VAE introduceren BTW; ook toerisme wordt duurder

Via Pixabay

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De Verenigde Arabische Emiraten staan bekend als een land waar het geld rolt en waar weinig belasting wordt geheven. Daar is dit jaar een einde aan gekomen. De federale regering heeft in alle 7 Emiraten BTW geïntroduceerd. Over de gehele Golf-regio, de GCC, wordt de BTW geïntroduceerd. Dit heeft ook gevolgen voor toeristen; aangezien zaken zoals hotels, eten en toegangskaartjes duurder worden. Dubai en Abu Dhabi zijn onder Nederlanders populaire bestemmingen.

BTW tarief

Het BTW-tarief is met 5% niet erg hoog, maar het wordt wel op bijna alles geheven: hotelovernachtingen, restaurants, eten en drinken,   goud (de Gold Souq is een belangrijke attractie), attracties, toegangstickets, cosmetica en elektronica. Het openbaar vervoer en vliegtickets zijn uitgesloten. Taxi’s en on-demand vervoer als Careem en uber vallen ook onder openbaar vervoer.

dubai taxi
De taxi valt niet onder het BTW-tarief. Foto: Pixabay

Hotels steeds maar duurder

5% is op de meeste uitgaven niet heel veel, maar voor hotelovernachtingen komt het bovenop de reeds hoge, bestaande toeslagen en belastingen. Deze verschillen per Emiraat. Zo betaal je in Dubai bovenop de kamerprijs 10% gemeentebelasting, 10% service charge en 15-20 AED per nacht toeristenbelasting per nacht, afhankelijk van hoeveel sterren het hotel heeft. Er kom voortaan dus meer dan 25% bovenop de geadverteerde kamerprjis bij! Ook in Abu Dhabi en Sharjah betaal je netto al 10% stads- en gemeentebelasting. In Ras Al Khaimah is er geen stadsbelasting, wat 10% scheelt.

BTW-teruggave

Regionale media melden dat het voor toeristen mogelijk wordt om BTW terug te vorderen, net zoals ook bijvoorbeeld in Europa en de VS kan. Dit zou het imago van Dubai als shoppers bestemming behouden. Concrete invulling over deze plannen is er echter niet.

Reacties

  1. Ties zegt

    Hi Ralph, een kleine correctie. Hoewel de BTW op de meeste goederen/diensten van toepassing is, zijn taxi’s en diensten als Careem/Uber hiervan uitgesloten. Echter, onlangs heeft men in Abu Dhabi het start- en KM tarief in taxi’s al verhoogd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *