Uniek: Schiphol als vliegtuig parkeerplaats

Nederland voert per 1 januari 2020 vliegtaks in voor passagiers

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een uniek gezicht op Schiphol. Een groot gedeelte van de luchthaven wordt momenteel ingezet om werkloze vliegtuigen te parkeren. Hiervoor is speciaal toestemming verleend door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De Aalsmeerbaan biedt plaats aan zo’n 25 toestellen van diverse groottes. Mocht er op Schiphol te weinig plaats zijn, dan zijn er uitwijkmogelijkheden naar andere Nederlandse vliegvelden.

Coronacrisis

Door de wereldwijde gevolgen van het Coronavirus zijn veel airlines genoodzaakt om hun toestellen aan de grond te houden. Als gevolg daarvan dienen ook vliegvelden rekening te houden met een ander soort operatie dan normaal. Zo besloot Schiphol recentelijk om een groot deel van de piers te sluiten. De belangrijkste reden is de sterke afname van het aantal reizigers. Daarnaast neemt de luchthaven maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Alhoewel reizigers op sociale media de huidige aanpak van Schiphol laken. Zo zou het bijvoorbeeld erg druk zijn bij onder meer de bagagebanden.

Aalsmeerbaan afgesloten

Doordat onder meer KLM, Transavia en EasyJet (nagenoeg) niet meer vliegen komen er veel vliegtuigen aan de grond te staan. Natuurlijk is de ruimte beperkte op Schiphol. Daarom denkt men na over onconventionele maatregelen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ging hierover in gesprek met diverse partijen. Denk aan bijvoorbeeld de Luchtverkeersleiding Nederland, Schiphol en KLM. Samen zijn zij overeengekomen dat vanaf afgelopen weekend de Aalsmeerbaan gebruikt mag worden als vliegtuig parkeerplaats. Natuurlijk zijn hier wel enkele regels gesteld door de overheid. Zo mag bijvoorbeeld het Luchthavenverkeersbesluit niet geschonden worden. De Kaagbaan en de Polderbaan zijn nu de primair banen voor het afhandelen van vliegverkeer.

Schiphol verwacht zo’n 25 toestellen op de Aalsmeerbaan te kunnen parkeren. De baan is normaliter natuurlijk niet bedoeld om vliegtuigen te parkeren. Daarom zijn er rijplaten aangebracht om bijvoorbeeld eventuele beschadigingen te voorkomen. Het parkeren op de Aalsmeerbaan is toegestaan totdat het reguliere vliegverkeer weer opgestart is. Dat kan dus nog wel eens lang duren. Foto’s kun je onder andere hier bekijken.

Geen parkeerplaats?

Schiphol heeft normaal zo’n 200 opstelplaatsen voor vliegtuigen. Dit zijn er momenteel maximaal 240. De extra plekken van de Aalsmeerbaan schelen al een hoop. Ook zijn er extra plekken gecreëerd bij de hangars.

Als de parkeervakken op Schiphol vol zijn dan kun je niet even rond blijven rijden op zoek naar een ander plekje. Ook daar is gelukkig al over nagedacht. Zo heeft het Ministerie van Defensie bijvoorbeeld het militaire gedeelte van Eindhoven Airport aangewezen als alternatieve parkeerplaats. Alhoewel daar op dit moment nog weinig ruimte is, is er wel de mogelijk om snel plek vrij te maken. Dan vraag je jezelf misschien af of airlines dan ook parkeergeld moeten betalen? Met de Nederlandse luchthavens is overeengekomen dat er geen parkeergeld verschuldigd is zolang de Coronacrisis duurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *