UAE Smart Gates bij paspoortcontrole in Dubai en Abu Dhabi3 min leestijd

UAE Smart gates dubai abu dhabi

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Veel reizigers die wel eens naar Dubai (en in mindere mate Abu Dhabi) zijn gevlogen zullen bekend zijn met de lange rijen bij de paspoortcontrole. Zeker tijdens het spitsuur rond middernacht kan de wachttijd flink oplopen. Je kunt de wachtrijen echter omzeilen als je van de Smart Gates gebruikt maakt, waarbij je geheel automatisch de paspoortcontrole passeert! Dit is mogelijk voor onder andere reizigers met een Nederlands en Belgisch elektronisch leesbaar paspoort. De volledige lijst van nationaliteiten die in aanmerking komen is hier (klik) te vinden. Het beste is dat het geheel gratis is en dat je je niet van te voren hoeft te registreren! Je hoeft ook geen frequente reiziger te zijn.

Dubai International Airport (DXB)

Op de luchthaven van Dubai zijn de Smart Gates beschikbaar in alle drie de terminals, bij zowel vertrek als aankomst. Volg simpelweg de borden. Let wel op dat je niet naar de e-gates gaat als die er ook zijn. Dit vereist aanmelding vooraf en kost geld. Overigens is het wel gratis als je een fysieke Skywards kaart van Emirates hebt.

paspoortcontrole in Dubai en Abu Dhabi

Eenmaal bij de poortjes scan je de ID-pagina van je paspoort. Daarna ga je een soort sluis binnen. Je moet dan in de camera kijken voor verificatie, vergelijkbaar met de pootjes op Schiphol. Dit duurt meestal maar een paar seconde. Hierna kun je doorlopen naar de bagageband! Is het de eerste keer dat je gebruik maakt van de Smart Gates, dan herkent het systeem je niet en word je geleid naar een bemande balie om je registratie te voltooien door je paspoort te scannen en een foto te maken. In de meeste gevallen is het dus zelfs sneller om de eerste keer via de Smart Gates te gaan en je aan te melden, dan in de rij te staan bij de bemande balies. Bovendien kan je dan bij vertrek gelijk volledig automatisch de grens weer passeren.

Afhankelijk van de locatie is er soms wel een aparte rij voor passagiers die nog niet geregistreerd zijn. Premium passagiers van Emirates kunnen ook van de fast track rij gebruik maken.

Deze video verduidelijkt het proces nogmaals:

Abu Dhabi International Airport (AUH)

De luchthaven Abu Dhabi heeft onder het zogenaamde ‘Smart Travel’ initiatief een groot deel van de processen proberen te automatiseren, waaronder check-in, bag drop en immigratie. Net als in Dubai kunnen aankomende passagiers gelijk gebruik maken van de Smart Gates (eventueel via een aparte rij) en bij het eerste gebruik handmatig geregistreerd worden door een beambte. Etihad First en Business passagiers en Guest Gold en Platinum leden in Economy kunnen ook gebruik maken van fast track.

Bij vertrek zijn er in zowel Terminal 1 als 3 ook (self service) registratiekiosken. Vanuit Abu Dhabi word je eigenlijk verplicht van de Smart Gates gebruik te maken.

Conclusie

Breng je met enige regelmaat een bezoek aan Abu Dhabi of Dubai? Dan is registratie voor de Smart Gates een no-brainer. Zelfs als het je eerste keer is en je bent niet van plan snel terug te gaan, is registratie het waard omdat je dan gelijk bij vertrek ook snel de grens kan passeren. In theorie duurt registratie 20 seconden en het passeren van de Smart Gates 7 seconden. Toen ik mij in Abu Dhabi bij aankomst aanmeldde duurde het echter meer dan 5 minuten door problemen met de systemen en onduidelijkheid bij de beambten. Bij vertrek in Abu Dhabi kostte emigratie echter maar een paar seconden.

Helaas zijn de systemen van Abu Dhabi en Dubai niet gelinkt. Je kunt dus niet in Abu Dhabi gebruik maken van de Smart Gates als je alleen in Dubai geregistreerd bent, en andersom. Je moet je dus per luchthaven éénmalig aanmelden. Er zijn plannen om dit komende zomer te linken, maar in de VAE willen deadlines wel eens opschuiven ;). Waarschijnlijk worden de Smart Gates ook uitgebreid naar de luchthavens Sharjah en Ras Al Khaimah.

Reacties

  1. Roel de Vries zegt

    Als je in Abu Dhabi komt en je de gewone rij neemt wordt je automatisch geregistreerd voor de Smart Gates en wordt je aanbevolen daarna inderdaad meteen naar de Smart Gates te gaan. Dus, mocht je vergeten naar de Smart Gates te gaan, geen probleem, geregistreerd word je sowieso! Mooie extra sticker op je paspoort…

    • The Flying Dutchboy zegt

      Dank voor de info! Ik weet dat ze bij vertrek je in feite al dwingen om te registreren, maar goed om te weten dat dit ook bij aankomst al standaard is. Een sticker heb ik echter niet gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *