Vakbonden gaan protesteren tegen voorstel KLM cao

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De vakbonden van het grondpersoneel van KLM (FNV, CNV, Unie, VHKP en NVLT) dreigen bij het volgende cao-overleg verstek te laten gaan. De bonden willen dat de maatschappij de ‘verslechteringsvoorstellen’ voor de cao intrekt, zo schreven ze in een brief aan de directie afgelopen vrijdag. Om hun eisen kracht bij te zetten organiseert FNV donderdag 19 mei een protestbijeenkomst bij het hoofdkantoor van KLM.

Voorstellen

KLM is aan het reorganiseren om een High Performance Organisation te worden. Het bedrijf moet simpeler, goedkoper en sneller. Bij het personeel moet de productiviteit omhoog. Om dat te bewerkstelligen stelde de maatschappij onder andere het volgende voor in het cao-voorstel voor grondpersoneel, waar 16000 werknemers onder vallen: geen loonsverhoging, minder vrije dagen, een gewijzigde pensioensregeling en sommige platform en bagage functies uitbesteden aan uitzendkrachten.

De vakbonden willen hier niks van weten en willen zelfs weer loonsverhogingen ‘omdat KLM flink winst maakt’. Ze eisen het intrekken van de verslechterende voorstellen. De huidige cao loopt 30 juni af.

Reactie KLM

KLM stelt in een reactie verbaasd te zijn dat de grondbonden niet meer in overleg willen gaan terwijl er nog niets inhoudelijk is besproken. Het bedrijf roept op tot constructief overleg en wijst er op dat er ook verbeteringen voor het personeel in het voorstel zijn opgenomen.

KLM cao
CEO Pieter Elbers wil in een spiraal naar boven: kosten besparen en investeren

Volgens KLM zijn de maatregelen nodig om investeringen te kunnen maken. Zo kan KLM groeien en blijft werkgelegenheid gewaarborgd. “De realiteit is dat de wereld is veranderd, KLM moet daarin mee”, zo stelt de maatschappij.

Beveiliging

Niet alleen KLM ligt in de clinch met de vakbonden. Ook de beveiligers van Schiphol zijn ontevreden en dreigen zelfs met acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *