te schaffen. Dat betekent dat ook het Passenger Locator Form niet meer nodig is voor reizen naar het VK. De verplichte coronatest bij terugkomst in Nederland is tot op heden nog wel verplicht.

Laatste coronamaatregelen

Het Verenigd Koninkrijk had een van de strengste coronamaatregelen van Europa. Het land werd dan ook hard getroffen door de pandemie. Sinds een tijd is het aantal besmettingen beheersbaar. De Britse overheid wil dan ook zo snel mogelijk weer terug naar ‘normaal’. Zo gingen bijvoorbeeld de hotels en restaurants weer open en hoeft men in de meeste gevallen geen mondkapje meer te dragen.

Voor reizigers bleven er nog wel enkele regels overeind. Zo is het bijvoorbeeld nog verplicht om een zogenaamd Passenger Locator Form (PLF) in te vullen voor vertrek naar het VK. Middels dat formulier kan de Britse overheid inkomende passagiers volgen. De data kan gebruikt wordt voor eventueel bron- en contactonderzoek bij een besmetting van de reiziger.

Voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk wordt de PLF ook afgeschaft. Geen gedoe meer met allerlei digitale en papieren formulieren dus. Daarnaast hoeft geen enkele aankomende passagier nog een negatieve coronatest te overleggen, ongeacht vaccinatiestatus. De afschaffing van de laatste coronamaatregelen gaat vrijdag 18 maart om 4.00 uur ‘s ochtend in (lokale tijd). Dit maakt Grant Shapps, ambtenaar van het Ministerie van Tranport, deze week bekend op Twitter.

Coronatest bij terugkomst in Nederland

Een verplichte negatieve testuitslag bij terugkomst in Nederland is vooralsnog wel verplicht. De NAAT(PCR)-test mag maximaal 48 uur oud zijn bij vertrek. Een sneltest op bijvoorbeeld de luchthaven is ook toegestaan. Deze uitslag mag echter maximaal 24 uur oud zijn. Ook moet je bij terugkomst in Nederland een gezondheidsverklaring kunnen overleggen. De laatste regels met betrekking tot terugreizen naar Nederland vind je op de website van Nederland Wereldwijd.

Er is kritiek op het feit dat de Nederlandse overheid nog vasthoudt aan een negatief testresultaat en de gezondheidsverklaring bij terugkomst in Nederland aangezien veel landen dit al hebben afgeschaft. Bovendien is de controle inconsistent en werken de regels mede daardoor verwarrend voor reizigers.

Uitgelichte afbeelding: Unsplash

Reacties

 1. JdV zegt

  Vraag is of luchtvaartmaatschappijen in het VK nog mondkapjes verplichtten. Ze vallen niet onder EU regels.

  • Boudewijn zegt

   De KLM stopt in elk geval met handhaven op mondkapjes.

   Vwb de NL regels: onze regering wil gewoon niet dat je reist, dus zo veel mogelijk reizigers pesten. Zo zijn er al een groot deel van de pandemie strengere regels hier dan in de rest van de EU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *